Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMEN_OPG_norm.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
341.5 Кб
Скачать

8.Обов’язки начальника цеху, дільниці з питань охорони прац

  • Здійснює керівництво виробничо-господарською діяльністю цеху (ділянки).

  • Забезпечує виконання виробничих завдань, ритмічний випуск продукції високої якості, ефективне використання основних і оборотних коштів.

  • Проводить роботу з удосконалення організації виробництва, його технології, механізації та автоматизації виробничих процесів, запобігання браку і підвищення якості виробів, економії всіх видів ресурсів, впровадження прогресивних форм організації праці, атестації та раціоналізації робочих місць, використання резервів підвищення продуктивності праці та зниження витрат виробництва.

Організовує поточне виробниче планування, облік, складання та своєчасне подання звітності про виробничу діяльність цеху (дільниці), роботу з впровадження нових форм господарювання, поліпшення нормування праці, правильного застосування форм і систем заробітної плати і матеріального стимулювання, узагальнення та поширення передових прийомів і методів праці, вивченню та впровадженню передового вітчизняного та зарубіжного досвіду конструювання і технології виробництва аналогічної продукції, розвитку раціоналізації та винахідництва.

  • Забезпечує технічно правильну експлуатацію устаткування та інших основних засобів і виконання графіків їх ремонту, безпечні і здорові умови праці, а також своєчасне надання працюючим пільг за умовами праці.

  • Координує роботу майстрів і цехових служб.

  • Здійснює підбір кадрів робітників і службовців, їх розстановку та доцільне використання.

  • Контролює дотримання працівниками правил і норм охорони праці і техніки безпеки, виробничої та трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку.

  • Представляє пропозиції про заохочення працівників, накладення дисциплінарних стягнень на порушників виробничої та трудової дисципліни, застосуванні при необхідності заходів матеріального впливу.

  • Організовує роботу з підвищення кваліфікації робітників і службовців цеху, проводить виховну роботу в колектив

9.Місце в суопп комісії з охорони праці підприємства

На підприємстві з метою забезпечення пропорційної участі працівників у вирішенні будь-яких питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за рішенням трудового колективу може створюватися комісія з питань охорони праці.

Рішення про доцільність створення комісії, її кількісний та персональний склад, строк повноважень приймається трудовим колективом на загальних зборах за поданням власника, органу трудового колективу та профспілкового комітету. Загальні збори затверджують Положення про комісію. До складу комісії від власника включаються спеціалісти з безпеки і гігієни праці, юридичної та ін. служб підприємства, від трудового колективу – рекомендуються працівники усіх професій, представники профспілки.

Комісія у своїй діяльності керується законодавством про працю.

Основними завданнями комісії є:

- захист законних прав та інтересів працівників у сфері ОП;

- підготовка, на основі аналізу стану безпеки, рекомендацій власнику та працівникам щодо профілактики виробничого травматизму та профзахворювань;

- узгодження позицій у вирішенні питань у сфері ОП;

- вироблення пропозицій щодо включення до колективного договору окремих питань з ОП.

Комісія має право:

- звертатися до власника, профспілкового комітету з пропозиціями щодо регулювання відносин у сфері ОП;

- створювати робочі групи з числа членів комісії для вироблення узгоджених рішень з конкретних питань ОП з залученням відповідних фахівців, інспекторів держнагляду за ОП;

- здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства з охорони праці безпосередньо на робочих місцях тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]