Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Рейтингова оцінка ринкового середовища підприємства

№ з/п

Показник

Значення

Рейтингова оцінка

1

Інвестиційна привабливість регіону, в якому знаходиться підприємство

середня

0,02

2

Інвестиційна привабливість галузі, до якої відноситься підприємство

середня

0,02

3

Географічний ринок збуту продукції

регіональний

0

4

Стадія життєвого циклу основного виду продукції

старіння

зрілість

0,01

5

Рівень конкуренції на товарному ринку

середній

0,01

6

Екологічне навантаження на навколишнє природне середовище

незначне

0,02

7

Розвинутість транспортної інфраструктури

1 вид транспорту

0

8

Сировинна база для виробництва продукції

регіональна

0,01

9

Рівень залежності від сезонних коливань

середній

0,01

10

Рівень залежності від законодавчих та економічних обмежень

низький

0,02

Максимальне значення

0,12

Прийняття оптимальних фінансово-інвестиційних рішень в умовах невизначеності залежить від ефективності проведеного комплексного аналізу, на основі поєднання якісної характеристики та кількісної оцінки ступеня ризиковості. Рейтингова оцінка фінансово-інвестиційного ризику передбачає врахування зовнішніх та внутрішніх факторів, які в сукупності дають найвищий рівень ризику – 1. До зовнішніх факторів, які обумовлені причинами, не пов’язаними з діяльністю даного підприємства, ми включили 5 показників, які в сукупності визначають максимум 0,16 фінансово-інвестиційного ризику суб’єкта господарювання. До внутрішніх факторів, що виникають в процесі здійснення виробничої діяльності підприємства, ми також віднесли 5 показників, які в сукупності визначають максимум 0,11 фінансово-інвестиційного ризику суб’єкта господарювання (табл. 4).

Таблиця 4

Рейтингова оцінка інвестиційного ризику підприємства

№ з/п

Показник

Значення

Рейтингова оцінка

Зовнішні інвестиційні ризики

1

Темп зростання реального ВВП протягом року

тенденція нестійка (в основному )

0,03

2

Індекс цін виробників протягом року

тенденція нестійка (в основному )

0,06

3

Індекс споживчих цін протягом року

тенденція нестійка (в основному )

0,03

4

Реальний ефективний обмінний курс національної валюти протягом року

тенденція нестійка (в основному )

0,03

5

Ставки банків за кредитними продуктами для юридичних осіб

тенденція до зменшення

0,1

Максимальне значення

0,16

Внутрішні інвестиційні ризики

6

Коефіцієнт Бівера

менше 0,17

0,031

0,01

7

Коефіцієнт фінансового ризику

від 2 до 1

1,31

0,03

8

Коефіцієнт маневреності робочого капіталу

більше 0,2

0,59

0,1

9

Частка терміноліквідних активів у загальному обсязі активів

від 0,005 до 0,025

0,020

0,03

10

Показник ризику ліквідності

від 0,3 до 0,7

0,45

0,03

Максимальне значення

0,11

Наведений на рис. 4.1 графік поділений на чотири області, в яких будуть розміщуватися підприємства з позицій інвестиційного потенціалу та інвестиційного ризику:

  • по осі Х (від 0 до 1) знаходяться підприємства залежно від рівня ризику, де 0 − найвищий рівень ризику, 1 – найменший;

  • по осі Y (від 0 до 1) розташовані підприємства залежно від рівня потенціалу, де 0 − найменший потенціал, 1 – найбільший;

  • інвестиційна активність, що визначається як відношення реальних та фінансових інвестицій до загального обсягу активів підприємства, та зумовлює діаметр куль, що відображають його знаходження в певній області графіка.

Полотно 47

Рис. 1. Матриця формування інвестиційної привабливості підприємства*

В залежності від групи (області), в якій знаходиться підприємство, буде визначатися рівень його інвестиційної привабливості:

І група (високий рівень інвестиційного потенціалу та низький рівень інвестиційного ризику). Підприємства, що потрапили до даної групи є найкращими з точки зору здійснення фінансово-інвестиційної діяльності. Такі господарюючі суб’єкти є привабливими для усіх типів інвесторів та можуть реалізовувати всі види інвестицій, маючи можливість залучати практично усі джерела фінансування.

ІІ група (низький рівень інвестиційного потенціалу та низький рівень інвестиційного ризику). Підприємства, що потрапили до даної групи є привабливими для тих інвесторів, пріоритетами яких є надійність та безпека організації господарської діяльності (тобто портфельних, фінансових й стратегічних інвесторів). Такі економічні суб’єкти в основному реалізовують реальні інвестиції з метою розширення виробництва, підвищення його рентабельності та конкурентоспроможності, проте мають обмеження у залученні джерел фінансування інвестицій (зокрема внутрішніх, оскільки зазвичай є неприбутковими).

ІІІ група (високий рівень інвестиційного потенціалу та високий рівень інвестиційного ризику). Підприємства, що потрапили до даної групи є привабливими для тих інвесторів, пріоритетами яких є дохідність діяльності (тобто спекулятивних, портфельних та фінансових). Такі юридичні особи реалізовують всі види інвестицій, маючи можливість залучати практично усі джерела фінансування, проте повинні проводити ефективну політику диверсифікації інвестиційного портфелю з метою зниження його ризиковості.

ІV група (низький рівень інвестиційного потенціалу та високий рівень інвестиційного ризику). Підприємства, що потрапили до даної групи з точки зору залучення інвестицій є непривабливими, оскільки мають нестійкий фінансовий стан, низьку якість корпоративного управління, піддаються впливу несприятливих зовнішніх умов тощо. Такі господарюючі суб’єкти мають труднощі із залученням інвесторів, пошуком джерел фінансування інвестиційної діяльності та реалізовують, в основному, лише реальні інвестиції з метою стимулювання виробництва та виходу із кризи.

На осі Y (див. рис. 1) відображаються підприємства у відповідності до рівня їх інвестиційного потенціалу, що, на нашу думку, є сукупністю кількісних та якісних характеристик діяльності підприємства, які дозволяють оцінити здатність підприємства реалізувати сукупність інвестиційних можливостей щодо генерування додаткових потоків капіталу завдяки мобілізації наявних ресурсів з метою підвищення вартості об’єкту інвестування.

Для рейтингової оцінки інвестиційного потенціалу підприємств ми пропонуємо використовувати показники, що дають можливість оцінити його фінансовий стан, ринкове середовище та якість корпоративного управління (рис. 2).

Полотно 22

Рис. 2. Рейтингова оцінка інвестиційного потенціалу підприємств*

Рейтингова оцінка передбачає визначення інвестиційного потенціалу підприємств шляхом урахування трьох факторів (фінансового стану, ринкового середовища та корпоративного управління), які мають різну вагомість, але в своїй сукупності максимально можуть дати результат 1. Оскільки більшість вчених оцінюють інвестиційний потенціал на основі розрахунку показників фінансового стану, які відображають спроможність та необхідність юридичної особи проводити інвестиційну діяльність, то даному фактору була присвоєна вагомість 0,45. Рішення про здійснення інвестиційної діяльності приймається безпосередньо підприємством, тому оцінці якості корпоративного управління була присвоєна вагомість 0,3. Зовнішнє ринкове середовище також певною мірою справляє свій вплив на привабливість господарюючого суб’єкта, тому даному фактору була присвоєна вагомість 0,25.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]