Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP-PVSh_2015-2016_MP_a_MSE.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
221.7 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни Розділ 1. Вища освіта України та педагогіка вищої школи як наука

Тема 1. Загальні основи педагогіки вищої школи та правове регулювання вищої освіти в Україні

Педагогіка вищої школи в системі педагогічних наук: стан, тенденції розвитку. Категорії, теорії, концепції педагогіки вищої школи. Проблеми розвитку сучасної педагогіки вищої школи та шляхи їх вирішення.

Законодавство України про державну політику та стан вищої освіти України. Рівні, ступені та кваліфікації вищої освіти України. Національна рамка кваліфікацій України.

Управління у сфері вищої освіти України. Повноваження засновника (засновників), керівника вищого навчального закладу. Забезпечення якості вищої освіти. Вищий навчальний заклад.

Тема 2.Зміст освіти у вищій школі

Зміст освіти: принципи, критерії відбору та шляхи реалізації у вищій школі. Зміст вищої освіти.

Стандарти освітньої діяльності та стандарти вищої освіти України. Аналіз основних положень освітньо-професійної (наукової) програми підготовки фахівця. Структурно-логічна схема підготовки фахівця.

Навчальний план, навчальна програма, навчальний підручник, навчальний посібник.

Сучасні теорії формування змісту освіти у вищій школі.

Тема 3. Навчання та виховання як педагогічні категорії

Загальні уявлення про дидактику вищої школи: основні категорії, теорії, концепції. Навчання у вищій школі: поняття, структура, цілі. Закономірності, принципи та методи навчання.

Зміст, основні категорії та види виховання. Виховний процес у вищих навчальних закладах. Закономірності, принципи, методи виховного впливу на особистість. Форми та напрями виховання. Науково-педагогічні працівники ВНЗ та здобувачі вищої освіти як об’єкти і суб’єкти виховання.

Розділ 2. Освітній процес у вищих навчальних закладах

Тема 4.Організація освітнього процесу у вищому навчальному закладі

Поняття та основні принципи освітнього процесу. Нормативно-правове забезпечення освітнього процесу та його особливості у ВНЗ МВС України. Учасники освітнього процесу та їх робочий час. Навчально-методичне, інформаційне та організаційне забезпечення освітнього процесу.

Планування та провадження освітнього процесу. Практична підготовка та стажування: види, особливості проведення, проблеми та шляхи їх вирішення.

Діагностика навчання та її елементи: контроль, перевірка, оцінювання, накопичення статистичних даних та їх аналіз, виявлення динаміки, тенденцій прогнозування подальшого розвитку подій. Функції контролю: спеціальні та загальні. Принципи педагогічного контролю. Структура контролю навчання. Види і методи контролю навчання. Традиційні і нетрадиційні форми контролю. Педагогічні вимоги до перевірки знань, умінь та навичок. Тестовий контроль знань.

Переведення, відрахування, поновлення та переривання навчання.

Тема 5.Сучасні технології в освіті

Розвиток технології як науки та практики у педагогіці. Технологічний підхід до процесу навчання і виховання. Види технологій, структура та методологічні вимоги (критерії технологічності).

Сучасні технології активного навчання. Основні характеристики сучасних технологій виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]