Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pr_intel_vlasn_3_kurs_2013_r.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Практичне заняття 3.2.

Задача 1.

Видавництво «Мистецтво» у 1993 р. видало книгу «Україна. Путівник». Потім з'явилися ще два видання (1995 р.) українською та англійською мовами. Третє видання було здійснено уже в СПІА. У 1994 р. великим тиражем було видано кишеньковий і настільний календарі та альбом «Мальовнича Україна». В усіх виданнях були використані фотографії відомих фотомайстрів.

1. Чи має місце порушення авторських прав у даному випадку?

2. Як оформляються відносини автора і видавництва?

Задача 2.

Управління Південно-Західної залізниці доручило групі працівників підготувати до видання «Розклад руху приміських поїздів з вокзалів м. Києва». Упорядник розкладу руху поїздів зі станції «Дарниця» Іванченко звернувся до юриста за консультацією, чи можна вважати підготований до видання «Розклад» об'єктом авторського права. Водночас його цікавило, чи поширюється авторське право на підготовану ним брошуру, в якій викладені основні права та обов'язки пасажирів, які користуються приміським транспортом. Він має сумнів у цьому, оскільки брошура написана на основі чинного законодавства, а в Законі України «Про авторське право і суміжні права» йдеться про те, що офіційні документи, до яких належать закони, не є об'єктами авторського права.

1. Яке пояснення має бути надано з цих питань?

2. Які вимоги пред'являються до об'єкта авторського права?

Задача 3.

Група науковців НАН України звернулася до суду Старокиївського району м. Києва з позовом про порушення їхніх авторських прав. На їх думку, керівництво наукової установи, в якій вони працюють, використало у своїх монографіях звіти про науково-дослідну роботу, які є результатом роботи всього колективу. Старокиївський суд у позові відмовив, посилаючись на те, що в Законі України «Про авторське право і суміжні права» як об'єкт авторського права звіти про науково-дослідну роботу не зазначені (ст. 5 Закону). Суди вищого рівня рішення Старокиївського суду залишили без змін, а скарги без задоволення.

1. Чи є звіт про науково-дослідну роботу об'єктом авторського права?

2. Обґрунтуйте рішення Старокиївського суду.

3. Які відносини складаються між співавторами?

Задача 4.

Режисер П. у 2000 р. створив документальний фільм «Гітара tutta la forza». Проте фільм на екран не вийшов. Авторські права на твори, що використані у фільмі, режисер П. передав студії «Одеса», яка фінансувала виробництво фільму. Проте «Укркінохроніка» випустила фільм на екран, з певними змінами в сценарії. Режисер П. звернувся до суду Шевченківського району м. Києва з позовом про порушення авторського права.

Наведіть Ваше рішення у цій справі.

Задача 5.

Автори навчального посібника «Обчислювальна техніка» уклали угоду з видавництвом, не вказавши в угоді строку випуску твору в світ та строку дії угоди. Після закінчення року від дати передання видавництву рукопису автори поцікавились, коли їх посібник буде випущений у світ. Не одержавши конкретної відповіді, вони передали цей посібник іншому видавництву, домовившись про строк видання. Угоду з першим видавництвом автори пообіцяли розірвати. Коли автори повідомили видавництво про розірвання угоди, видавництво їм відповіло, що оскільки строк в угоді не був передба­чений, це означає, що права на цей посібник передані видавництву назавжди і автори посібника більше не мають ніяких авторських прав.

Хто в цьому спорі має рацію і як повинен бути вирішений спір, якщо автори звернуться з позовом до суду?

Задача 6.

По радіо у рубриці «Новини науки» була передана в ефір стаття «Україна в умовах планетарної кризи». Автор поставив вимогу виплатити йому винагороду і наперед без його згоди його статтю не повторювати. На що радіокомітет відповів, що згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» всі надруковані статті можуть передаватися в ефір без згоди автора і без виплати винагороди.

1. Хто має рацію в цьому спорі?

2. В яких випадках допускається використання творів без згоди автора і виплати йому винагороди?

Задача 7.

Композитор Р. звернувся до Печерського суду м. Києва з позовом до фірми грамзапису General Records про стягнення 98 тис. дол. за використання його 41 пісні. Пісні композитора були використані й в інших фонограмах. Під час судового розгляду позову з'ясувалося, що таким самим чином використовуються пісні й інших композиторів.

1. Чи є правопорушення?

2. У кого і які права виникають при виробництві фонограм?

3. Яка винагорода, кому і як розподіляється?

4. Якими є права композитора при використанні його твору у кінофільмі?

Задача 8.

По радіо у рубриці «Новини науки» була передана в ефір стаття «Україна в умовах планетарної кризи». Автор поставив вимогу виплатити йому винагороду і наперед без його згоди його статтю не повторювати. На що радіокомітет відповів, що згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» всі надруковані статті можуть передаватися з ефір без згоди автора і без виплати винагороди.

Вирішіть спір.

Задача 9.

Кримська міжнародна фінансово-юридична компанія «Феміда» звернулася до фахівців з авторського права з питаннями:

Чи тотожні терміни «програма», які вживаються в статтях 36 і 44 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і у ст. 35 Закону України «Про авторське право і суміжні права»?

Чи відповідають за своїм змістом вживане в статтях 36 і 44 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (ст. 35 Закону України «Про авторське право і суміжні права») поняття терміна «програма» поняттю терміна «телерадіопрограма», викладеному в ст. 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» як сукупності телерадіопередач, які транслюються безпосередньо чи в запису?

Чи є поняття «програма своїх телерадіопередач», що вживається в абзаці 3 ст. 44 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», об'єктом інтелектуальної власності і чи регулюється порядок реалізації права публікації програм своїх телерадіопередач нормами авторського права?

Підготуйте відповідь.

Завдання для самостійної роботи:

Завдання 1:

Зробить моніторинг наукових та науково - практичних періодичних видань («Право України», «Держава і право», «Підприємництво, господарство і право» тощо) та підготуйте перелік публікацій с теми заняття. Визначить основні напрями наукових дискусій.

Завдання 2.

Ознайомтесь з документами, переліченими у Листі Вищого господарського суду України вiд 24.10.2008 року № 01-8/640 Про Перелік питань, вміщених у документах Вищого господарського суду України, які стосуються розгляду господарськими судами справ, пов'язаних із захистом прав на об'єкти інтелектуальної власності стосовно авторського права та суміжних прав.

Завдання 3.

Ознайомтесь з постановами Витого господарського суду України. Складити фабулу справи та основні положення вирішення справи.

Постанова Вищого господарського суду України вiд 11.05.2004 «Про стягнення компенсації за порушення авторського права»

Постанова Вищого господарського суду України вiд 01.07.2008 року № 39/418пд «Про заборону дій, що порушують авторське право, стягнення 9 250 000 грн. компенсації та визнання недійсним договору від 02.08.2002 N 01/08-02»

Постанова Вищого господарського суду України вiд 01.07.2008 року № 21/553 «Про стягнення компенсації за порушення майнових авторських прав»

Постанова Вищого господарського суду України вiд 01.07.2008 року № 39/26167-39/346 «Про стягнення компенсації за порушення авторських прав та заборону використання музичних творів без виплати авторської винагороди»

Література до теми: [20;23;25]

Модульний контроль №1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]