Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Тема 1. Особливості купівлі-продажу транспортних засобів – 2 години.

Тема 2. Особливості купівлі-продажу земельної ділянки. Договір найму-продажу – 2 години.

Семінарське заняття 6: “Контрактація сільськогосподарської продукції. Постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. Міна (бартер)” – 2 години.

ПЛАН

  1. Поняття договору на постачання сільськогосподарської продукції.

  2. Сторони договору контрактації. Порядок укладення, зміст та предмет договору.

  3. Поняття та значення договору на постачання енергоресурсів. Сторони та зміст договору.

  4. Відповідальність сторін за порушення режиму постачання та споживання енергоресурсів.

  5. Поняття та види договору міни.

  6. Сторони, зміст та форма договору міни.

  7. Відповідальність сторін за договором міни.

Запитання до самоконтролю:

  1. Які особливості договору контрактації?

  2. В чому полягають відмінності договору постачання сільськогосподарської продукції від договору поставки та договору купівлі-продажу?

  3. Які права та обов’язки мають сторони за договором постачання енергоресурсів?

  4. Як переходить право власності в договорі міни?

  5. Які обмеження та заборони щодо застосування бартерних операцій в сучасних умовах передбачає чинне законодавство України?

Лекція 7: “Права споживачів та їх судовий захист” - 2 години.

Історичні аспекти становлення споживацького права в Україні. Загальна характеристика джерел споживацького права України. Основні поняття споживацького права. Цивільно-правові відносини, на які розповсюджують свою дію норми споживацького права. Права споживачів. Судовий захист прав споживачів. Відшкодування шкоди, завданої житію, здоров'ю чи майну споживача.

Практичне заняття 7: “Права споживачів та їх судовий захист” – 2 години

Завдання № 1

Приватний підприємець Михайло Миронов зобов’язався передати Петровій 2 жіночих костюма різних фасонів, розміру і кольору, не обумовивши при цьому якості товару. Петрова попередньо сплатила вартість костюмів. Михайло Миронов передав останній всю партію товару. В процесі використання костюмів з’ясувалось, що тканина, з якої вони виготовлені, низької якості, що зшиті вони слабкими нитками, стрічка нерівна, і довжина спідниць не відповідає моді. Петрова повідомила про це Михайлу Миронову. Останній відповів, що якість костюмів не була обумовлена в договорі і що костюми придатні для використання у відповідності з їх призначенням.

Чи відповідає обставинам справи оцінка недоліків костюмів Михайлом Мироновим у відповіді на претензію Петрової?

Які варіанти вимог Петрова може пред’явити Миронову після отримання костюмів низької якості, яка не була конкретизована в договорі?

Протягом якого строку Петрова може пред’явити претензію Миронову про неналежну якість костюмів?

Завдання № 2

Дізнавшись з газети „РІО” про те, що магазин „Світло” проводить розпродаж люстр зі знижкою 15 %, Лідія Іванівна відвідала цей магазин і придбала там кристальну люстру з 5 порцеляновими свічками і 30 кристальними підвісками. Роботу люстри продавець продемонстрував на зразку, що був виставлений в магазині. В той же день при установці люстри в квартирі Лідія Іванівна виявила 2 дефекти: електроенергія не поступала до двох свічок, одна кристальна підвіска була пошкоджена. На другий день Лідія Іванівна вимагала від продавця замінити люстру на аналогічну, оскільки не може користуватися нею за призначенням. Останній відмовився, оскільки Лідія Іванівна не змогла довести, що придбала люстру в цьому магазині.

Як повинна Лідія Іванівна підтвердити факт придбання нею люстри в магазині „Світло”? Протягом якого часу з дня покупки люстри Лідія Іванівна може пред’явити вимогу до магазину „Світло” про її заміну? Протягом якого часу від дня пред’явлення вимоги про заміну дефектної люстри на якісну повинна бути проведена заміна?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]