Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
85.pdf
Скачиваний:
163
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

значення коефіцієнтів оборотності активів у цілому та обігових активів зросли, що є позитивним для підприємства, адже свідчать про підвищення ефективності використання активів господарюючого суб’єкта;

значення коефіцієнтів рентабельності активів, власного капіталу та реалізації продукції зросли, що також свідчить про покращення фінансового стану підприємства.

Висновок: за звітний період підприємство поліпшило результати фінансово-господарської діяльності та має позитивні тенденції у розвитку.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ РОЗВЯЗАННЯ

Завдання 8.2

За вихідними даними підприємства № 1 (додаток А) дослідіть фінансовий стан та основні результати фінансової діяльності господарюючого суб’єкта. На підставі вихідної інформації здійсніть горизонтальний та вертикальний аналіз балансу підприємства, а також аналіз фінансових коефіцієнтів. На підставі результатів, що одержані, визначте резерви підвищення ринкової вартості господарюючого суб’єкта.

Завдання 8.3

За результатами аналізу завдання 8.1 та за вихідними даними (додаток Б) порівняйте фінансовий стан та основні результати фінансової діяльності підприємства № 1 та підприємства № 2. Здійсніть горизонтальний та вертикальний аналіз балансів підприємств, а також аналіз фінансових коефіцієнтів. Дайте пояснення результатам, що одержані.

Завдання 8.4

За вихідними даними (додаток А) оцініть ліквідність балансу підприємства № 1. Дайте пояснення результатам, що одержані.

Завдання 8.5

За вихідними даними (додатки А, Б) порівняйте ступінь забезпеченості оборотних активів власними коштами по підприємству № 1 та № 2. Дайте пояснення результатам, що одержані.

196

Завдання 8.6

На підставі вихідної інформації (табл. 8.10) проаналізуйте рентабельність активів господарюючого суб’єкта за «Моделлю Дюпона». Визначте основні резерви підвищення рентабельності активів підприємства.

 

 

Таблиця 8.10

ВИХІДНА ІНФОРМАЦІЯ, тис. грн

 

 

 

 

Показники

2001 р.

2002 р.

 

 

 

Обсяг реалізованої продукції

3174,2

3807,1

 

 

 

Прибуток

488,8

555,8

 

 

 

Середній розмір активів підприємства

1380,5

1410,4

 

 

 

Завдання 8.7

Визначте, яким чином зміниться рентабельність активів підприємства, якщо швидкість обороту активів підприємства підвищилась з 10 оборотів до 12 оборотів, а рентабельність продажу залишилася незмінною та склала 10%.

Завдання 8.8

За наявності інформації по підприємству щодо обсягу продажу, прибутку, загального розміру капіталу, розміру власного капіталу побудуйте модель рентабельності власного капіталу. Визначте основні резерви підвищення рентабельності власного капіталу підприємства.

197