Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бухгалтерський облік1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
954.88 Кб
Скачать

Зміст навчальної дисципліни

«Основи бухгалтерського обліку та фінансового аналізу»

ПРОГРАМА КУРСУ

Змістовий модуль І. Місце та роль фінансів підприємств у підприємницькій діяльності

Тема 1. Фінанси підприємницького сектору. Результати діяльності підприємства та їх інформаційне забезпечення

Зміст поняття «фінанси» як економічної, юридичної та історичної категорії. Фінансові ресурси. Особливості сучасного руху товарних та грошових потоків. Поняття заощадження, інвестиції. Фінансова система. Сфери та ланки фінансової системи.

Фінанси господарюючих суб’єктів, джерела їх формування. Фінансовий аналіз. Особливості фінансового аналізу. Методи та прийоми фінансового аналізу. Фінансова звітність. Інформаційне забезпечення фінансового стану підприємств. Показники фінансового стану підприємства. Поняття доходів і видатків підприємства їх склад та аналітична оцінка. Поняття платоспроможності та фінансової стійкості підприємства. Поняття ліквідності активів та ліквідності підприємства. Показники ліквідності та платоспроможності підприємства. Виробничі фонди (капітал), їх види. Прибуток підприємства, його види, розрахунок та призначення. Поняття собівартості. Система показників ефективності (рентабельності) підприємства.

Змістовий модуль п. Теоретичні засади та методичні прийоми бухгалтерського обліку.

Тема 2. Предмет, об’єкти та принципи бухгалтерського обліку

Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації (зовнішні, внутрішні). Міжнародні та міжурядові організації і стандарти бухгалтерського обліку. Ознаки облікової інформації. Вимірники обліку: натуральні, трудові, грошові (вартісні). Завдання бухгалтерського обліку. Реформування бухгалтерського обліку. Правове забезпечення ведення бухгалтерського обліку в Україні. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» № 996 – Х1У від 16 липня 1999 року(зі змінами і доповненнями). Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Предмет та об’єкти бухгалтерського обліку. Принципи бухгалтерського обліку. Класифікація господарських засобів за їх складом і використанням. Класифікація джерел формування господарських засобів підприємства.

Тема 3. Метод бухгалтерського обліку. Бухгалтерський баланс

Поняття методу бухгалтерського обліку. Методичні прийоми бухгалтерського обліку. Бухгалтерський баланс як форма фінансової звітності підприємств (установ, організація) Форма № 1. Види балансу. Побудова бухгалтерського балансу: актив та пасив бухгалтерського балансу. Характеристика розділів активу та пасиву бухгалтерського балансу. Основна властивість бухгалтерського балансу. Валюта балансу. Вплив господарських операцій підприємства на зміни в його бухгалтерському балансі.

Змістовий модуль ш. Способи відображення та види контролю за здійсненням господарських операцій в бухгалтерському обліку.

Тема 4. Система рахунків бухгалтерського обліку та метод подвійного запису

Поняття бухгалтерських рахунків, їхня будова. Початкове та кінцеве сальдо рахунку. Дебетовий та кредитовий оборот. Активні, пасивні та активно-пасивні рахунки. Класифікація рахунків за економічним змістом, призначенням і структурою. Рахунки синтетичного й аналітичного обліку. Метод подвійного запису. Просте та складне бухгалтерське проведення. План рахунків бухгалтерського обліку. Види і форми облікових реєстрів: бухгалтерські книги, картки. Способи виправлення помилок в облікових реєстрах: коректурний, додаткових записів, «червоного сторно».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]