Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Завдання № 1

При виконанні підрядником робіт по будуванню житлового будинку при прокладанні фундаменту була пошкоджена міська каналізаційна мережа та вузловий колодязь міського вузла зв'язку „Телеком”. Аварія виникла через розходження між проектними даними, які містяться в отриманих від замовника документах і фактичним розміщенням каналізаційної мережі та вузлового колодязя „Телеком”. Підрядник припинив всі роботи, усунув наслідки аварії та пред'явив замовнику вимоги про оплату виконаних ним робіт, оскільки сам об'єкт будівництва було законсервовано до з'ясування нових умов будівництва.

Замовник відмовився від оплати пославшись на те, що аварія викликана від дій самого підрядника, і взагалі підрядник повинен був вивчати будівельну ділянку та повідомити про можливість деяких перешкод до початку будівництва. В цьому випадку замовник міг би звернутися до міськвиконкому з клопотанням про заміну виділеної для побудови будинку земельної ділянки.

Проаналізуйте правомірність дій та вимог сторін договору. Яким чином повинен діяти підрядник при виявленні неврахованих проектом робіт, що потребують додаткових витрат? Якщо б внаслідок аварії був знищений і сам об'єкт будівництва, то хто б поніс ризик випадкової загибелі речі?

Завдання № 2

Петров замовив будівельному кооперативу будівництво двохповерхового дачного будинку. Матеріал для будівництва був наданий кооперативом. Строк здачі був встановлений на 1 травня. 28 квітня будинок був готовий, про що підрядник повідомив замовника. 30 квітня Петров прийняв другий поверх, що було оформлено відповідним актом. Прийняти весь будиночок він не встиг, не вистачило часу. В зв'язку зі святами повне прийняття було заплановано на 3 травня. 2 травня сталося гроза і внаслідок попадання блискавки в будинок він повністю згорів.

Хто в даній ситуації несе ризик випадкової загибелі речі? Чи вплине на ситуацію те що замовник прийняв другий поверх? Через скільки днів після закінчення робіт і повідомлення про це замовника він повинен прийняти об'єкт? Які наслідки ухилення замовника від прийняття об'єкт?

Завдання № 3

Член садівничого товариства Кобзар уклав з робітниками будівельної організації Серьогіним, Телегіним, Кучеренком письмовий договір, який вони назвали трудовою угодою. У відповідності з договором робітники зобов'язувалися у вільний від основної роботи час збудувати на садовій ділянці Кобзаря будинок з його матеріалів. Оскільки Кобзар не зміг до обумовленого строку дістати матеріали і передати їх робітникам, то вони почали споруджувати будинок на місяць пізніше, ніж було узгоджено. Будинок споруджувався у відповідності з узгодженим проектом. До 23 червня будівництво будинку було в цілому завершено, залишилося виконати лише незначні малярні роботи. Вночі з 23 на 24 червня була гроза і від удару блискавки будівля згоріла. Робітники вимагали від Кобзаря оплатити вартість робот, посилаючись на те, що укладений договір був трудовим. Кобзар відмовився оплатити вартість робот у зв'язку з тим, що вони ним не прийняті.

Який договір був укладений між робітниками та Кобзарем? Чи обґрунтовані вимоги робітників та заперечення Кобзаря? Як вирішити спір? Невиконання якого обов'язку однією із сторін призвело до збитків, хоча зазвичай їх не відшкодовує жодна із сторін?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]