Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

1.4 Організація цивільного захисту на підприємстві та в навчальних закладах

Цивільний захист на всіх об'єктах господарювання (ОГ) організовується з метою завчасної підготовки їх до захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, зменшення втрат, створення умов для підвищення стійкості роботи об’єктів та своєчасного проведення рятувальних та інших невідкладних робіт.

Під об'єктом розуміють підприємства, організації, установи, незалежно від форм власності і підпорядкування, у тому числі і навчальні заклади різного рівня.

Начальником ЦЗ об'єкту є його керівник. Він несе повну відповідальність за організацію і стан ЦЗ, управління силами і засобами ЦЗ, а також за проведення рятувальних та інших невідкладних робіт і підпорядковується начальнику ЦЗ відомства та ЦЗ території (району, області).

Наказом начальника ЦЗ об'єкта призначаються заступники з:

- евакуації;

- інженерно-технічного забезпечення;

- матеріально-технічного постачання;

- оперативних питань.

Органом управління у начальника ЦЗ є штаб ЦЗ. Його очолює начальник штабу, який одночасно є першим заступником начальника ЦЗ об'єкта. Штаб ЦЗ організовує і забезпечує безперервне управління цивільним захистом на об'єкті.

Для організації і проведення спеціальних заходів цивільного захисту на підприємстві створюються служби ЦЗ на базі відповідних структурних підрозділів. Служба зв'язку, оповіщення і інформації - створюється на базі вузла зв'язку об'єкта. Медична - на базі медичних пунктів і поліклінік об'єктів. Протирадіаційного і протихімічного захисту - на базі лабораторій, цехів. Охорони громадянського порядку - на базі підрозділів відомчої охорони. Протипожежна - на базі підрозділів відомчої пожежної охорони. Аварійно-технічна - на базі ремонтних цехів, відділів. Сховищ і укриттів - на базі відділу капітального будівництва. Транспортна служба - на базі транспортних цехів, відділів і гаражів об'єкта. Матеріально-технічного постачання - на базі відділу матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) об'єкта.

Для успішного проведення заходів при загрозі надзвичайної ситуації, а також проведення рятувальних і інших невідкладних робіт (РіНР), своєчасного надання допомоги потерпілим на об'єктах створюються формування: рятувальні загони (команди, групи); розвідувальні групи (ланки); пости радіаційно-хімічного спостереження; групи (ланки) зв'язку; протипожежні команди; охорони громадського порядку; інші формування в залежності від особливостей об'єкта.

Організація цивільного захисту в навчальних закладах. Начальником ЦЗ є ректор (директор), його заступники – проректори. Обов'язково призначається заступник начальника ЦЗ по евакуації, начальник оперативної групи, начальник маршруту евакуації.

Орган управління у начальника ЦЗ - штаб ЦЗ. Він комплектується з штатних працівників вузу, не звільнених від основної роботи.

У ВУЗах, як і на підприємствах створюються:

- рятувальні загони (команди), що комплектуються із студентів і постійного складу;

- санітарні дружини;

- аварійно-технічні групи:

- ланки по обслуговуванню сховищ і укриттів, які комплектуються із співробітників адміністративно-господарського відділу;

- команди охорони громадського порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]