Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Tsivilny_protses.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
568.02 Кб
Скачать

Витрати з провадження справи у цивільному судочинстві, відповідно до ст. 79 цпк, складаються з двох видів – судового збору і витрат, пов’язаних з розглядом справи.

Розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати встановлюються законом (ч. 2 ст. 79 ЦПК). Закон України Про судовий збірвід 08.07.2011 № 3674-VI в ст.1 визначає поняття судового збору.

Судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Також законом встановлюються: Стаття 2. Платники судового збору

1. Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду. Стаття 3. Об'єкти справляння судового збору

Стаття 4. Розміри ставок судового збору

Стаття 5. Пільги щодо сплати судового збору

Стаття 6. Порядок сплати судового збору

Стаття 7. Повернення судового збору

Стаття 8. Відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати

Стаття 9. Зарахування судового збору до Державного бюджету України

Стаття 10. Прикінцеві та перехідні положення

У справах наказного провадження встановлена спеціальна ставка судового збору, а саме у розмірі 50% ставки, яка призначається з оспорюваної суми у разі звернення в суд з позовом у порядку позовного провадження (ст. 99 ЦПК). У разі відмови у видачі судового наказу сплачений судовий збір не повертається, а може бути зарахований як частина судового збору при зверненні з відповідною позовною заявою.

Ціна позову складається з грошової суми в гривнях, яка відображає заявлену грошову матеріально-правову вимогу позивача до відповідача і визначається за правилами, встановленими ст. 80 ЦПК.

Ціна позову вказується в позовній заяві. Якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред’явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи (ч. 2 ст. 80 ЦПК).

Принципи визначення ціни позову зводяться в основному до таких правил: 1) у тих позовах, де ставиться питання про стягнення сум або майна, а також у позовах про право власності на нерухоме майно ціну позову становить розмір суми або вартість майна; 2) у позовах про періодичні платежі ціна позову визначається сукупністю виплат, обмежених певним періодом (шість місяців, три роки); 3) у позовах про зменшення, збільшення або припинення платежів або виплат ціна позову визначається сукупністю виплат, що залишилися, але не більше, ніж за певний період (один рік, три роки); 4) у позовах, що складаються з декількох вимог, ціна позову визначається сукупністю всіх вимог.

Сьоме питання. До витрат, пов’язаних з розглядом справи, відповідно до ч. 3 ст. 79 ЦПК належать:

1) витрати на правову допомогу;

2) витрати сторін та їх представників, що пов'язані з явкою до суду;

3) витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз;

4) витрати, пов'язані з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи;

5) витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача.

Восьме питання Розподіл судових витрат між сторонами. Витрати, понесені сторонами у справі, розподіляються між ними за правилами, встановленими статтями 88-89 ЦПК. Стороні, на користь якої постановлено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених вимог, а відповідачеві – пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

При частковому задоволенні позову судові витрати розподіляються між сторонами пропорційно задоволеної частини позову. Так, наприклад, якщо позов був заявлений у сумі 600 грн., а задоволений на 400 грн. і судові витрати склали 30 грн., то ці витрати розподіляються у такий спосіб: 600 : 400 = 30 : х . При цьому х = 20 грн. Оскільки рішення ухвалене в цій частині проти відповідача, то він сплачує дану суму, а частину витрат, що залишилася (10 грн.), сплачує позивач, тому що вона буде пропорційна тій сумі, в якій позивачу відмовлено 1.

Відповідно до ст. 82 ЦПК суд наділений правом відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати.

Запитання до семінару 1 (__2_ год.):

  1. Поняття процесуальних строків та їх значення.

  2. Види процесуальних строків.

  3. Порядок та особливості обчислення процесуальних строків.

  4. Зупинення процесуальних строків.

  5. Поновлення та продовження процесуальних строків.

  6. Поняття і види судових витрат у цивільному процесі. Поняття та види судового збору. Порядок обчислення, сплати та повернення судового збору.

  7. Витрати пов’язані з розглядом справи.

  8. Порядок розподілу судових витрат.

Завдання для самостійного вивчення (__6_ год.):

Відшукати тривалість процесуальних строків в стадії судового розгляду.

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]