Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка макро.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.14 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки

1. Що таке система національних рахунків?

2. Які показники можна розрахувати за даними СНР?

  1. Чому з СНР виключається проміжна продукція?

  2. Чим відрізняється ВВП від ВНП? Як обчислити особистий, безподатковий та національний дохід?

  3. Що потрібно знати, щоб розрахувати чистий національний продукт?

  4. Проаналізуйте основні чинники зростання національного доходу України.

4. Валовий внутрішній продукт (ввп) - як основний показник системи національних рахунків.

Основним показником СНР, що узагальнює результати функціо­нування національної економіки за певний період часу, є валовий внутрішній продукт.

Валовий випуск (ВВ) являє собою вартість усіх товарів та послуг, вироблених у державі за рік, в базових цінах. Валовий випуск включає в себе всі товари, вироблені резидентами країни, в тому числі і ті, які необхідні для виробництва інших товарів та послуг. Останні складають проміжне споживання, на відміну від кінцевого споживання.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — це ринко­ва вартість усієї сукупності кінцевих товарів і послуг, вироблених у країні за певний проміжок часу, як правило за рік.

Оскільки ВВП - це реальне багатство держави, то забезпечення стабільного зростання ВВП є важливою ціллю економічної політики, і завдяки цьому: - підвищуються реальні доходи господарств, а це свідчить про зростання рівня життя населення;

- збільшуються обсяги виробництва, що зумовлює до зниження безробіття;

- зростає зайнятість, відповідно зростають доходи, а з ними зростає і сукупний попит.

Підрахунок та встановлення обсягів ВВП для економістів є певною проблемою, з огляду на те, що до фізичного показника ВВП не включають:

- продукцію, що виробляється в домогосподарствах для власного споживання; товарообіг "чорного ринку" (тіньова економіка); обсяги бартерних операцій.

У свою чергу, із ВВП виключають різні невиробничі операції, а саме: чисто фінансові операції та продаж товарів, які були у вжитку. До чисто фінансових операцій відносять: - державні трансфертні платежі, включаючи виплати по соціальному захисту (пенсії, допомоги, страхування); - приватні трансфертні платежі - кошти, які передаються однією приватною особою іншій безкоштовно; - операції із цінними паперами, які не впливають на обсяги виробництва товарів та послуг.

Товари, які були у вжитку, виключаються із ВВП, оскільки вони вже були включені до ВВП у рік свого виготовлення.

Слід враховувати, що всі товари і послуги поділяються на кінцеві та проміжні. Товари, що купуються для подальшої переробки або перепродажу, єпроміжними, вони не купуються кінцевими спожива­чами і не враховуються у ВВП. До ВВП включається вартість тільки кінцевих продуктів, які виробляються і продаються для споживання та інвестицій. Статистики, розраховуючи ВВП, враховують у ньому тільки те, що носить назву додана вартість.Додана вартість (ДВ) — різниця між вартістю вироблених товарів і послуг і вартістю матері­альних витрат на виробництво і реалізацію продукції.

Важливо враховувати, що в будь-якій економіці деяка частина факторів виробництва (а отже, і доходів на ці фактори) належить іно­земним громадянам. Водночас громадяни цієї країни можуть отри­мувати частину доходів за її межами. У зв'язку з цим при вимірю­ванні результатів національного виробництва крім показника вало­вого внутрішнього продукту враховують показник валового націо­нального продукту.

Валовий внутрішній продукт враховує вартість річного обсягу кінцевих товарів і послуг, вироблених із ресурсів, розміщених у певній країні, незалежно від того, хто є їх власниками (громадяни цієї країни чи іноземці).