Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павлова_программаІУК.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
363.01 Кб
Скачать

Тема 7. Охорона національної культурної спадщини України.

Поняття культурної спадщини. Конвенція про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини 1975 р. Світова спадщина в списку ЮНЕСКО, переваги статусу «об'єкт Світової спадщини», його культурні та природні критерії. Культурна політика держави. Законодавче забеспечення культурного розвитку. Закон України «Про охорону культурної спадщини» (8 червня 2000 р.) Культурно-історичні пам'ятки національного значення. Традиції та новації в культурі на прикладах художнього, літературного мистецтв, архітектури, музики, театральної творчості. Ренесанс в художній культурі. Своєрідність українського ренесансного мистецтва. Розвиток архітектури. Центри ренесансної культури в Україні: Львів, Острог, Київ. Фортеці та замки України. Ренесансні ансамблі Львова. Скульптура, Львівський малярський цех. Особливості іконопису доби Ренесансу. Графіка та художні ремесла. Т.Г.Шевченко та становлення нової української культури. Від романтизму до реалізму. Значення літературної та художньої спадщини Т.Г.Шевченка. Його послідовники в мистецтві та літературі. Видатні письменники та живописці другої половини Х1Х ст. Український модернізм. Ідейні орієнтації: народницька та загальноєвропейська. Проблема традицій та новаторства. «Мистецтво для мистецтва». Літературний модерн. Творчість Л.Українки, О.Кобилянської, М.Коцюбинського, В.Стефаника. Літературно-мистецькі об'єднання. Літературна та наукова творчість І.Я.Франка. Музичне та театральне мистецтво. М.Лисенко та становлення української класичної музики. Український театр, видатні актори, драматурги. Розвиток оперного мистецтва.

Семінарське заняття №7.

  1. Поняття культурної спадщини. Культурна політика держави, законодавче забеспечення культурного розвитку.

  2. Світова спадщина в списку ЮНЕСКО, переваги статусу «об'єкт Світової спадщини», його культурні та природні критерії.

  3. Конвенція про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини 1975 р. Культурно - історичні пам'ятки національного значення.

  4. Традиції та новації в культурі на прикладах художнього, літературного мистецтв, архітектури, музики, театральної творчості.

Організація самостійної роботи:

1.Внести в словник поняття: Центри ренесансної культури в Україні: Львів, Острог, Київ, особливості іконопису доби Ренесансу, видатні письменники та живописці другої половини Х1Х ст., літературно-мистецькі об'єднання, становлення української класичної музики, український театр, видатні актори, драматурги, розвиток оперного мистецтва.

2.Підготувати слайд-презентації за темами:

  1. Культурно-історичні пам'ятки України національного значення.

  2. Центри ренесансної культури в Україні: Київ, Львів, Острог.

  3. Фортеці та замки України.

  4. Т.Г.Шевченко та становлення нової української культури.

  5. Літературний модерн України.

  6. Жіноча літературна творчість України: Марко Вовчок, Л.Українка, О.Кобилянська.

Література:

  • основна: 4,8,12,16,17,18;

  • додаткова: 4,7,10,13,19,24,25,33,39, 46,48

Тема8. Сучасний глобалізаційний світ і українська культура.

Проблеми української культури в контексті світового розвитку. Масова культура: риси постмодернізму в масовій культурі. Основні тенденції розвитку національної культури на сучасному етапі. Культурний розвиток України в 1917-1922 рр. Розвиток освіти та науки. Українська Академія Наук. Видатні українські вчені. Розвиток преси та книговидавництва. М.Грушевський, В.Винниченко в боротьбі за національне відродження. Українська культура 20-30 рр. «Розстріляне відродження». Літературний авангард. Розмаїття літературно-мистецьких об'єднань та періодичних видань. Символізм, футуризм, неокласика. Театр та драматургія. Новаторська творчість Л.Курбаса. Українська академія мистецтв. Авангардне мистецтво, його видатні представники. О.Довженко та становлення національного кінематографу. Українізація 1923-1932 рр. Розгром українізації. Політика терору та політичних репресій. Насадження методу соц. реалізму, його негативні наслідки. Культурний розвиток України повоєнної доби. Політика денаціоналізації та русифікації. Радянізація школи, освіти, науки. Шістдесятництво. Дисидентський та самвидавничий рух. І. Світличний, А. Горська, В. Стус, Л. Костенко та ін. Українська культура в діаспорі. Провідні осередки української культури в діаспорі. Наукові, мистецькі та літературні здобутки. Культура і сучасні процеси українського державотворення. Українізація освіти. Незалежна преса. Роль та місце культури в подоланні сучасної економічної та політичної кризи. Молодіжна культура: стиль життя і форма спілкування. Перспективи розвитку світової та української культури.

Семінарське заняття №8.

  1. Перспективи розвитку та проблеми української культури в контексті світового розвитку.

  2. Масова культура: риси постмодернізму в масовій культурі.

  3. Основні тенденції розвитку національної культури на сучасному етапі.

  4. Молодіжна культура: стиль життя і форма спілкування.

Організація самостійної роботи:

1.Внести в словник поняття: Масова культура, молодіжна культура, національне відродження, Українська Академія Наук, видатні українські вчені, Українська академія мистецтв, сучасне мистецтво – видатні представники, провідні осередки української культури в діаспорі.

2.Підготувати слайд-презентації за темами:

  1. Українська культура 20-30 р.р: «розстріляне відродження».

  2. Українська культура в діаспорі.

  3. Театр та драматургія в Україні.

  4. Новаторська творчість Л.Курбаса.

  5. Розвиток освіти та науки: українська Академія наук.

  6. Видатні українські вчені.

  7. Авангардне мистецтво України: видатні представники.

  8. О.Довженко та становлення національного кінематографу.

Література:

  • основна: 3,4,7,8,10,11,12,17,18;

  • додаткова: 19,21,23,26,38,39, 43,44,50, 51,54,55, 59,70