Скачиваний:
27
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
17.2 Кб
Скачать

5 ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ТЕХНІЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ СУДНОВИХ РУЛЬОВИХ МАШИН

Протягом 12 годин до виходу судна з порту рульова машина повинна бути підготовлена до дії, перевірена в роботі і випробувана відповідно до вимог СОЛАС . При цьому слід керуватися фірмовими інструкціями з експлуатації і діючими керівними технічними матеріалами. Перевірку і випробування виконують особи командного складу, які зайняті експлуатацією і (або) обслуговуванням ГРМ

При підготовці до дії, перевірках і випробуваннях рульових машин слід звертати особливу увагу на наступне: легкість переміщень золотників і відсутність їх заїдань, перекосів і великих люфтів в з'єднаннях з керуючими валиками; стан поверхонь золотників і їх ущільнень; легкість провертання вручну валів насосів регульованої подачі при їх нульовому ексцентриситеті; спрацьовування стопорних храповиків або гідрозамки; рівні робочої рідини в розширювальних баках; положення запірних клапанів. Не повинно бути нехарактерних шумів і стукотів, зовнішніх витоків робочої рідини, стрибків і затримок керма при його перекладання, а також автоколивань (незатухаючих періодичних рухів) керуючих валиків приладів ІМ, золотників гідро підсилювачів (або важільних механізмів управління насосами), ковзаючих блоків радіально-поршневих насосів (або колисок аксіально-поршневих насосів) і керма.

Рульові машини повинні бути добре відрегульовані. Показниками якості регулювання є: найбільша точність установки керма в задане положення, що визначається різницею заданого (на посту управління) і фактичного (за шкалою рульового приводу) кутів перекладки (досяжна точність ± 0,5° при кутах перекладки керма ± 10°); мінімальне неузгодженість нульових положень насосів (не більше 0,5° зміни положення керма при перемиканні діючих насосів); обмежений (не більше 10% номінального переміщення) люфт на керуючому органі головного насосу; невелика загальна зона нечутливості системи управління (визначається шляхом плавного повороту штурвала до моменту руху керма в тому чи іншому напрямку); мінімальна швидкість сповзання керма в режимі управління «Простий»; відсутність автоколивань.

Під час ходу судна вахтовий механік, приймаючи вахту, зобов'язаний оглянути румпельне приміщення і рульову машину, а вахтовий моторист (машиніст) повинен оглядати їх два рази за вахту. При цьому слід звертати увагу на наступне: наявність змазую чого масла на тертьових деталях, в прес-маслянках та оглядових стеклах редукторів; стан регулюючих і стопорних пристроїв (не повинно бути стуків та перегріву підшипників); відповідність покажчиків положенню керма; температуру (повинна бути не нижче 5 ° С в зимовий час) і відносну вологість румпельним приміщення (не повинна перевищувати 85% для запобігання різкого зменшення опору ізоляції електрообладнання).

Особливу увагу слід звертати на рівні робочої рідини в розширювальних баках, показання манометрів гідравлічних контурів (силового і управління), плавність перекладань керма (без затримок і стрибків); не повинно бути перегріву робочої рідини і зовнішніх витоків, нехарактерних шумів і стукотів в насосах і механічних з'єднаннях рульового приводу, а також автоколивань деталей і вузлів ГРМ.

При виявленні істотних відхилень від специфікаційних параметрів та показників роботи рульової машини вахтовий механік зобов'язаний організувати постійне спостереження за її роботою, доповісти про це старшому (головному) механіку і зробити в машинному журналі відповідний запис.

Протягом вахти механік повинен періодично контролювати справність дії рульової машини за показаннями наявних на пульті управління приладів та сигналізаторів.

Перед підходом до районів, плавання в яких вимагає особливої обережності (протоках, каналах, шлюзах, у льодовій обстановці, обмежених акваторіях), повинна бути перевірена справність дії систем дистанційного управління рульової машиною на ручних режимах роботи (наприклад, «Слідкуючий» та «Простий» ). У цих районах мають бути приведені в дію два насоси, якщо вони можуть надійно працювати одночасно.

У разі відмови одного з насосів рульової машини перехід на інший виконує вахтовий помічник капітана на наявних посадах управління, а вахтовий механік зобов'язаний при цьому вжити негайних і ефективних заходів щодо з'ясування та усунення причин відмови, доповівши про те, що трапилося старшому механіку.

Переходи з роботи одного насоса на інший в звичайних умовах повинні виконуватися після попередження про це вахтового механіка, який зобов'язаний контролювати при цьому справність дії рульової машини за показаннями наявних на пульті управління приладів та сигналізаторів.

У разі відмови усіх систем дистанційного управління здійснюється перехід на управління «Місцевий» (у румпельним приміщенні).

Після закінчення швартовних операцій і зняття готовності рульову машину треба зупинити й оглянути, звернувши особливу увагу на відсутність перегріву і зовнішніх витоків робочої рідини, нормальні її рівні у витратних баках і нейтральні (середні) положення керуючих органів системи управління і насосів. Перо керма має бути встановлено в діаметральної площині.

Щорічно додатково перевіряють якість масла, яке при необхідності заміняють, контрольно-вимірювальні прилади і регулювання запобіжного клапана, промивають фільтри.

Кожні 5 років експлуатації замінюють резино-технічні вироби. Термін їх служби 7 років, з них 2 роки припадають на зберігання та 5 - на період експлуатації. При зберіганні понад двох років термін експлуатації скорочується.

Соседние файлы в папке Готовые разделы