Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
742.4 Кб
Скачать

1. Передмова

Історія як наука є основою державницької свідомості народу на якій виростає і тримається держава. Вона вивчає розвиток держав і народів, а також людства в цілому в усій його конкретності й різноманітності, яке пізнається з метою розуміння його минулого, сучасного стану і перспектив у майбутньому. Без знання минулого неможливо зрозуміти сучасне, передбачити, а тим більше успішно будувати майбутнє. Історичний досвід застерігає нас від ігнорування, а тим більше порушення загальних закономірностей розвитку людства.

Історія України належить до тих загальноосвітніх дисциплін, які вивчаються у всіх навчальних закладах і є однією з базових курсів освітньо-професійної програми у підготовці бакалаврів галузі знань 6.030302 «Міжнародні економічні відносини», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030507 «Маркетинг», 6.030601 «Менеджмент», 6.140103 «Туризм», 6.030402 «Право», 6.140101 «Готельно-ресторанна справа», котрі формують як світогляд, так і духовну сферу людини. Специфіка донедавньої ситуації полягала в том, що цей курс вивчався недостатньо, куцо викладався та й взагалі перебував під підозрою. Та часи міняються. Сьогодні Україна самостійна, незалежна і суверенна держава. В умовах демократизації суспільства підвищується інтерес до історичного минулого нашого народу, постають питання про повернення до витоків української державності та формування національної свідомості і гідності громадянина-патріота суверенної Української держави. Реалізація цих завдань можлива лише за умови оволодіння знаннями про історію свого народу.

Курс «Історія України» спрямований на вивчення історії України з найдавніших часів до сьогодення.

Робоча програма дисципліни «Історія України» передбачає послідовне ознайомлення студентів з соціально-економічним, етнічним, політичним, культурним розвитком українського народу, яке опирається на принципи історизму та об’єктивності. Висвітлення історичних традицій здійснюється через аналіз державотворчих процесів та розгляд питань пов’язаних з внеском окремих осіб: героїв національно-визвольної боротьби, видатних діячів науки та культури в історію власної держави.

В межах лекційно-семінарського курсу пропонується матеріал для з’ясування головних етапів формування України як держави, розвитку українського етносу та нації. Проблемно-хронологічне, порівняльне та ретроспективне висвітлення матеріалу враховує специфіку факультетів КУТЕП.

Навчальна дисципліна складається з двох змістових модулів, які охоплюють десять тем.

Змістовий модуль 1. Стародавня й середньовічна історія України. Історія України в імперську добу.

Змістовий модуль 2. Політичний, економічний і національно-куль-турний розвиток України у ХХ-ХХІ столітті.

Вивчення навчальної дисципліни забезпечується реалізацією п’яти навчальних блоків: теоретичного, практичного, самостійної роботи, індивідуально-консультативної роботи з викладачем і контролю знань.

Теоретичний блок розкриває сутність, характер і зміст історії й розвитку людського суспільства на всіх етнічних українських землях з найдавніших часів до сьогодення. Матеріал блоку є опорою для розкриття практично орієнтованого курсу. Форма занять: лекції, семінари, тестові завдання та контрольні роботи з використанням активних методів навчання й контролю.

Практичний блок забезпечується проведенням навчальних занять, самостійним пошуком інформації з тих чи інших питань програми. Організаційна й змістовна різноманітність практичних занять забезпечується використанням таких методів і форм:

  • проведенням групових занять, підготовкою доповідей, рефератів, тематичних виступів, виданням індивідуальних завдань метою більш поглибленого опрацювання питань, що вивчаються;

  • групових форм вирішення проблемних ситуацій (диспут, гра дискусія, розв’язання спеціальних статистичних задач);

  • інтенсифікацією навчання й розвитком творчих здібностей студентів (створенням нестандартних обставин і ситуацій, виданням додаткових доповнень на заняттях, проведенням поточного контролю).

Блок самостійної роботи сприяє закріпленню знань і навичок студента, що одержані ним під час аудиторних занять; розширення і поглиблення теоретичного матеріалу; формування вмінь і навичок самостійної роботи з літературою та виконання практичних завдань; розвиток здатності самостійно організовувати, планувати і контролювати свою діяльність, систематизувати інформацію, що отримується в процесі роботи; забезпечення розвитку творчої особистості студента та формування його професійної компетентності, самостійності і пізнавальної активності в процесі роботи з джерелами інформації що рекомендуються з цієї дисципліни, виконанні різноманітних творчих завдань. Тематика занять зі самостійної роботи спрямована на відпрацювання навчального матеріалу, обов’язковим його контролем на семінарських заняттях, написанні й захисту рефератів, виконання індивідуального навчально-дослідного завдання (ІНДЗ).

Індивідуальна робота це вид навчальної роботи викладача, що здійснюється за графіком індивідуально-консультативної роботи у формі: індивідуальних занять, консультацій, перевірки конспектів навчальних текстів та конспекту наукових текстів, що винесені на поточний контроль.

Блок контролю охоплює всі елементи процесу навчання. Мета контролю – підвищення ефективності навчання шляхом стимулювання самостійної діяльності студентів. Типи контролю – вихідний, оперативний (допоміжний), поточний, рубіжний, підсумковий. Форми контролю: тестування, контрольні роботи, співбесіди, усне опитування, контроль за запитаннями для самоконтролю, програмовані тести, перевірка та захист рефератів, складання екзамену.

Для вивчення курсу рекомендується користуватися підручниками, навчальними й методичними посібниками, монографічною літературою, довідниками та мережею Інтернет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]