Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Запитання до самоконтролю:

  1. В чому різниця між частковим, солідарним та субсидіарним обов’язком?

  2. В яких випадках сторона правомірно може за власним бажанням зупинити виконання взятого на себе обов’язку?

  3. Які правові наслідки виконання обов’язку боржника третьою особою?

  4. Яка правова роль місця виконання зобов’язання?

  5. Що являє собою акцесорний характер забезпечувального зобов’язання?

  6. Яке співвідношення понять „неустойка”, „штраф”, „пеня”?

  7. Що таке залікова, штрафна, виключна, альтернативна неустойка?

  8. Що таке „принцип старшинства” в заставному праві?

  9. Яке співвідношення понять «відповідальність» і «санкція»?

  10. Які функції цивільно-правової відповідальності?

  11. Яке співвідношення збитків і неустойки?

  12. Що включається у збитки?

  13. Які обставини можуть змінити відповідальність боржника?

  14. Що таке вина як підстава відповідальності за порушення зобов’язання?

Практичне заняття 2: „Виконання та забезпечення виконання зобов’язань. Відповідальність за порушення зобов’язань” – 4 години.

Практичне заняття № 1 Завдання № 1

Петров надав Євсеєву довіреність на придбання мотоциклу. Євсеєв захворів та не міг особисто виконати прохання Петрова. Він видав в порядку передоручення довіреність Волкову. Ця довіреність була посвідчена заступником головного лікаря з господарської частини лікарні, в якій знаходився Євсеєв. Ніяких відомостей про свої дії Євсеєв Петрову не надавав. Волков придбав мотоцикл для Петрова, але за ціною, що перевищувала встановлену в довіреності. Крім того, з’ясувалось, що мотоцикл належав Котову, від якого Волков мав довіреність на продаж. Петров відмовився прийняти придбаний для нього мотоцикл. Тоді Волков звернувся до суду з вимогою зобов’язати Петрова прийняти мотоцикл та відшкодувати витрати, що пов’язані з доставкою.

Проаналізуйте правомірність дій учасників. Які правовідносини виникли між Петровим, Волковим та Євсеєвим? Чи є Котов учасником цих правовідносин? Які правовідносини є договірними? Між ким були встановлені договірні правовідносини?

Завдання № 2

За рішенням обласної державної адміністрації земельна ділянка, яка належала на праві власності Кучеренку підлягає вилученню для державних потреб. Кучеренку та його родині у якості компенсації була запропонована квартира з оплатою вартості будинку та плодово-ягі­дних насаджень. Кучеренко з цим рішенням не погодився, наполягав на зведенні житлового будинку на рівноцінній земельній ділянці. Ад­міністрація стверджувала, що не має можливості побудувати новий дім, оскільки у неї нема будматеріалів та коштів, а також тому, що у цій місцевості вільних земельних ділянок нема. Якщо ж Кучеренко не погодиться на пропозицію, то його будинок буде відключений від ме­режі енерго- та водопостачання, а потім знесений. Кучеренко звернувся до суду.

Чи породжує рішення облдержадміністрації обов’язок для Кучеренка та його родини? Проаналізуйте правомірність вимог сторін одна до одної. Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № 3

Баженов, Солодов і неповнолітній Шабан були засуджені за здійснення ряду крадіжок майна громадян. Розглянувши позов потерпілих про відшкодування шкоди, заподіяної крадіями, районний суд виніс рішення про стягнення всієї суми з Баженова, оскільки за матеріалами кримінальної справи він спроможний його забезпечити. Баженов таке рішення оскаржив і просив притягнути до відшкодування шкоди своїх співучасників.

В ухвалі колегії по цивільних справах обласного суду зверталась увага на те, що в інтересах потерпілих доцільно притягти до відшкодування шкоди всіх співучасників. Проти такої позиції заперечувала мати Шабана, яка вихову­вала сина одна і якого Баженов заставив брати участь у злочинах. Крім цього, вона просила врахувати і те, що в її сина є батько, який вихованням сина не займався, аліментів не платив, але матеріально добре забезпечений,

Які підстави і характер цивільних правовідносин, що виникли в описаній ситуації? Зробіть аналіз зобов'язальних відносин. Хто і в якій мірі повинен відшкодувати заподіяну крадіями шкоду?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]