Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для студентів 1 курсу (09.09.2011).doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

7.4. Internet-джерела

  1. Верховна Рада Україниhttp://www.rada.kiev.ua .

  2. Кабінет Міністрів України http://www.kmu.gov.ua/.

  3. Міністерство екології та природних ресурсів України http://www.menr.gov.ua/.

  4. Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофиhttp://www.mns.gov.ua/.

  5. Рада національної безпеки і оборони Україниhttp://www.rainbow.gov.ua/.

  6. Новини про поточні події у світі, в т. ч. про надзвичайні ситуації http://www.100top.ru/news/(російською мовою).

  7. Сайт, присвячений землетрусам та сейсмічному районуванню території http://www.scgis.ru/russian/.

  8. Сайт, присвячений надзвичайним ситуаціям природного характеру http://chronicl.chat.ru/.

  9. Офіційний сайт Американського вулканологічного товариства http://vulcan.wr.usgs.gov/(англійською мовою).

  10. Український інститут досліджень навколишнього середовища i ресурсів при Раді національної безпеки i оборони України http://www.erriu.ukrtel.net/index.htm.

  11. http://www.dnop.kiev.ua ‑ Офіційний сайт Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляду).

  12. http://www.nau.ua ‑ Інформаційно-пошукова правова система «Нормативні акти України (НАУ)».

  13. http://www.budinfo.com.ua ‑ Портал «Украина строительная: строительные компании Украины, строительные стандарты: ДБН ГОСТ ДСТУ».

Історія україни

Побудова незалежної демократичної України можлива за умови поваги до національної історії та духовної культури. Осягнення вагомості її історичної спадщини. В Конституції України (вступ. ст.11 та ін.) історичні знання, нагромаджений протягом тисячоліть досвід розглядається як неодмінна складова буття народу, важлива підойма його розвитку, творення суверенної державності. Без звернення до історичного минулого неможливе відновлення історичної пам'яті народу, ускладнюється процес зростання національної свідомості, що, в свою чергу, затримує подальшу консолідацію суспільства.

Курс історії України покликаний показати історичний шлях українського народу, розкрити багатогранність історичного минулого та сучасності в органічному взаємозв'язку із загальноісторичним процесом, показати боротьбу нації за незалежність і соціальне визволення, що сприяло створенню самостійної держави. Значення історії — це не лише утримування у пам'яті певної кількості історичної інформації та здатність її відтворення, а й вміння виявляти суть історичних фактів, причинно-наслідкові зв'язки між окремими подіями, здатність зіставляти факти і порівнювати їх. Структурно курс побудований так, щоб дати всебічне уявлення про основні періоди історії Украни у хронологічній послідовності.

Мета: ознайомлення з найважливішими проблемами вітчизняної історії, формування у слухачів об'єктивних знань.

Предмет: суспільно-політичні та соціально-економічні трансформації, культурно-цивілізаційний поступ, міжнародні та міждержавні відносини з їх зумовленістю та конкретними наслідками.

Знати:

- основні явища та процеси суспільно-політичного, соціально-економічного, національно-культурного життя українського народу;

- українські національні інтереси в геополітичних проблемах сучасного світу.

Уміти:

- використовувати наукову та науково-популярну літературу, документальні джерела для пізнання історії;

- самостійно пояснювати найважливіші процеси у вітчизняній історії, простежувати та аналізувати їх.

Крім того, вивчення історії України повинно стати обов'язковою передумовою засвоєння ряду навчальних курсів, зумовлених специфікою нашого вищого навчального закладу. Насамперед це стосується дисциплін: "Історії української культури", "Історії держави та права України" та інших дисциплін.

Вивчення історії України будується згідно з навчальним планом академії. У ході навчання слухачі мають змогу прослухати настанови: лекції, закріпити і поглибити знання на семінарських заняттях. Завершується вивчення історії України екзаменом. Настановчі лекції сплановані таким чином, щоб акцентувати увагу слухачів на найбільш важливих темах і проблемах історії нашої держави - від стародавньої доби до сьогодення. До того ж, на лекціях слухачі матимуть змогу зорієнтуватись у джерелах та науковій літературі, отримають методичні рекомендації щодо підготовки до семінарських занять і підготовки до екзамену. На семінарські заняття виносяться теми, що потребують поглибленого вивчення. Планами семінарських занять передбачено розгляд чотирьох вузлових проблем курсу, рекомендується література до їх вивчення.