Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Друге – створено всеукраїнську асоціацію підприємців. Одеське відділення розташоване на вул. Семінарській.

В Одесі також утворено асоціацію платників податків. Асоціація є одним із засновників газети “Буква закону”, яка видається спеціально для підприємців, надає консультації, допомагає підприємцям у відстоюванні своїх прав при суперечках з податківцями, адміністрацією тощо.

Третє – існує УСПП (Українська спілка промисловців і підприємців), в т.ч. Одеське відділення.

Четверте – існує Координаційна Рада підприємців України

П’яте – створено Федерацію профспілок працівників кооперації і підприємництва.

Шосте – створено “Антирейдерську спілку підприємців” (2007 р.) для протидії рейдерству в Україні. Спілка створює регіональні центри, консультаційні центри “Корпоративна безпека”. На інтернет-порталі antireider.org публікують списки судій, юридичних фірм, реєстраторів, інших організацій, які приймають участь у рейдерських процесах.

Сьоме – створено спеціальний банк мікрокредитування малого підприємництва. Одеське відділення розташоване на В.Арнаутській.

Восьме – в Одесі створено недержавну Одеську компанію “Служба безпеки бізнесу” (СББ).

СББ має 4 відділи: інформаційно-аналітичний, технічний, детективно-розшуковий, охорони. Замовлення може бути на охорону об’єктів, сім’ї, розшуку та інше.

Поступово проводиться політика спрощення оподаткування малого підприємництва у напрямку введення фіксованого та єдиного податку, а також спрощення звітності.

Податки

  1. Вперше Законом України від 13.02.98 р. №129/98-ВР (зміни до ст.14 Декрету Кабінету міністрів України ”Про прибутковий податок з громадян” від 26.12.92 р.) введено спрощене оподаткування у вигляді фіксованого податку, якщо фізична особа придбає патент на право торгівлі на ринку. Розмір фіксованого податку залежить від виду діяльності, місця розташування, виду торгівельної точки тощо та становить 20-100 грн у місяць для підприємця та 50% від цього – для найманих працівників, кількість яких не повинна бути більш 5 осіб, а валовий дохід не перевищує 7 тисяч не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян. Платник такого податку також звільняється від ведення обов’язкового обліку доходів та витрат.

  2. З 01.01.1999 р. внесено зміни у Закон України “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” та введено спеціальний торгівельний патент не тільки для фізичних осіб, а ще й для юридичних осіб. Ставки для торгівлі встановлено у розмірі 225-6000 грн, а для платних послуг – 50-200 грн. Власники такого патенту вивільняються від сплати 10 податків (на додану вартість, на доходи фізичних осіб, на прибуток підприємства, плату за землю, використання природних ресурсів, обов’язкове пенсійне страхування, сплату у інноваційний фонд, комунальний податок, ринковий збір, збір на видачу дозволу на розміщення об’єкту торгівлі та сфери послуг).

  3. З 1 січня 1999 року Указом Президента України № 727/98 від 3.07.98 для малого підприємництва введено спрощену систему оподаткування та звітності.

Суб’єктами малого підприємництва (СПД) є:

- фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. гривень;

- юридичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційної форми власності, в яких за звітний (фінансовий) рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – валового доходу за рік не перевищує 70 млн гривень.

Для фізичних осіб введено єдиний податок, який складає 20-200 грн на місяць і 50% від цього на кожного найманого працівника.

Для юридичних осіб (суб’єктів малого бізнесу) єдиний податок складає 6% від обсягу реалізації і сплата ПДВ або 10% без сплати ПДВ.

Єдиний податок сплачується замість 13 податків (податку на прибуток, плати за землю, частково - відрахування до пенсійного фонду, фонду соціального страхування тощо).

Перехід на єдиний податок – добровільний.

Єдиний податок спрощує розрахунки по податках, зменшує число перевірок, зменшує тиск на суб’єкти малого бізнесу.

  1. Передбачалося ввести в дію Податковий кодекс. Поки що його не ввели, але ввели додаткові податки до єдиного – сплату додаткового податку у пенсійний фонд