Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак.роб..docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
598.19 Кб
Скачать

Практична робота № 9

Тема: Порівняння поновлюваних та не поновлюваних ресурсів біосфери.

Мета: Формувати вміння порівнювати поновлювальні та не поновлювальні ресурси біосфери.

Обладнання: таблиці з прикладами дії організмів на різні оболонки планети.

Методичні вказівки.

Первинні ресурси біосфери поділяють на поновлені та не поновлені.

Не поновлені ресурси – це природно утворені і накопичені в надрах планети запаси речовин, здатних за певних умов звільняти енергію, що міститься в них. До них належать: викопне органічне паливо (вугілля, нафта, природній газ, торф, горючі сланці), ядерне паливо.

Поновлювальні ресурси – це ті, відновлення яких постійно здійснюється в природі (сонячне випромінювання, біомаса, вітер, вода річок та океанів, гейзери), і які існують на основі постійних чи періодично виникаючих в природі потоків енергії (енергія сонця, вітру, хвиль; гравітаційна взаємодія сонця, місяця і Землі; теплова енергія ядра Землі; а також енергія хімічних реакцій і радіоактивного розпаду в її надрах – геотермальна енергія гарячої води - гейзерів).

Крім того, до природних джерел поновлювальних ресурсів, можна віднести антропогенні, до яких належать теплові, органічні і інші відходи діяльності людини.

Завдання для самостійної роботи.

  1. Чим зумовлюється активність проблем раціонального використання природних ресурсів у виробничому процесі?

  2. Що відносять до не відновлювальних природних ресурсів?

  3. В чому полягають особливості і використання не відновлювальних природних ресурсів?

  4. Що відноситься до відтворювальних ресурсів? В чому полягають особливості охорони і використання відновних природних ресурсів?

Практична робота № 10

Тема: Порівняння природного та штучного добору .

Мета: Навчитися порівнювати природний та штучний добір.

Обладнання: гербарії, колекції комах.

Методичні вказівки.

Штучний добір – це головна рухома сила утворення нових порід та сортів. Вчення про штучний добір теоретично поєднало тисячолітню практику людини по виведенню порід домашніх тварин, та сортів культурних рослин та стало однією із найважливіших основ сучасної селекції.

Дарвін відмічав дві форми штучного добору:

  1. Несвідомий;

  2. Методичний.

Штучний добір проходить більш вдало, на думку Дарвіна, в великих господарствах: серед великої кількості особин більше спадкового матеріалу, тобто можливості добору розширюються.

Творча роль добору – створення нових порід і сортів, при цьому розвивається та видозмінюється той орган або ознака, який бажаний для людини.

Рухомою силою еволюції органічного світу є природний добір.

Природному добору підлягають зовсім не вловимі для людини особливості диких організмів. Люба найменш важлива але корисна спадкова зміна підхоплюється природнім добором, накопичується та підсилюється в кожному наступному поколінні і закріплюється.

Порівняння дії природного та штучного доборів.

Подібність: основою служить спадкова мінливість. В результаті штучного добору отримують нові породи та сорти, в результаті природного добору – види.

Відмінність: при штучному доборі людина відбирає по поміченим ознакам і направляє дію набору в сторону, корисну для себе. При цьому відібрані ознаки можуть бути навіть негативними для самого організму (наприклад, найкращі породи свиней або молочної худоби не могли б існувати в природі без турботи про них людини).

При природному доборі відбираючим фактором є умови навколишнього середовища. Відбираються любі життєво важливі ознаки. В силу цього природний добір діє лише на користь організму та виду в цілому.