Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil_7.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

5. Органи сучасної Української держави.

Державна влада в Україні здійснюється на принципах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову гілки. Згідно з конституційним законодавством, єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України. Вона правомочна розглядати будь-яке питання, яке не входить до компетенції виконавчої чи судової влади, а також не є таким, що може вирішуватися виключно всеукраїнським референдумом. Верховна Рада складається з 450 народних депутатів, обраних на п’ять роки.

Самостійне місце в системі державних органів України належить главі держави – Президенту України. Він є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Президент України є главою держави і виступає від її імені, а також має низку повноважень як глава держави при взаємодії з парламентом, виконавчою і судовою владою, контрольно-наглядовими та іншими державними органами, а також органами місцевого самоврядування.

Виконавча влада здійснюється системою органів, вищим органом в якій є Кабінет Міністрів України (уряд). Кабінет Міністрів України складається з Прем’єр-міністра України, Першого віце-прем’єр-міністра, трьох віце-прем’єр-міністрів і міністрів. Він відповідальний перед Президентом України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України. 

Судову владу в Україні здійснюють виключно суди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]