Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-4.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.9 Mб
Скачать

4.4 Системи безпроводових телефонів загального користування.

Телефонія DECT

Через низьку якість аналогового зв'язку з частотним розподілом і від­сутність таємності передачі мовних повідомлень на початку 1990-х pp. значна увага приділяється розробленню систем безпроводових телефонів загального користування (СБТЗК). У 1992 p. ETSI прийняв стандарт на загальноєвропей­ську систему безпроводових телефонів DECT (цифровий поліпшений безпроводовий зв'язок), призначену для передавання мовних повідомлень і даних у смузі 1880... 1900 МГц. Радіоінтерфейс у стандарті DECT базується на методі, назва якого утворена комбінацією трьох абревіатур MC/TDMA/TDD і послі­довно розшифровується як "множинні несучі", "множинний доступ з часовим мультиплексуванням (ущільненням)", "дуплексний зв'язок з розподілом за часом" (рис. 7.11). Як видно з рис. 7.11, стандартом DECT передбачається 10 несучих частот, або 10 смуг завширшки f = 2 МГц кожна, у діапазоні 1800 МГц. Шкала часу поді­ляється на вікна, кожне тривалістю 10 мс. У свою чергу, кожне вікно поділяється на 24 індивідуальних слоти або кванти часу: t = 10/24 = 416 мкс.

Рис. 7.11 Схема використання методу MC/TDMA/TDD в системі DECT

Площа (база) елементарних осередків В = tf = 832. Для організації базового мовного сер­вісу в системі DECT потрібно два слоти з інтервалом 5 мс між ними: ці слоти поєднуються в пари для організації повнодуплексного каналу на 32 кбіт/с, при цьому використовується алгоритм кодування мовного сигналу типу адаптив­ної диференціальної імпульсно-кодової маніпуляції зі швидкістю 16 кбіт/с.

Для зручності кожна група з 24 слотів розбивається на дві половини (по 12 слотів у кожній). Перша половина використовується як пристрій досту­пу, а друга - як абонентський пристрій. Скануванням локального радіоефіру устаткування DECT (плата) складає список вільних і зайнятих каналів, вка­зуючи їхні параметри, що дає можливість вибирати найкращий вільний канал. Кожна базова станція виконує також роль маяка: абонентський пристрій підклю­чається до даної станції. Завдяки безупинному аналізу локального ефіру і дина­мічному розподілу частот абонент може бути переданий (handover) від однієї станції до іншої або переведений з одного каналу на інший без переривання розмови. Система DECT оснащена також засобами запобігання несанкціоно­ваному доступу.

Системи DECT не є самодостатніми, а працюють як модулі установських АТС (УАТС), до яких підключаються базові станції. Як правило, базова станція підключається до модуля DECT мідним кабелем завдовжки близько 1 км.

Головне призначення системи DECT - забезпечення телефонним зв'язком співробітників, яким унаслідок їхньої діяльності потрібно часто переміщуватися по території підприємства, і при цьому прокладання кабелю по території об'єкту є неможливим.

Перспективність розвитку мереж DECT значною мірою пов'язується з можливістю об'єднання з мережами GSM і застосуванням двомодових або­нентських терміналів, що працюють у двох стандартах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]