Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moy_kursak_-_kopia.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
183.95 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Новокаховський політехнічний коледж

Одеського національного політехнічного університету

Циклова комісія соціально-економічних дисциплін

  1. Курсова робота

з дисципліни «Комерційне товарознавство»

на тему: «Товарознавча характеристика борошняних та хлібобулочних виробів»

Студентки 3 курсу 0113 групи

напряму підготовки 030507 «Маркетинг»

спеціальності 5.03050702 «Комерційна діяльність»

Кордяк В. В. _________________________

Керівник викладач Петренко Л.В.._____________

Національна шкала __________________________

Кількість балів: _____________________________

Члени комісії __________ __________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________ __________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м.Нова Каховка

2014

ЗМІСТ

стор.

Реферат

3

Вступ

4

1 Товарознавча характеристика борошняних та хлібобулочних виробів

7

1.1 Борошно

7

1.2 Макаронні вироби

16

1.3 Хліб і хлібобулочні вироби

26

1.4 Бубличні та сухарні вироби

40

2 Бізнес-план ПП "Мрія" з виробництва і реалізації кондитерських виробів

45

2.1 Резюме

45

2.2 Характеристика продукції

46

2.3 Оцінка ризиків збуту

48

2.4 Конкурентні переваги маркетингу

50

2.5 Стратегія маркетингу

51

2.6 Організаційний план

53

2.7 Виробничий план

56

2.8 Калькуляція витрат (визначення ціни одиниці продукції)

63

2.9 Юридичний план

65

2.10 Оцінка можливих ризиків

66

2.11 Фінансовий план

67

3 Висновоки та пропозиції

70

Джерела інформації

72

РЕФЕРАТ

Курсова робота на тему «Товарознавча характеристика борошняних та хлібобулочних виробів» містить 2 розділи, 15 підрозділів, таблиці, та два рисунки. В курсовій роботі було використано 33 джерела інформації та інтернет-ресурси.

В першому розділі курсової роботи було викладено теоретичні основи, загальні відомості та вимоги до борошняних та хлібобулочних виробів.

В другому розділі наведений бізнес-план ПП "Мрія" з виробництва кондитерських виробів.

Мета курсової роботи – розширити знання про борошняні та хлібобулочні вироби, їх класифікацію, види, дізнатися про шифровку та розшифровку борошняних та хлібобулочних виробів, вимоги до якості, умови перевезення та зберігання.

Асортимент та номенклатура борошняних та хлібобулочних виробів дуже різноманітна, та займатися борошняними та хлібобулочними виробами – прибуткова справа, якщо звичайно її правильно організовувати.

Борошняні та хлібобулочні вироби мають великий попит на ринку, тому, що для людей це товар першої необхідності, вони купували хліб і будуть купувати хліб, і попит на них ніколи не падає, і тому на ринку дуже різноманітний вибір хлібобулочних компаній, які задовольняють потреби споживачів.

ВСТУП

Товарознавство – наукова дисципліна, яка системно вивчає товари на всіх етапах життєвого циклу, методи пізнання їх споживчої вартості (цінності), закономірності формування асортименту, обігу та споживання. В сучасних умовах дослідження в галузі товарознавства і високої професійної підготовки товарознавців зі знанням маркетингу дозволяють вирішувати проблеми, пов’язані з постачанням населення високоякісними товарами.

Вимоги до товарознавства як навчальної дисципліни – формування у студентів міцних знань з питань класифікації, асортименту, стандартизації непродовольчих товарів, їх корисних властивостей, якості, оптимальних умов, способів і режимів збереження (тара, пакувальні матеріали), вироблення уміння і навичок з оцінки якості товарів.

Об’єкт товарознавства – товари як продукти праці для задоволення потреб споживача та методи їх теоретичного і практичного пізнання. Товар - це продукт праці, який володіє здатністю задовольняти конкретні потреби людини, що розподіляється в суспільстві шляхом купівлі-продажу. Товар як продукт праці має подвійний характер. З одного боку, він є вартістю, з іншого боку - споживною вартістю. Вартість товару характеризується витратами суспільно необхідної праці на його проектування, виробництво і розподіл.

Товарознавство як спеціальна наукова дисципліна призначене активно брати участь в управлінні якістю та асортиментом товарів на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Актуальна проблема товарознавства - розробка науково-теоретичних основ формування торгового асортименту і управління якістю товарів в умовах ринкової економіки. Основні завдання товарознавства:

• розвивати теоретичні положення про товар як споживчу вартість і виявлення закономірностей, пов'язаних із просуванням товару на ринку і задоволенням потреб населення на сучасному етапі;

• розроблювати наукові принципи і правила класифікації і кодування товарів, які сприяють упровадженню комп'ютеризації в процеси управління асортиментом і якістю товарів і удосконалення інформаційного забезпечення;

• участь у розробленні вимог до якості товарів, що закладаються в нормативно-технічні документи на продукцію;

Зерно є важливим продуктом як рослинництва, так і усього сільськогосподарського виробництва, основою харчування людини, необхідною кормовою базою для розвитку продуктивності тваринництва.

Зерно – це об’єкт внутрішньої і зовнішньої торгівлі, до того ж незалежно від його відносної дешевизни торгівельний обіг зернових культур перевищує показники за іншими продтоварами. Враховуючи значення зерна як об’єкту купівлі – продажу, можна стверджувати, що ринок зерна – це серце ринку продовольчих товарів.

Зернові культури в нашій державі вирощуються в колективних і фермерських господарствах. Кращі результати дають області, що знаходяться на півдні та центрі України: вони вирощують до 47% врожаю. До них належать Вінницька, Одеська, Дніпропетровська, Полтавська, Херсонська, Кіровоградська області. Там же побудовано найбільші накопичувальні елеватори для зберігання зерна.

Обсяги виробництва зерна складаються з потреб харчової промисловості, тваринництва і птахівництва, насіннєвого фонду, держрезервів і торгівлі. Умовно підраховано, що всі потреби вирішуються, якщо на кожного мешканця країни вирощується на рік 1 т зерна в асортименті. Виходячи з цього, оптимальним обсягом виробництва зернових в Україні є 45-48 млн т. Такий потенціал Україна має, тому що в ній на душу населення припадає в п’ять – вісім разів більший рівень земельних ресурсів порівняно з європейськими та іншими державами.

У структурі асортименту зерна традиційно перше місце посідає пшениця (50–55% врожаю). Кількісно переважає зерно червонозерних сортів і зберігається дефіцит твердої пшениці.

Другою після пшениці культурою за обсягами вирощування є ячмінь (20-26%). Це і продовольча і фуражна культура. Третє і четверте місця посідають кукурудза та бобові.

Особливе місце в асортименті зернових посідають рис і соя. Обидві культури прийшли зі сходу та вже мають українські сорти .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]