Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8_______.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

4. Аналіз результатів розрахунків і вибір стандарту для побудові проектованої мережи стільникового радіозв’язку

Аналіз проведених розрахунків будемо проводити на основі таких порівняльно-технічних характеристиках, як зона покриття мережі, ємність, якість передачі мови. Як уже було сказано, в основному тільки ці характеристики, у кінцевому рахунку, впливають на цифри в графі «прибутки» операторів.

Для збереження конкурентно здатності в умовах швидкозрозтаючёгого ринку бездротових систем зв'язку операторам необхідно планувати мережі достатньої ємності, що відповідали б швидкозрозтаючёгому абонентському навантаженню. У частотному діапазоні 800 Мгц можливості операторів звичайно обмежені двома смугами частот по 12.5 МГц. Потенційна ємність мережі безпосередньо зв'язана із шириною смуги частот, доступної операторові. Оскільки оренда додаткового частотного діапазону зв'язана з труднощами й обходиться дуже дорого [5]. У результаті більшість операторів віддає перевагу цифровим технологіям замість традиційних аналогових, тому що це дозволяє їм обслужити більшу кількість абонентів на кожен 1 МГц спектра частот.

За результатами розрахунку ефективності проектованих мереж зв'язку (див. підрозділ 2.5.3), можна сказати, що ємність мережі стандарту IS-95 у 4-5 разів більше чим у мереж стандарту GSM-900. Фактичні ємності мережі можуть сильно відрізняться від теоретично можливих у тих випадках, якщо визначальним фактором є не ємність мережі, досягнення максимальне можливої зони покриття. CDMA – єдина технологія, що не вимагає частотного планування для ефективного використання наявного спектра частот і надання послуг великому числу абонентів.

Зона покриття визначається використовуваною технологією, і від неї прямо залежить обсяг капвкладень, що видно з таблиці 3.2, оскільки мова йде про кількість чарунок, необхідному для функціонування мережі у визначених географічних умовах. Завдяки високій ємності систем на основі цифрових бездротових технологій, більшість систем рухомого зв'язку діють, принаймні, на початковому етапі, в умовах покриття, обмеженого стандартними величинами щільності й активності абонентів. Тут особливе значення має величина енергетичного потенціалу ліній зв'язку. У результаті, як свідчать розрахунки технічних характеристик мережі двох стандартів GSM-900 і IS-95 (підрозділи 2.2, 2.3 відповідно), стандартові IS-95 (CDMA) потрібно значно менше число базових станцій завдяки істотно більшому діаметрові осередків.

Проведені розрахунки (див. таблиці 2.1, 2.3) показали, що в рамках стандарту IS-95 радіус чарунок у півтора разу більше чим у системі GSM-900 (TDMA). Відповідно операторові мережі GSM-900 може знадобиться установити в 2 рази більше базових станцій, чим операторові мережі IS-95.

Ємність мережі і зона покриття, будучи життєво важливим критерієм для оператора, не настільки важливі для абонента мережі, що розраховує на якісну передачу мови і не переривчастий сеанс зв'язку, незалежно від свого місцезнаходження – у будинку або в автомобілі. На вулиці або усередині будинку, у центрі чарунці або на границі ефективної зони покриття. Неодмінна умова одержання оператором своїх доходів – задоволеність клієнтів якістю роботи мережі.

Технологія CDMA дозволяє забезпечити значно більш високу якість зв'язку, чим стандарти засновані на TDMA. Причина цього полягає у використанні в CDMA широкосмугової модуляції сигналу, що практично цілком дозволило уникнути вузькосмугових завад.

Базова станція в стандарті IS-95 стежить за тим, щоб сигнали, що приходять до неї від різних телефонів, були строго однакової інтенсивності, і дає вказівки індивідуальним МС про підвищення або зниження потужності переданого сигналу, що обумовлює гарну стійкість до селективних замирень. У результаті цього відбувається значна економія ресурсу джерел харчування і поліпшенню екологічних параметрів мобільних телефонів, чого не спостерігається в стандарті стільникового зв'язку GSM-900 (використовується «запас» потужності).

Цим не обмежуються переваги стандарту IS-95, зв'язані з використанням широкосмугової модуляції сигналу. У місце твердого переключення (hard handoff) від чарунки до чарунки, прийнятого у всіх інших стільникових мережах, у IS-95(CDMA) можна використовувати м'який перехід (soft handoff).

Приведені розуміння дозволяють зрозуміти причину, по якій таке велике число операторів вибирають технологію CDMA: по трьох найважливіших параметрах – по ємності мережі, кількості необхідних осередків і якості зв'язку – це технологія випереджає TDMA. Менше число осередків означає більш швидке розгортання мережі і менше капвкладень у наступні эксплутационные витрати (див. разд. 3).

Крім того, завдяки гарній базі залучення клієнтів (менше тарифи на послуги зв'язку, якість, великий спектр послуг), окупність мережі стандарту IS-95, за результатами розрахунків (див. малюнок 3.1), приблизно в два рази швидше чим мереж стандарту GSM-900.

Ще одним «ударом» по GSM стане введення в лад супутникової системи Globalstar, що повинна забезпечити глобальне покриття мереж CDMA.

Насправді питання полягає ще не в тім, що краще використовувати – кодовий або тимчасовий поділ. Це конфлікт між двома моделями розвитку технології, ярмі результат уплине на індустрію телекомунікацій. Суперництво між CDMA і GSM – це війна між промисловими і підтримуваними урядом стандартами.

Рішення ряду проблем неможливо без участі Держкомітету по телекомунікаціях і інших державних органах. Необхідно вирішувати ряд прямих заборон і проблем, що завдають економічної шкоди операторам і державі, не дають споживачеві використовувати всі можливості CDMA , а зокрема мереж стандарту IS-95

ВИСНОВКИ та ПРОПОЗИЦІЇ

Вибір стандарту для побудови стільникової мережі рухомого радіозв'язку – це одна з найважливіших задач оператора, від рішення якої залежить обсяг отримання оператором своїх доходів. В даному дипломному проекті вироблений порівняльний аналіз (на прикладі проектування мережі для району м. Одеси) двох загальновідомих стандартів стільникової мережі GSM-900 і IS-95, основаних на технологіях многстанціїного доступу, відповідно, з часовим (TDMA) і кодовим (CDMA) розділенням каналів. Результати роботи такі:

1 Мережа стандарту IS-95 може забезпечити селище Таїрова м. Одеси значно більш високою якістю зв'язку, ніж стандарт GSM-900.

2 У зв'язку з своїми технічними особливостями для побудови мережі стандарту IS-95 буде потрібно менше функціональних вузлів ніж мережі стандарту GSM-900, що у свою чергу веде до зменшення термінів розгортання мережі.

3 Завдяки своїй високій місткості, Мережа стандарту IS-95 може забезпечити послугами зв'язку більш високу щільність абонентів на обслуговуваній території, що наводить до зменшення термінів окупності мережа.

А так само можна сміливо заявити, що не одна інша технологія, на сьогоднішній день, не може забезпечити можливість надання що вимагається сьогодні набору послуг і при цьому запропонувати ясно обкреслений шлях до технологій зв'язку XXI століття. За умови переходу промисловості бездротових засобів зв'язку на стандарт IS-95, технологія CDMA динамічно розвиватиметься і зможе не тільки задовольнити всі потреби користувачів в бездротових засобах зв'язку, але і перевершити їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]