Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс Недоторкан жит майна.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Національна академія внутрішніх справ

Кафедра кримінального процесу

РЕФЕРАТ

на тему: Забезпечення особистої недоторканості, недоторканості майна чи іншого володіння у кримінальному провадженні

Курсанта 301 гр.

Лукашова Дениса

Київ 2013

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП……………………………………………..…………………….…………3

РОЗДІЛ 1. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА НА СВОБОДУ ТА ОСОБИСТУ

НЕДОТОРКАННІСТЬ...................................................................5

1.1 Забезпечення права на свободу та особисту недоторканність...5

1.2 Особливості додержання гарантії недоторканності у

кримінальному провадженні щодо окремої категорії осіб …..10

РОЗДІЛ 2. ПОНЯТТЯ ЖИТЛА, НЕДОТОРКАННІСТЬ МАЙНА

ЧИ ІНШОГО ВОЛОДІННЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ

ПРОВАДЖЕННІ………………………………………………. 14

    1. Законодавча база…………………………………………………..14

    2. Поняття житла та його недоторканість………………………….16

    3. Інше володіння особи майном у кримінальному провадженні...20

ВИСНОВКИ……………………………………….………………………………21

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ……………………….………………………………..24

ВСТУП

Право на свободу та особисту недоторканність є одним з основоположних прав людини, яке гарантується Конституцією України (ст. 29) та такими міжнародними актами, як ЗДПЛ (1948 р.); Мінімальні стандартні правила ООН поводження з в'язнями (1955 р.); МПГПП (1966 p.); Кодекс поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку (1979 p.); Конвенція ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання (1984 p.); Звід принципів захисту всіх осіб, які піддаються затриманню чи ув'язненню будь-яким чином (1988 p.); Основні принципи поводження з в'язнями (1990 р.) та ін.

Положення ст. 29 Конституції України та коментованої статті втілюють перш за все міжнародно-правовий стандарт, що міститься у ст. 5 КЗПЛ, відповідного до якого: кожен має право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не може бути позбавлено свободи, крім випадків, які передбачені в цій статті. Кожен, кого заарештовано, має бути негайно поінформований зрозумілою для нього мовою про підстави його арешту і про будь-яке обвинувачення, висунуте проти нього. Кожен, кого заарештовано або затримано з метою допровадження до компетентного судового органу за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні правопорушення або якщо обгрунтовано вважається необхідним запобігти вчиненню особою правопорушення чи її втечі після його вчинення, має негайно постати перед суддею чи іншою посадовою особою, якій закон надає право здійснювати судову владу, і йому має бути забезпечено розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження.

Забезпечення захисту прав і свобод людини означає здійснення процесуальної діяльності в такому порядку, формі і режимі, за яких втручання в гарантовані законом права і свободи людини зовсім не мало б місця або здійснювалося б лише в передбачених законом випадках, за умов крайньої необхідності, коли іншими засобами вирішити завдання правосуддя неможливо. При здійсненні судочинства має бути забезпечений захист всіх гарантованих Конституцією України і міжнародними правовими актами прав і свобод,,,людини. Принцип забезпечення захисту прав і свобод людини є узагальнюючим принципом кримінального процесу, в рамках якого в кримінальному процесі знаходять суттєве виявлення його окремі функціональні інститути — окремі менш загальні, але не менш важливі засади: недоторканність особи, недоторканність особистого життя, недоторканність житла, таємниці телефонних розмов, листування, телеграфної та іншої кореспонденції, непорушності,,,права,,,власності. Права людини, як відомо, являють собою систему природних, невід'ємних і непорушних свобод і юридичних можливостей, що обумовлені фактом існування людини в цивілізованому суспільстві та одержали моральне визнання, правове визначення й юридичне закріплення. Свобода виступає як можливість людини поводитись відповідно до своїх бажань і робити все, що подобається та не заборонено законом і не спричиняє шкоди правам і свободі інших людей.

РОЗДІЛ 1. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА НА СВОБОДУ ТА ОСОБИСТУ

НЕДОТОРКАННІСТЬ

    1. Забезпечення права на свободу та особисту недоторканність