Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция првоу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

Питання 3. Структура освіти в Україні. Згідно зі ст. 29. Структура освіти включає:

дошкільну освіту;

загальну середню освіту;

позашкільну освіту;

професійно-технічну освіту;

вищу освіту;

післядипломну освіту;

аспірантуру;

докторантуру;

самоосвіту.

1. В Україні встановлюються такі освітні рівні ( ст.30):

початкова загальна освіта;

базова загальна середня освіта;

повна загальна середня освіта;

професійно-технічна освіта;

базова вища освіта;

повна вища освіта.

2. В Україні встановлюються такі освітньо-кваліфікаційні рівні:

кваліфікований робітник;

молодший спеціаліст;

бакалавр;

спеціаліст, магістр.

Положення про освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) затверджується Кабінетом Міністрів України.

Про затвердження Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) : Постанова Кабінету Міністрів України N 65 від 20.01.1998 р. : за станом на 13.08.99 р. N 1482 (1482-99-п).

Вищі навчальні заклади (ст. 43)

1. Вищими навчальними закладами є: технікум (училище), коледж, інститут, консерваторія, академія, університет та інші.

2. Відповідно до статусу вищих навчальних закладів встановлено чотири рівні акредитації:

перший рівень — технікум, училище, інші прирівняні до них вищі навчальні заклади;

другий рівень — коледж, інші прирівняні до нього вищі навчальні заклади;

третій і четвертий рівні (залежно від наслідків акредитації)

- інститут, консерваторія, академія, університет.

3. Вищі навчальні заклади здійснюють підготовку фахівців за такими освітньо-кваліфікаційними рівнями:

молодший спеціаліст — забезпечують технікуми, училища, інші вищі навчальні заклади першого рівня акредитації;

бакалавр — забезпечують коледжі, інші вищі навчальні заклади другого рівня акредитації;

спеціаліст, магістр — забезпечують вищі навчальні заклади третього і четвертого рівнів акредитації.

Наукові ступені

1. Науковими ступенями згідно статті 31 закону «Про освіту» є:

кандидат наук;

доктор наук.

2. Наукові ступені кандидата і доктора наук присуджуються спеціалізованими вченими радами вищих навчальних закладів, наукових установ та організацій у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Стаття 32. Вчені звання

1. Вченими званнями є:

старший науковий співробітник;

доцент;

професор.

2. Вчені звання старший науковий співробітник, доцент, професор присвоюються на основі рішень вчених рад вищих навчальних закладів, наукових установ і організацій у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

В розділі 3 «Учасники навчально-виховного процесу» ЗУ «Про освіту» визначаються права та обов’язки вихованців, студентів, а також педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Закон України «Про вищу освіту» та обговорюваний проект цього закону так визначають структуру вищої освіти

Чинна редакція

Нова редакція

Розділ II СТРУКТУРА ВИЩОЇ ОСВІТИ. ДОКУМЕНТИ ПРО ВИЩУ ОСВІТУ Стаття 6. Структура вищої освіти 1. До структури вищої освіти входять освітні й освітньо-кваліфікаційні рівні: 1) освітні рівні: неповна вища освіта; базова вища освіта; повна вища освіта; 2) освітньо-кваліфікаційні рівні: молодший спеціаліст; бакалавр; спеціаліст, магістр.

Розділ II СТРУКТУРА ВИЩОЇ ОСВІТИ. ДОКУМЕНТИ ПРО ВИЩУ ОСВІТУ Стаття 6. Структура вищої освіти 1. До структури вищої освіти входять освітньо-кваліфікаційні та освітньо-науковий рівні: 1) освітньо-кваліфікаційні рівні: молодший спеціаліст; бакалавр;

магістр.

2) освітньо-науковий рівень:

доктор філософії.

СТАНДАРТИ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Стаття 11. Система стандартів вищої освіти

1. Систему стандартів вищої освіти складають державний стандарт вищої освіти, галузеві стандарти вищої освіти та стандарти вищої освіти вищих навчальних закладів.

Стандарти вищої освіти є основою оцінки якості вищої освіти та професійної підготовки, а також якості освітньої діяльності вищих навчальних закладів незалежно від їх типів, рівнів акредитації та форм навчання.

2. Державний стандарт вищої освіти містить складові:

  • перелік кваліфікацій за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями;

  • перелік напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями;

  • вимоги до освітніх рівнів вищої освіти;

  • вимоги до освітньо-кваліфікаційних рівнів вищої освіти.

3. Галузеві стандарти вищої освіти містять складові:

  • освітньо-кваліфікаційні характеристики випускників вищих навчальних закладів;

  • освітньо-професійні програми підготовки;

  • засоби діагностики якості вищої освіти.

4. Стандарти вищої освіти ВНЗ містять складові:

  • перелік спеціалізацій за спеціальностями;

  • варіативні частини освітньо-кваліфікаційних характеристик випускників вищих навчальних закладів;

  • варіативні частини освітньо-професійних програм підготовки;

  • варіативні частини засобів діагностики якості вищої освіти;

  • навчальні плани;

  • програми навчальних дисциплін.

5. Порядок розроблення стандартів вищої освіти та внесення змін до них, а також здійснення контролю за їх дотриманням визначається Кабінетом Міністрів України.

Отже, можна відзначити, що з огляду на приєднання України до Болонського процесу, законодавство України у сфері вищої освіти перебуває в постійній динаміці, реформуванні, в тому числі зазнає змін і структура вищої освіти.

Питання 4. Нормативне забезпечення управління та загальних питань освітянської діяльності.

Спеціальним законом, який регулює відносини в галузі вищої освіти є Закон України «Про вищу освіту», прийнятий 17.01.2002 р. (далі – Закон).

Закон спрямований на врегулювання суспільних відносин у галузі навчання, виховання, професійної підготовки громадян України. Він встановлює правові, організаційні, фінансові та інші засоби функціонування системи вищої освіти, створює умови для самореалізації особистості, забезпечення потреб суспільства і держави у кваліфікованих фахівцях.

Прийняття Закону України «Про вищу освіту» свідчить про значну увагу, яку приділяє держава вищій освіті. Закон позитивно вплинув на різні сфери діяльності вищих навчальних закладів, підвищив гарантії прав громадян на отримання вищої освіти за бюджетні кошти. створив більш сприятливі умови для кредитування навчання, заборонив щорічне підвищення плати за навчання, ввів вибірність керівників ВНЗ, надлив колегіальні органи громадського самоврядування правом відкликання з посади керівника ВНЗ III та IV рівнів акредитації [80].

Одним із законів, який відноситься до системи законодавства про вищу освіту, є Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який був прийнятий 13.12.1991 р. Цей Закон визначає правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку науково-технічної сфери, створює умови для наукової і науково-технічної діяльності, забезпечення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку.

Цей Закон відноситься до системи законодавства про вищу освіту, оскільки метою цього Закону (відповідно до статті 2 Закону) є врегулювання відносин, пов’язаних з науковою і науково-технічною діяльністю.

У свою чергу, згідно зі статтею 16 зазначеного Закону наукова і науково-технічна діяльність є невід’ємною складовою частиною навчального процесу вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Крім розглянутих вище Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та «Про наукову і науково-технічну діяльність» до законодавства України про вищу освіту відносяться також і інші нормативно-правові акти (стаття 2 Закону України «Про вищу освіту»), які регулюють конкретні відносини у зазначеній галузі. На сьогоднішній день регламентовані майже всі аспекти функціонування системи законодавства в галузі вищої освіти. Серед них:

  1. Загальні питання освітянської діяльності.

Регулюють:

  • Положення про національний заклад (установу) України, затверджене Указом Президента України від 16.06.1995 р. № 451.

  • Положення про порядок створення, реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.1991 р. № 228.

  • Концепція військової освіти в Україні, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 15.12.1997 р. № 1410.

  • Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.1998 р. № 65.

  • Положення про Державну інспекцію навчальних закладів, затверджене постановою Кабінету міністрів України від 29.11.2001 р. № 1614.

  • Положення про Міністерство освіти і науки України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19.12.2006 р. № 1757 тощо.

  • План заходів щодо розвитку вищої освіти на період до 2015 року, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 р. № 1728.

  1. Управління в сфері вищої освіти.

Регулюють:

  • Указ Президента України від 29.04.1996 р. № 304 «Про деякі питання надання вищим навчальним закладам статусу національного».

  • Указ Президента України від 20.03.2008 р. № 244 «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні».

  • Положення про державний вищий навчальний заклад, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.1996 р. № 1074.

  • Положення про Державний реєстр вищих навчальних закладів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.03.2006 р. № 329.

  • Примірний статут вищого навчального закладу, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 05.02.2003 р. № 60.

  1. Вища освіта і Болонський процес.

Регулюють:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 01.02.2006 р. № 82 «Про утворення Міжвідомчої комісії з підтримки Болонського процесу в Україні».

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 23.01.2004 р. № 48 «Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу».

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 20.10.2004 р. № 812 «Про особливості впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу».

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 30.12.2005 р. № 774 «Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу» тощо.

  1. Державні стандарти вищої освіти.

Регулюють:

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.08.1998 р. № 1247 «Про розроблення державних стандартів вищої освіти» тощо.

  1. Ліцензування освітніх послуг.

Регулює «Порядок ліцензування діяльності з надання освітніх послуг», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2007 р. № 1019.

  1. Акредитація вищих навчальних закладів.

  • «Положення про акредитацію вищих навчальних закладів і спеціальностей у вищих навчальних закладах та вищих професійних училищах, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2001 р. № 978 тощо.

  • Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 13.06.2012  № 689 «Про затвердження Державних вимог до акредитації напряму підготовки, спеціальності та вищого навчального закладу»

  1. Атестація вищих навчальних закладів.

Регулює Положення про Державну атестацію вищих навчальних закладів освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 22.05.1996 р. № 165 тощо.

  1. Зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти.

  • «Порядок зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р. № 1095.

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 31.12.2005 р. № 1312 «Про невідкладні заходи щодо запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти».

  1. Прийом до вищих навчальних закладів.

Регулюють:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 14.07.2010 р. № 580 «Про державне замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2010 році».

  • Умови прийому до вищих навчальних закладів України, затверджені наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 12.10.2011 N 1179

  • Про затвердження Примірного положення про приймальну комісію вищого навчального закладу (Наказ МОН України від 22.03.2010 №225

  1. Платні навчальні послуги.

Регулює «Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.2010 р. № 796.

  1. Кредити для здобуття вищої освіти.

Регулює «Порядок надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16.06.2003 р. № 916.

  1. Організація навчального процесу.

Регулюють:

  • Перелік напрямів, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2006 р. № 1719;

  • Перелік спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 р. № 787;

  • Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затверджене наказом Міносвіти України від 02.06.1993 р. № 161;

  1. Дистанційне навчання.

  • «Положення про дистанційне навчання», затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 21.01.2004 р. № 40.

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2003 року N 1494 (1494-2003-п) «Про затвердження Програми розвитку системи дистанційного навчання на 2004-2006 роки»

  1. Охорона праці і безпека життєдіяльності.

Регулюють:

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 02.12.1998 р. № 420 «Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України»;

  • положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 31.08.2001 р. № 616 тощо.

  1. Практика студентів.

Регулює «Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України», затверджене наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993 р. № 93 тощо.

  1. Стипендіальне забезпечення студентів, молодих учених.

Регулюють:

  • Постанова Верховної Ради України від 05.06.1996 р. № 226 «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих закладів освіти»;

  1. Документи про освіту та вчені звання.

Регулюють:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 12.11.1997 р. № 1260 «Про документи про освіту та вчені звання»;

  • Наказ Міністерства освіти і науки України від 13.08.2007 р. № 735 «Про затвердження Порядку замовлення, видачі та обліку студентських та учнівських квитків державного зразка та їх карток»

  • Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 01.06.2012  № 1/9-427 «Щодо видачі Додатка до диплома про вищу освіту європейського зразка (DIPLOMA SUPPLEMENT»

  • Наказом Міністерства освіти і науки України від 29.04.2010 № 365, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.05.2010 за № 336/17631, затверджено Порядок замовлення, видачі та обліку Додатка до диплома про вищу освіту європейського зразка (DIPLOMA SUPPLEMENT) та його опис.

  • Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 19.04.2012 № 482 було зобов'язано керівників вищих навчальних закладів забезпечити безумовну видачу Додатка протягом одного місяця з дня подачі випускником заяви про його видачу.тощо.

  1. Працевлаштування випускників.

Регулюють:

  • Закон України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю».

  • Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затверджений Кабінетом Міністрів України від 22.08.1996 р. № 992.

  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 р. № 1726 «Про підвищення рівня працевлаштування випускників вищих навчальних закладів».