Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Складання процесуальних документів.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Самостійна робота – 4 години

Вивчити питання:

1. Правова природа актів у кримінальному провадженні.

2. Правозастосувальні акти в кримінальному провадженні.

3. Акти дотримання і виконання кримінальних процесуальних і матеріальних норм.

4. Письмова форма документів у кримінальному провадженні.

5. Класифікація процесуальних актів у кримінальному провадженні.

6. Підстави для класифікації процесуальних актів і їх загальна характеристика.

7. Значення процесуальних актів у кримінальному провадженні.

8. Суспільно-політичне, процесуально-правове, виховне значення актів у кримінальному провадженні.

9. Функції кримінальних процесуальних актів.

10. Загальні функції процесуальних актів: організаційна, інформаційно-охоронна, попереджувальна і виховна.

11. Спеціальні функції: пізнавальна, контролююча.

Теми рефератів, доповідей

1. Кримінальне провадження як система кримінальних процесуальних актів.

2. Кримінальні процесуальні акти за Статутами Великого князівства Литовського 1528, 1566 і 1588 рр.

3. Кримінальні процесуальні акти за Статутом кримінального судочинства Російської імперії 1864 р.

Література до теми:

[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 52, 62, 65, 66, 67, 68, 73, 74, 75, 76, 79, 88, 89, 90, 93, 107, 115, 125]

Тема 2. Процесуальні акти стадії досудового розслідування.

Семінарське заняття – 0 год.

Практичне заняття – 16 год.

Індивідуальна робота - 6 год.

Самостійна робота – 4 год.

Перелік ключових термінів та понять: загальні засади кримінального провадження, Загальні положення досудового розслідування, сторони та інші учасники кримінального провадження, поняття доказів, належність та допустимість при визнанні відомостей доказами, доказування, показання, фіксування кримінального провадження, процесуальні рішення, підготовка протоколу та додатка, застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження, реєстр матеріалів досудового розслідування, процесуальні рішення, повідомлення у кримінальному провадженні, заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування, затримання особи на підставі слідчого судді, суду, запобіжні заходи, слідчі (розшукові) дії, негласні сліді (розшукові) дії, повідомлення про підозру, зупинення досудового розслідування, форми закінчення досудового розслідування, звернення до суду з обвинувальним актом.

Практичне заняття –16 години

Розглянути питання:

1. Загальні засади кримінального провадження і загальні положення досудового розслідування.

2. Обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

3. Збирання і оцінка доказів; показання, речові докази і документи, висновок експерта.

4. Форми фіксування кримінального провадження. Процесуальні рішення.

5. Види заходів забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування.

6. Форми закінчення досудового розслідування.

7. Особливості досудового розслідування кримінальних проступків.

Розв'язати ситуативні задачі:

Завдання 1:

3-го вересня 20__ р. о 15.00 год. в чергову частину Дніпровського РУВС ГУ МВС України в м. Києва з лікарні швидкої допомоги поступило телефонне, повідомлення про те, що із зони відпочинку «Гідропарк» доставлений у несвідомому стані громадянин. Попередній діагноз: рани м'яких тканин обличчя, потиличної частини голови, струс головного мозку. За документами, що є при особі, постраждалим є студент 4 курсу Київського технічного університету «КПІ» Басін Іван Іванович, 22-х років, що проживає за адресою: м. Київ, вул. Русанівська, будинок 17, кв. 31. Проведеною перевіркою встановлено, що виклик в швидку допомогу поступив від бармену бара «УРА», якого повідомили громадяни, що на одній з алей недалеко від бара лежить молода людина без свідомості. Опитані батьки Басіна пояснили, що їх син 3 вересня 20__ р. близько 13 годин пішов з будинку з своєю дівчиною Валентиною гуляти на Зелений острів. Прізвище і адресу Валентини вони не знають. Батьки також повідомили, що близько 15 годин Валентина подзвонила їм за телефоном і сказала, що Ігор впав з пагорбу і зараз знаходиться в лікарні, після чого вона повісила трубку. Крім того, батько Басіна назвав прізвища і адреси декількох друзів сина, через яких було встановлено, що Басін І.І. зустрічається з однокурсницею Мошиной Валентиною.

4 вересня слідчим відділом Дніпровського РУ ГУМВС України в м. Києві було прийняте рішення про початок кримінального провадження. Басін і Мошина визнані такими, що є потерпілі і допитані.

Басін, показав: що 3 вересня близько 14 годин він з Мошиною прогулювався алеєю Гідропарка. Недалеко від них на лавці розпивали спиртне троє незнайомих їм молодих людей, голосно розмовляли, дивилися в їх сторону. Потім двоє підійшли до Басіна і Мошиної. Один з них на вигляд 22-26 років високого росту, міцної статури, був одягнений в шкіряну куртку чорного кольору, на голові темна кепка. Другий — приблизно того ж віку, ростом вище, — десь 180 см, одягнений в шкіряну куртку коричневого кольору, лисий. Високий хлопець несподівано двома ударами кулаком в обличчя збив Басіна з ніг, після чого він знепритомнів. Що відбувалося далі, не знає. Також Басін показав, що мобільний телефон фірми «Нокія» був купленим ним літом за 1110 грн., годинник марки «Орієнт» дарований батьками, на кришці годинника є дарчий надпис, у кішені брюк знаходилися гроші.

Мошина Валентини Іванівни, 21 року, що проживає по вул. Ялтинській, д. 6, кв. 40, студентки 4 курси технічного університету.

Розказане Басіним вона доповнила наступним: хлопець, що збив з ніг Басіна, обшукав кишені його одягу, забрав з кишені брюк гроші, зняв з руки годинник в корпусі з білого металу на металевому браслеті того ж кольору, підібрав мобільний телефон, що випав з рук Басіна. Інший хлопець приставив їй до обличчя ніж, загрожував перерізувати їй горло, вимагав гроші і цінності. Злякавшись, Мошина зняла з руки і віддала йому золоту обручку з рубіном вартістю 2 тис. гр., а хлопець, вирвав у неї з рук сумку, забрав мобільний телефон, вартістю 1200 гр., і гроші, в сумі 275 гр., що знаходилися там. Після цього продовжував загрожувати ножем. Назвав її Валей і заявив, що знає, де вона живе і вчиться, тому, якщо вона або її хлопець заявлять про те, що трапилося в міліцію, то їм не минути лиха. Потім хлопці повернулися до лавки, де розпивали спиртне, і звідти утрьох пошли. Мошина побігла до найближчого бару і попросила бармена викликати машину «швидкої допомоги». До Васильеву більше не підходила, здалека бачила, як його відвезли. Мошина подзвонила батькам Басіна, після чого поїхала до подруг у гуртожиток, оскільки додому повертатися боялася.

За словами Мошиної, хлопця, який відібрав її мобільний телефон, кільце і гроші, вона зможе впізнати. При цьому назвала його особливі прикмети: відсутність фаланги великого пальця правої руки і наявність татуювання у вигляді персня прямокутної форми на двох пальцях тієї ж руки

Того ж дня слідчий у присутності Мошиної оглянув місця події, якою встановлене наступне: на алеї, що знаходиться в 70 м від бару «УРА» , розташована лавка із стовбура дерева, земля навколо неї витоптана. На землі виявлені плями, схожі на кров, під лавкою — жіноча носова хустка синього кольору. По алеї, в 20 м у бік літнього кінотеатру, розташована лавка, під якою лежать три зім'яті паперові стаканчики, папірня обгортка з жирними плямами, а під нею — пляшка з-під горілки «Пшенична». На етикетці пляшки був видимим штамп кафе «Вітрило». Тут же виявлені недопалки сигарет «Бонд». Пляшки і недопалки сигарет вилучені.