Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мето кер. до Л.Р. на АРМ АСРК 10.04. 2007.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
5.52 Mб
Скачать

20

Дана лабораторна робота розрахована на 8 годин (4-ри заняття):

Тема №1:”Вивчення загальної структури АРМ “АСРК-РП”. Друк штрих-кодів”.

Тема №2: “Вивчення технології обробки рекомендованих поштових відправлень, що пересилаються в межах України з використанням АРМ “АСРК-РП””.

Тема №3: “Вивчення технології обробки страхової пошти, що пересилається в межах України з використанням АРМ “АСРК-РП””.

Тема №4: “Вивчення технології обробки міжнародних поштових відправлень з використанням АРМ “АСРК-РП””.

І Мета роботи:

Отримати навики роботи на АРМ “АСРК-РП” та технологію прийому, обробки та вручення поштових відправлень різних видів та категорій з використанням даного робочого місця.

ІІ Ключові положення

1. Види і категорії поштових відправлень

Основною задачею поштового зв'язку є прийом, обробка, пересилання і доставка різних поштових відправлень. У системі державного поштового зв'язку існують наступні види поштових відправлень:

а) листи (прості, рекомендовані, з оголошеною цінністю);

б) поштові картки (прості рекомендовані);

в) бандеролі (прості, рекомендовані, з оголошеною цінністю);

г) посилки (звичайні, з оголошеною цінністю);

д) грошові перекази (поштові, телеграфні);

е) прямі поштові контейнери під пломбою (печаткою) відправника (звичайні, з оголошеною цінністю).

Поштові відправлення, що приймаються і доставляються в межах країни називаються внутрішніми, а надходять через границю й адресуємі за рубіж, — міжнародними. Внутрішні поштові відправлення називають місцевими, якщо вони приймаються і доставляються в межах одного населеного пункту або в границях території, що обслуговується одним підприємством зв'язку. Інші поштові відправлення відносять до іногороднього.

У залежності від умов прийому, обробки, пересилання і вручення поштові відправлення підрозділяються на наступні категорії.Прості поштові відправлення (листи, поштові картки, бандеролі) приймаються без видачі квитанції, пересилаються без приписки до супровідних документів і вручаються адресатові без розписки. При прийомірекомендованих листів, поштових карток, бандеролейвідправникові видається квитанція, видача їх здійснюється під розписку одержувача, а в процесі пересилання оформляється супровідна документація. Листи, бандеролі, посилки, прямі контейнери з оголошеною цінністю, а також звичайні посилки і прямі контейнери відносяться до категорії страхових, тому що вони підлягають обов'язкової реєстрації в супровідних документах, при прийомі оформляється квитанція, а видача виробляється під розписку адресатові. Поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися зпісляплатою, тобто при врученні з одержувача стягується суманакладеного платежу і пересилається переказом за адресою, зазначеною відправником. Грошові перекази підрозділяються на прості і електроні.Реєструємі поштові відправлення, крім прямих контейнерів, можуть прийматися з повідомленням про вручення (простим, замовленим), яким підприємство зв'язку доводить до відома відправника коли і кому вручене поштове відправлення. Листа з оголошеною цінністю, рекомендовані листи і картки з замовленим повідомленням про вручення, адресовані громадянам на будинок, можуть прийматися з оцінкою «вручити особисто».Посилки, цінні листи і бандеролі по окремих напрямках можуть прийматися до пересилання по системі прискореної пошти «Експрес». Письмові повідомлення, схеми, креслення, малюнки, таблиці, діаграми і т.п. можуть передаватися по каналах зв'язку з використанням служби«Електронна пошта» .Авіовідправлення приймаються для перевезення повітряним транспортом на всьому шляху пересилання або на окремих його ділянках. Для окремих відправників і одержувачів установлені наступнірозряди поштових відправлень:урядові, службові, військові.