Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК_Плани_Семінар_занять.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2. Мета та завдання вивчення дисципліни

Після вивчення програмного матеріалу студенти повинні:

ЗНАТИ:

  • стан розробки основних проблем науки конституційного права;

  • сутність предмета конституційного права зарубіжних країн, методологічних основ конституційно-правового регулювання суспільних відносин, загальне поняття початкових та основних державно-правових інститутів конституційного права;

  • види, форми, структуру, принципи, юридичні властивості конституцій зарубіжних країн, їх роль, місце в правових системах зарубіжних країн;

  • загальні засади конституційного ладу;

  • форми правління, територіально-державного устрою та державні режими;

  • конституційно-правовий статус особи, гарантії реалізації основних прав, свобод і обов'язків людини та громадянина в зарубіжних країнах;

  • виборчу систему в зарубіжних країнах;

  • нормативно-правове регулювання організації та проведення виборів і референдумів;

  • конституційно-правовий статус законодавчої, виконавчої і судової влади;

  • статус органів місцевого управління та самоврядування;

УМІТИ:

  • розкривати теоретичні положення, систематизувати та аналізувати їх;

  • орієнтуватися в системі правових джерел, аналізувати чинне державно-правове законодавство зарубіжних країн;

  • порівнювати норми конституцій та інших джерел права зарубіжних країн, що належать до різних правових систем сучасності.

Таким чином, основним завданням курсу "Державне право зарубіжних країн" є засвоєння студентами найважливіших категорій і положень науки державного права; вміння орієнтуватися в державно-правовому законодавстві; самостійно оцінювати сучасні тенденції розвитку державно-правових інститутів; враховувати зарубіжний досвід конституційно-правового розвитку демократичних країн, що має практичне значення для державного будівництва в Україні.

3.Методичні поради до семінарських занять, самостійноїта індивідуальної роботи студентів

Семінарські заняттяу навчальному процесі проводяться з метою поглибленого вивчення конституційного права зарубіжних країн та опанування його методологічними засадами. Це вид навчального заняття, на якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу.

Семінари мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Головна мета семінарських занять – допомогти студентам опанувати курс “Державне право зарубіжних країн” й засвоїти предмет цієї галузі та науки.

Основні завдання семінарських занять з конституційного права полягають у засвоєнні загальнотеоретичних положень про державотворчі процеси українського суспільства, набуття навичок оцінювати їх з позиції загальнолюдських цінностей. У процесі обговорення питань, студенти навчаються формулювати і викладати свої думки і висновки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог державно-правового будівництва в Україні в різні часи суспільних формацій.

Основою ефективного розгляду положень конституційного права зарубіжних країн на семінарських заняттях є вивчення лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні конспектуванні навчальної, наукової літератури курсу, підготовка та виступ з реферативними повідомленнями. Така робота передбачає використання навчальної програми, де кожне питання теми має бути засвоєним.

Так, контроль знань на семінарських заняттях покликаний організувати студента до систематичного опрацювання пройденого матеріалу.

Він здійснюється шляхом:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]