Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМВ-Гідроекологія-Гриб-2013.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
14.74 Mб
Скачать

4 Розрахунок продукції вищих водних рослин та їх співтовариств Теоретичні положення

До водних рослинних організмів, що створюють органічну речовину та кисень, також відносяться макрофіти, до яких належать і вищі водні рослини (рис. 4.1). Залежно від будови ложа водойми та прозорості води вони поширюються до глибини 2-3 м (іноді до 5-7 м), утворюючи кілька рослинних формацій, кожна з яких має певну, паралельну берегу, смугу.

Вищі водні рослини є невід’ємним середоутворюючим компонентом водних екосистем, оскільки створюють первинну харчову продукцію та розчинений кисень у водоймах в результаті своєї фотосинтетичної діяльності. Саме тому вищі водні рослини відіграють провідну енергетичну роль у функціонуванні гідроекосистем і багато в чому обумовлюють структуру біотичних співтовариств водойм.

Найбільше поширення вищі водні рослини мають у водоймах з уповільненим водообміном – озерах і водосховищах, де, у порівнянні з річками, їхня видова розмаїтість і продукційні показники на багато вищі. У цих водоймах вони створюють (продуцирують) величезну кількість біомаси, що при розпаді (деструкції) відіграє провідну роль в утворенні органічних та мінеральних донних відкладень. Багато рослин при розкладанні, що відбувається після їхнього відмирання, дають водному середовищу найважливіші елементи мінерального харчування.

Співтовариства вищих водних рослин (фітопланктон та мікрофітобентос у заростях) відіграють істотну роль у житті зоопланктону, зообентосу та інших водних організмів – в їх щільних заростях формуються придатні температурні умови та газовий режим, що сприяють розмноженню, інтенсивному зростанню тварин, вони служать їм надійним притулком і захистом від хижаків.

У гідроекосистемах вищі водні рослини виконують декілька життєво важливих, тісно зв’язаних між собою екологічних середоутворюючих і середозахисних функцій – фільтраційну, окисну, мінералізаційну, детоксикаційну, біоційну, акумуляційну (накопичення радіоактивних і інших елементів, важких металів) і інших, які не тільки формують і визначають якість вод у водоймах, але й визначають накопичення і кругообіг хімічних елементів у біоті та донних відкладеннях.

Вищі водні рослини також є субстратом для розвитку обростань – епіфітних угрупувань водоростей (періфітону). Періфітон – це тварини та рослини гідробіонти, що живуть прикріпившись до стебелів та листів вищих водних рослин або інших поверхонь, які підіймаються над дном водойми. До періфітону належать найпростіші, водорості, коловертки, хробаки, молюски та личинки багатьох тварин, які є одним з основних індикаторів екологічного стану гідроекосистем.

Рис. 4.1 – Найбільш поширені вищі водні рослини водойм України [5]:

1 – Рогіз вузьколистий (Typha angustifolia); 2 – Ряска (Lemna); 3 – Їжача голівка пряма (Sparganium erectum); 4 – Рдесник пронизанолистий (Potamogeton perfoliatus); 5 – Водяний різак алоевидний (Stratiotes aloides)

Продовження рис. 4.1 – Найбільш поширені вищі водні рослини

водойм України [5]:

6 – Стрілолист звичайний (Sagittaria sagittifolia); 7 – Частуха подорожникова (Alisma plantago-aquatica); 8 – Латаття біле (Nymphaea alba); 9 – Глечик жовтий (Nuphar luteum)

Продовження рис. 4.1 – Найбільш поширені вищі водні рослини

водойм України [5]:

10 – Водяний горіх плаваючий (Trapa natans); 11 – Рдесник плаваючий (Potamogeton natans); 12 – Очерет звичайний (Phragmites australis або Phragmites communis); 13 – Жабурник звичайний (Hydrocharis morsus-ranae); 14 – Сальвінія плаваюча (Salvinia natans)

Продовження рис. 4.1 – Найбільш поширені вищі водні рослини

водойм України [5:

15 – Водопериця колосова (Myriophyllum spicatum); 16 – Лепешняк великий (Glyceria maxima)