Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
87.55 Кб
Скачать

6

Тема 13.1 - Бізнес-планування у підприємницькій діяльності

Питання:

1. Сутність та склад бізнес-плану, методика розробки

2. Зміст розділів бізнес-плану

3. Показники економічної ефективності інвестицій

4. Методика визначення показників ефективності інвестицій

Література: 1. Как разработать бизнес-план предприятия /Практическое

руководство для бизнесменов/ -К.: МКП “Прометей”, 1994

2. Методичні рекомендації з підготовки інвестиційних проектів, до

реалізації яких залучатимуться іноземні інвестори. Мінекономіки

України /Затверджено колегією Мінекономіки України, протокол

від 19 грудня 1994 р. №7/16 /. Додаток 4. -Київ, 1994. Додаток 3

(БІЗНЕС-ПЛАН). -Київ, 1995

1. Сутність та склад бізнес-плану, методика розробки

Бізнес-план - це план бізнесу.

Необхідність в ньому виникає у випадках:

  1. Коли підприємець має наміри зайнятися будь-якою діяльністю або поширити діяльність і для цього потрібно вкласти достатньо великі гроші (зробити інвестиції); тоді, щоб перевірити ефективність інвестування, достатню прибутковість цієї діяльності, здійснюються відповідні розрахунки, що підтверджують доцільність бізнесу, який передбачається; це прорахунки для себе

  2. Коли підприємець передбачає взяти кредити в установах банку; у цьому випадку бізнес-план вимагає банк, який хоче знати куди і наскільки ефективно будуть використині його кредити та чи є гарантії повернення кредитів; до цього також можно віднести випадки, коли виділяються бюджетні кошти, коли проводяться конкурси проектів, здійснюється подання на грант тощо; тобто це розрахунки для банку або організації, що фінансує проект

  3. При приватизації державної власності; у цьому випадку бізнес-план входить до комплекту документів плану приватизації (тільки за вимогами фонду держмайна); але це вже випадок, який, як правило, не стосується підприємця

Склад бізнес-плану (склад розділів):

1. Вступ

2. Резюме

3. Бізнес, компанія

4. Маркетингові дослідження (ринки збуту, обсяги продаж, ціни, конкуренти)

5. Виробництво і технологія

6. Інвестиційні витрати

7. Управління і організація, штатний розклад

8. План по собівартості, прибутку і рентабельності на перший та наступні роки

9. Фінансова та економічна оцінка проекту

10. Оцінка і профілактика ризиків

Методика розробки бізнес-плану

Бізнес-план може розроблятися підприємцем самостійно або із залученням сторонніх фахівців, спеціальних консалтингових фірм.

У будь-якому випадку доцільно розробляти бізнес-план у відповідності до офіційно діючих методик ( наприклад, наведених у “Методичних рекомендаціях...” чи вимог організації, що має наміри фінансувати проект, - банку, іншим інвесторам).

При дорученні розробки бізнес-плану консалтинговим фірмам чи фахівцям підприємець не повинен уникати від його розробки. Особливо важлива його участь при визначенні місії, цілі, напрямків діяльності, управління та організації фірми, визначенні цін, оцінці ризиків та заходів щодо профілактики ризиків, фінансовій та економічній оцінці проекту. По інших питаннях бізнес-плану також необхідне погодження підприємця - замовника бізнес-плану.

При залученні фахівців необхідно ретельно до їх відбору. Некваліфікована допомога несвідомих фахівців обертається втратою всього капіталу підприємця. Як правило, такі фахівці беруться зробити бізнес-план за невеличку плату. Тому і відповідні результати. Бо у бізнесі відомо, що те, що зроблене задарма, того і вартить.

Розробка бізнес-плану починається з визначення місії і цілей фірми і проводиться у послідовності, яку наведено у першій темі при розгляданні питання “Як розпочати свою справу“, та у відповідності до визначених розділів бізнес-плану.