Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для студентів 1 курсу (09.09.2011).doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Соціологія Мета та завдання курсу

Наука про суспільство – соціологія як відносно самостійна галузь знань склалась в Україні значно пізніше, ніж в інших країнах світу. Сьогодні, в процесі національного відродження України, становлення незалежної держави і громадянського суспільства, демократизації суспільного життя соціологія розвивається дуже швидко, зросла зацікавленість в ній з боку суспільства. Суспільство все більше усвідомлює, що без соціологічної науки неможливо творення правової держави.

Указ Президента України від 24.04.2001 р. "Про розвиток соціології" інституалізував вказане місце соціології в системі суспільствознавчих наук.

Указ одночасно вказує на необхідність розвитку всіх трьох соціологічних знань (за Мертоном ): загальнотеоретична; спеціально-галузева; емпіричного дослідження.

В сучасних умовах соціологія теоретично охоплює соціальний вимір людського буття в його найбільш чистих, типових формах, незалежних від історичної, економічної, політичної, ідеологічної та іншої конкретики.

Сучасна людина в своєму повсякденному суспільному житті стикається з безліччю ситуацій, що потребують адекватного реагування, а відтак і прийняття оптимального рішення. Особлива роль у вивченні оточуючої нас об'єктивної соціальної реальності належить соціології. Соціологія є наукою про соціальні спільноти, становлення, функціонування й розвиток яких відбувається у певних соціальних системах з притаманною їм соціальною структурою та характером суспільних відносин.

Соціологія-наука про становлення, розвиток і функціонування суспільства, його елементів, соціальних відносин і соціальних процесів, про механізми і принципи їх взаємодії.

Структура соціології-загальнотеоретична, спеціально-галузева, емпірична. Функції соціології теоретико-пізнавальна, інформаційна, прогностична, виховна, практично-перетворювальна.

Соціологія дослідження - система логічно послідовних методологічних, методичних та організаційно-технічних процедур для отримання наукових знань про соціальне явище, процес.

Предметом соціології – є окремі аспекти, особливості відносини об’єкта дослідження. Предметом навчальної дисципліни "Соціологія" є відображення взаємних функціональних залежностей між правом і не правовими суспільними явищами (політичними, економічними та ін.), соціальні передумови виникнення відповідних правових норм, об'єктивні вимоги до них і зворотній вплив цих норм на суспільне життя. Основними завданнями курсу сформулювати у студентів стійкі:

Знання:

  • основ загальної соціології, її предмет, структуру, категорії, закони, функції;

  • історії світової та вітчизняної соціологічної думки;

  • теоретичних засад емпіричної соціології;

  • основних концептуальних підходів до вивчення суспільства як цілісної системи;

  • основних теорій структури суспільства;

  • ознак соціальних організації та інститутів, їх типології.

  • провідних теорій соціальної взаємодії та соціальних відносин;

  • базових постулатів соціології особистості.

Вміти:

  • аналізувати соціальні процеси в суспільстві;

  • використовувати отримані знання для реорганізації найближчого соціального середовища;

  • розпізнавати осіб з девіантною поведінкою;

  • проводити ресоціалізацію девіантних осіб;

  • аналізувати результати соціологічних та статистичних досліджень;

  • проводити найпростіші соціологічні дослідження.

Метою курсу соціології, його основними завданнями є: освоєння понятійного апарату даної науки; основних концептуальних підходів до вивчення суспільного життя; дослідження методології та методики соціологічного вивчення світу; формування соціологічної культури, соціологічного мислення; визначення шляхів раціонального управління людської поведінки;, вміння правильно розпорядитися владою; вирішення конфліктних ситуацій, запровадження реформ та інновацій; оцінка політичних пріоритетів тощо.