Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

labAccess

.pdf
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
705.74 Кб
Скачать

10. Побудова логічних умов відбору записів.

Завдання

1.Відкрити власну базу даних.

2.На основі таблиці Кадри побудувати простий запит на відбір полів Прізвище,

Ім’я, По-батькові, Телефон.

Вказівки до виконання: Вибрати Запросы-Создать-Простой запрос-ОК. У вікні Создание простых запросов вибрати зі списку значення поля Таблицы и запросы

таблицю Кадри. З переліку доступних полів вибрати поля, які мають бути відображені в запиті, за допомогою кнопки “>”. Натиснути Далее. На наступному кроці роботи майстра вибрати “подробный”, натиснути Далее і вказати ім’я запиту, що створюється (Телефони співробітників). Натиснути Готово. Переглянути отримані результати.

3.На основі таблиць Посади та Кадри отримати перелік працівників, вказавши

Прізвище, Ім’я, По-батькові, Посадовий оклад та Рік прийому на роботу.

Назвати запит Посадові ставки.

Вказівки до виконання: Вибрати Запросы-Создать-Конструктор-ОК. У вікні

Добавление таблицы вибрати потрібні таблиці, закрити це вікно. У вікні конструктора запитів в верхній частині, де розташовані таблиці бази даних, можна вибирати необхідні поля за допомогою подвійного натиску лівої кнопки миші. Вибрані поля повинні з’являтися в стовпчиках нижньої частини вікна. Закрити вікно запиту та зберегти його, вказавши ім’я.

4.Скопіювати запит Посадові ставки, назвавши новий Невисока зарплата.

Змінити створений запит в режимі конструктора. Додати умову відбору – відобразити працівників, посадові ставки яких складають менше 200 грн.

Вказівки до виконання: Скопіювати запит, скориставшись буфером обміну. Відкрити новий запит в режимі конструктора і в стовпчику Посадовий оклад додати значення в рядку Условие отбора <=200. Закрити запит, зберігши внесені зміни. Перевірити отримані результати.

5.Створити запит Біг-борди на відбір з таблиці Детальні дані про фірми перелік фірм, які мають вид реклами – біг-борди та річний прибуток менше 20000 грн.

6.З таблиці Детальні дані про фірми отримати перелік фірм, річний прибуток яких знаходиться в межах від 10 000 до 41 000 грн. Назвати запит Середній прибуток.

7.На основі таблиці Клієнти побудувати запит Наявність оплати для

відображення фірм, які користуються попередньою оплатою.

Вказівки до виконання: Для поля Попередня оплата в режимі конструктора в рядку Условие отбора вказати ИСТИНА.

8.З таблиці Детальні дані про фірми та Клієнти отримати перелік працівників та фірм з іноземним капіталом та наявністю філіалів. Запит назвати

Перелік_фірм.

9.Створити на основі таблиці Кадри параметричний запит Дані про освіту з полями Прізвище, Ім’я, По-батькові, Освіта. Перевірити роботу запиту для значень параметру Середня та Вища.

Вказівки до виконання: Вибрати Запросы-Создать-Конструктор-ОК. У вікні

Добавление таблицы вибрати потрібну таблицю. Додати необхідні поля. В рядку

Условие отбора поля Освіта записати [Введіть значення поля освіта]. При запуску створеного запиту з’явиться вікно із запитанням Введіть значення поля освіта, в яке

11

слід ввести значення параметру (Середня). Перевірити роботу запиту для значення “Вища”.

10. Створити параметричний запит Вид_реклами на основі таблиці Детальні дані про фірми для отримання переліку фірм із певним видом реклами. Перевірити роботу запиту для значень газети та радіо.

Лабораторна робота №5

Тема: Побудова запитів в середовищі MS Access

Мета: Навчитися створювати запити з обчислювальними полями, запити на вилучення, оновлення даних, на створення таблиці.

Питання для повторення

1.Побудова логічних умов відбору записів (or, and, not, between, like).

2.Побудова обчислюваних полів в запитах.

3.Використання Построителя выражений.

4.Використання функцій в запитах (Year(), Now()).

5.Перехресний запит.

6.Запит на Обновление.

7.Запит на Удаление.

8.Запит на Создание таблицы.

9.Запит на Добавление.

Завдання

1.Змінити запит Телефони_співробітників так, щоб в ньому відображалися записи з інформацією про телефони, які містять цифру 5 (використати умову відбору *5*).

2.На основі таблиці Посади створити запит Зарплата, в якому вивести

Прізвище, Ім’я, По-батькові, Посадовий оклад, та обчислюване поле Зарплата

= Посадовий оклад + Сума надбавки.

Вказівки до виконання: В режимі конструктора відібрати необхідні поля таблиці Посади. Встановити курсор у вільному стовпчику в рядку Поле та викликати

Постороитель выражений (натиснути кнопку на панелі інструментів). У вікні Построитель выражений слід побудувати необхідний вираз. Для цього в лівому нижньому полі вікна двічі натиснути на піктограмі Таблицы, з переліку, що розкриється, вибрати Посади. Посередині вікна при цьому будуть відображатися поля таблиці Посади. Вибрати подвійним натиском миші поле Посадовий оклад, знак додавання можна ввести з клавіатури або натиснути на відповідну кнопку вікна Построитель выражений. Вибрати поле Сума надбавки. В верхній частині вікна повинен бути вираз: [Посади]![Посадовий оклад] + [Посади]![Сума надбавки]. Натиснути ОК. Перевірити, чи встановлено перемикач виводу нового поля на екран. Якщо ні, то встановити перемикач (поставити галочку в рядку Вывод на экран). Після цього в режимі конструктора на створеному стовпчику слід натиснути праву кнопку миші і вибрати команду Свойства. Відкриється вікно Свойства поля, в якому на закладці Общие слід задати значення поля Подпись Зарплата.

12

Примітка: Назву стовпчика Зарплата можна безпосердньо ввести в режимі конструктора замість “Выражение1”, яке з’явиться в обчислюваному полі після роботи Построителя выражений. (Зауваження! знак двокрапка після “Выражение1” при цьому повинен залишитися).

3.Створити запит Пільги на основі таблиці Детальні дані про фірми для розрахунку пільг в розмірі 10 відсотків тим фірмам, сума угоди яких складає від 1000 до 2500. В запиті повинні бути поля Назва фірми, Сума угоди та обчислюване поле Пільги.

4.Створити запит Підвищення зарплати на основі таблиці Посади, в якому вивести поля Прізвище, Ім’я, По-батькові, Посадовий оклад та обчислюване поле Нова ставка = Посадовий оклад+ Посадовий оклад*0,2.

5.Скопіювати таблицю Посади в нову таблицю Копія_Посади.

6.На основі таблиці Копія_Посади створити запит Скорочення_кадрів на вилучення записів про співробітників із середньою освітою. Запустити запит Скорочення_кадрів на виконання. Переглянути вмістиме таблиці Копія_Посади. Записати, скільки співробітників залишилося після скорочення.

7.Скопіювати таблицю Посади в нову таблицю Підвищення_кваліфікації.

8.Створити запит на обновление на основі таблиці Підвищення_кваліфікації, за допомогою якого замінити значення поля Освіта середня-спеціальна на вища тим працівникам, стаж роботи яких більше 20 років.

9.Скопіювати таблицю Посади в Посади_Нова.

10.Створити запит Перерахунок_стажу_роботи на основі таблиці Посади_Нова

та Кадри, в якому перерахувати значення поля Стаж за формулою: Year(Now())-[Кадри]![Рік прийому на роботу].

Вказівки до виконання: В режимі конструктора відібрати необхідні поля таблиці Посади_Нова. Вибрати тип запиту – на Обновление (командами меню Запрос-Обновление). Для поля Стаж задати значення рядка Обновление – за допомогою Построителя выражений побудувати необхідну формулу Year(Now())-[Кадри]![Рік прийому на роботу] (за допомогою функції Now() визначається сьогоднішня дата, функція Year() повертає значення поточного року. Від отриманого значення року віднімається рік прийому працівника на роботу). Для вибору функцій Year() та Now() скористатися розділом Функции-

Встроенные функции-Дата/время.

11. З таблиці Кадри отримати список співробітників, які були прийняті на роботу в період між 1971 та 1980 роками. Запит назвати Список_1970-х.

Вказівки до виконання: для відбору вказати умову для поля

Рік прийому на роботу: between 1971 and 1980.

12.Перевірити, чи отримаємо ідентичний результат роботи запиту Список_1970-х, якщо умову відбору вказати у вигляді: >1971 and <1980.

13.З таблиці Детальні дані про фірми отримати список фірм, які не

використовують радіо як вид реклами. Запит назвати Не_радіо-реклама. Вказівки до виконання: для відбору вказати умову для поля Вид реклами: not “радіо”.

14. Створити параметричний запит Параметричний_Запит з полями Назва фірми, Сума угоди, Вид реклами. В якості параметру вибирати значення поля Вид реклами. Відбирати ті записи таблиці, які не використовують вид реклами,

13

вказаний як параметр. Отримати інформацію про фірми, що не використовують біг-борди.

15. На основі таблиці Посади створити запит Рекламні_агенти на створення нової таблиці Рекламні агенти бази даних, яка буде містити поля Прізвище,

Ім’я, По-батькові, Місто та Стаж.

Вказівки до виконання: для створення запита на Создание таблицы необхідно вибрати коману меню Запрос-Создание таблицы. У вікні Создание таблицы

вказати ім’я таблиці, що буде створена (Рекламні агенти). Далі у вікні конструктора вибрати необхідний перелік полів, а для поля Місце роботи вказати условие отбора рекламний агент та забрати прапорець виводу на екран цього поля.

Лабораторна робота №6

Тема: Побудова запитів в середовищі MS Access

Мета: Закріпити навички створення запитів різних типів. Навчитися використовувати функції в запитах

Питання для повторення

1.Структура вікна Построителя выражений.

2.Використання функцій в запитах.

3.Пояснити синтаксис функцій Iif ().

4.Пояснити синтаксис функцій Weekday().

5.Побудова обчислюваних полів в запитах.

6.Збереження запиту на створення таблиці.

7.Копіювання структури таблиці.

8.Копіювання запиту.

9.Перегляд результатів роботи запиту без його збереження.

10.Відображення результатів роботи запиту на оновлення даних.

11.Скільки раз можна запустити на виконання запит на створення таблиці?

12.Які типи запитів модифікують початкові дані таблиці?

Завдання

1.Відкрити таблицю Детальні дані про фірми в режимі конструктора та для поля Сума угоди задати властивість Подпись “Сума угоди (тис. грн.)”.

2.Фірмам з сумами угод менше 1000 тис. грн. надається можливість заключити повторні угоди на 400 тис. грн. Для розв’язання цієї задачі створити запит

Повторні угоди на основі таблиці Детальні дані про фірми, в якому відобразити поля Назва фірми, Сума угоди та обчислювальні поля Повторні

угоди та Загальна сума угоди.

Вказівки до виконання: В режимі конструктора відібрати необхідні поля таблиці Детальні дані про фірми. Встановити курсор в чистому стовпчику в рядку Поле та викликати Постороитель выражений. У вікні Построитель выражений побудувати вираз, що заповнює значення поля Повторні угоди. Для цього слід скористатися вбудованою функцією категорії Управление Iif(). Необхідно побудувати наступний вираз:

IIf ([Детальні дані про фірми]![Сума угоди]<1000,400,0)

Після цього в режимі конструктора на створеному стовпчику слід натиснути праву кнопку миші і вибрати команду Свойства. Відкриється вікно Свойства поля, в якому

14

на закладці Общие слід задати значення поля Подпись Повторні угоди. Переконатися, що запит правильно здійснює необхідні розрахунки.

Знову перейти в режим конструктора. Встановити курсор у вільному стовпчику в рядку Поле та викликати Построитель выражений. Побудувати вираз, що заповнює значення поля Загальна сума угоди. Побудований вираз повинен бути наступним:

IIf ([Детальні дані про фірми]![Сума угоди]<1000,400,0) +[Детальні дані про фірми]![Сума угоди]

Задати підпис для створеного поля – Загальна сума угоди. Переглянути отримані результати.

3. У фірм, яким надані додаткові угоди, річний прибуток збільшився на 3000 тис. грн. Створити запит Річний прибуток, в якому перерахувати збільшену на 3000 тис. грн. суму річного прибутку тим фірмам, у яких суми угод менше 1000 тис. грн. (які уклали додаткові угоди).

4. Визначити, в якій день тижня народилися працівники фірм. Для цього на основі таблиці Кадри побудувати запит Дні народження з полями таблиці Прізвище,

Ім’я, По-батькові, Дата народження та обчислюваним полем День тижня.

Вказівки до виконання: Скористатися функцією Weekday() та побудувати вираз:

Weekday([Кадри]![Дата народження])-1

Примітка: функція Weekday() рахує дні тижня, починаючи від неділі. Тому для звичного розрахунку необхідно від отриманого значення віднімати одиницю.

5.На основі таблиці Детальні дані про фірми визначити, в який день тижня була укладена угода.

6.На основі таблиці Детальні дані про фірми створити запит Відбір інших послуг на створення таблиці Інші послуги, в яку відібрати тільки ті фірми, які мають вид діяльності - інші послуги.

7.На основі таблиці Інші послуги побудувати запит Вилучення на вилучення записів, які відповідають фірмам, що користуються видом реклами – телебачення.

8.На основі таблиці Інші послуги побудувати запит Зміни на оновлення записів. Змінити вид реклами радіо на інтернет-реклама.

Лабораторна робота №7

Тема: Побудова звітів в середовищі MS Access

Мета: Навчитися створювати звіти та змінювати їх структуру Питання для повторення

1.Призначення звітів.

2.Автозвіт в стовпчик.

3.Автозвіт в рядок.

4.Використання майстра звітів для побудови звіту.

5.Побудова звітів. Структура вікна Конструктор.

6.Обчислення в звітах.

7.Оформлення звіту за допомогою панелі елементів.

Завдання

1.Відкрити власну базу даних.

2.На основі таблиці Кадри побудувати автозвіт в стовпець. Проаналізувати, чим відрізняється створений автозвіт в стовпець від таблиці Кадри.

15

3.На основі таблиці Посади побудувати автозвіт ленточный. Проаналізувати, чим відрізняється створений автозвіт ленточный від таблиці Посади.

4.На основі таблиці Детальні дані про фірми за допомогою майстра звітів скласти звіт Звіт про угоди з полями Назва фірми, Вид реклами, Сума угоди

про середні суми угод в залежності від видів реклами.

Вказівки до виконання: Вибрати в базі даних Отчеты-Создать. У вікні Новый отчет вибрати Мастер отчетов, в якості джерела даних вибрати таблицю Детальні дані про фірми, ОК. На першому кроці створення звітів перевірити, чи висвітилась саме таблиця Детальні дані про фірми. З доступних полів вибрати поля Назва фірми, Вид реклами, Сума угоди, натиснути Далее. По виду реклами зробити групування: добавити уровень группировки – вибрати поле Вид реклами. Натиснути Далее. На наступному кроці натиснути кнопку Итоги, у вікні Итоги вибрати для поля Сума угоди галочку на значенні Avg, натиснути ОК, натиснути Далее. Вибрати вид макету для звіту Ступенчатый. Далі вибрати стиль Деловой. Задати ім’я звіту та натиснути Готово.

5.В редакторі Paint створити малюнок із зображенням емблеми своєї фірми. Зберегти створений малюнок в папці Мои документы.

6.Відредагувати звіт в режимі конструктора – додати малюнок в заголовок. Вказівки до виконання: Відкрити створений звіт в режимі конструктора. Відобразити панель інструментів Панель элементов за допомогою піктограми

або скориставшись меню Вид-Панели инструментовПанель элементов. На

панелі елементів вибрати піктограму Рисунок . Мишею в області заголовку звіту виділити величину рамки, в яку вставляється малюнок. З’явиться вікно Выбор рисунка, в якому необхідно з папки Мои документы вибрати створений малюнок. Натиснути ОК. Якщо весь малюнок не відображається в рамці, то це можна змінити за допомогою команди Свойства контекстного меню малюнка. У вікні Рисунок встановити на закладці Все властивість

Установка размеров в значення Вписать в рамку.

7.За допомогою майстра звітів побудувати звіт Звіт по фірмах на основі таблиці

Клієнти, в якому відібрати поля Назва фірми, Сума угоди, Відсоток знижки та обчислити загальну суму угоди в розрізі фірм (дані згрупувати по полю

Назва фірми).

8.Переглянути створений звіт в режимі конструктора. Записати, яка інформація відображається в окремих полях звіту.

9.Додати до звіту в область верхнього колонтитулу заголовок звіту – додати надпис “Звіт про суми угод в розрізі фірм”.

Вказівки до виконання: Відкрити створений звіт в режимі конструктора. Розширити область верхнього колонтитула звіту, скориставшись мишею, наведеною на межу області. Утримуючи натиснутою клавішу Shift, виділити всі надписи, які вже є в області верхнього колонтитулу, та перенести їх нижче.

16

Переносити можна або мишею, коли курсор має вигляд чорної руки, або стрілками на клавіатурі при натиснутій клавіші Ctrl. Над заголовками полів за допомогою

піктограми на панелі елементів вставити надпис. Для створеного надпису вибрати жовтий колір заливки (скористатись контекстним меню надпису).

10.Розділити вертикальними лініями назви полів один від одного. Вказівки до виконання: Скористатися піктограмою панелі елементів.

11.В області даних для полів таблиці вибрати темно-синій шрифт на блакитному фоні.

12.В області нижнього колонтитулу замінити надпис “Страница” на

“Сторінка”, “из” на “з”.

13.В область нижнього колонтитулу звіту додати надпис “Для студентів денної форми навчання”.

14.Заголовок групи Назва фірми виділити кольором тексту на власний розсуд.

15.В область Примечание отчета вставити рамку, в якій зробити надпис: “Звіт склав/склала:”, вказати своє прізвище, ім’я, по-батькові, спеціальність, номер групи та курс.

Вказівки до виконання: Для вставки рамки скористатися піктограмою панелі елементів.

Лабораторна робота №8

Тема: Побудова звітів в середовищі MS Access Мета: Закріпити навички побудови звітів Питання для повторення

1.Обчислювальні поля у звітах.

2.Синтаксис функції IIF.

3.Технологія переміщення полів, зміни їх розміру.

4.Корегування розміру звіту.

5.Додавання полів у звіт в режимі конструктора.

6.Малювання рамок та ліній в різних областях звіту.

7.Автоматичне задання стильового оформлення при побудові звіту за допомогою майстра звітів.

Завдання

1.Відкрити власну базу даних.

2.На основі запиту Зарплата та таблиці Клієнти створити звіт Звіт про зарплату з полями Прізвище, Ім’я, По-батькові, Посадовий оклад та Зарплата

(запит Зарплата) та полем Назва фірми (таблиця Клієнти). Обчислити загальну суму заробітної плати та середнє значення посадового окладу

17

працівників. Визначити максимальне та мінімальне значення зарплати по кожній фірмі. Згрупувати дані по прізвищам працівників.

3.В режимі конструктора відредагувати створений звіт – змінити заголовок “Звіт про зарплату за 3 квартал 2003 року”. Додати емблему фірми, побудовану на попередньому занятті.

4.Для заголовку звіту встановити заливку, змінити колір шрифту, його розмір та встановити надписи курсивом.

5.В області даних розділити поля всередині кожної групи вертикальними лініями та обрамити прямокутником.

6.На останній сторінці звіту додати інформацію про виконавця звіту (Прізвище, Ім’я, номер групи, спеціальність).

7.Біля поточної дати встановити надпис – “Звіт складено”.

8.Замінити російські коментарі в звіті на українські.

9.Створити звіт Розрахунки на основі таблиці Посади. У звіт включити поля:

Прізвище, Ім’я, По-батькові, Освіта, Посадовий оклад.

10.В режимі конструктора до звіту Розрахунки додати обчислюване поле Доплата, яке розраховується в розмір 50 грн. для працівників з вищою освітою, для решти працівників – 30 грн.

Вказівки до виконання: Відкрити створений звіт в режимі конструктора. Розширити ширину звіту, скориставшись мишею. В області верхнього колонтитулу додати надпис – “Доплата”. В області даних додати поле, скориставшись

піктограмою панелі елементів. У створеного поля вилучити надпис Поле№. В об’єкті поля Свободный з контекстного меню вибрати Свойства. На закладці Данные встановити курсор в рядку Данные, з’явиться кнопка . Натиснути на неї. З’явиться вікно Построителя выражений. Побудувати необхідний вираз для розрахунку поля Доплата, використавши поля таблиці Посади та функції IIF.

11.Здійснити кольорове та шрифтове оформлення звіту.

12.Додати інформацію про виконавця роботи.

Лабораторна робота №9

Тема: Побудова кнопочних форм в середовищі MS Access

Мета: Навчитися створювати кнопочні форми та форми для автоматизації заповнення даними таблиць Питання для повторення

1.Призначення форм та їх види.

2.Способи створення форм.

3.Редагування форми в режимі конструктора.

4.Призначення панелі елементів для редагування форми в режимі конструктора.

5.Які дії можна призначити на кнопки?

6.Призначення групи перемикачів.

7.Призначення елементу поле зі списком.

Завдання

1. Відкрити власну базу даних.

18

2.Створити автоформу в стовпець Автоформа_Посади1 для перегляду та редагування даних таблиці Посади. Проаналізувати, чим відрізняється створена автоформа в стовпець від таблиці Посади.

3.Створити автоформу ленточную Автоформа_Посади2 для перегляду та редагування даних таблиці Посади. Проаналізувати, чим відрізняється створена автоформа від таблиці Посади.

4.Створити автоформу табличну Автоформа_Посади3 для перегляду та редагування даних таблиці Посади. Порівняти створені форми.

5.Створити форму Ф_Кадри за допомогою майстра форм для перегляду та редагування даних таблиці Кадри. Вибрати внешний вид формывыровненный.

6.Відредагувати створену форму в режимі конструктора.

a)в заголовку записати: “Таблиця Кадри. Форма, створена майстром форм.”;

b)в заголовок вставити малюнок з емблемою фірми;

c)відділити заголовок від області даних горизонтальною лінією;

d)вставити розрив сторінки після заголовку за допомогою кнопки панелі елементів ;

e)обрамити дані в області даних прямокутником з тінню, назви полів відділити від значень вертикальною лінією;

f)вибрати колір шрифту для полів – темно-синій. Використати заливку – блакитну;

g)в примітку форми записати інформацію про виконавця форми – вказати групу, спеціальність та курс. Для відображення прізвища, ім’я та по-

батькові використати поле зі списком.

Вказівки до виконання: в режимі конструктора в області Примечание формы

вставити поле зі списком, скористатися кнопкою панелі елементів. У вікні

Создание полей со списком вибрати “будет введен фиксированный набор значений”,

натиснути кнопку Далее. В наступному вікні ввести значення – своє прізвище. Натиснути Далее. На наступному кроці вибрати перемикач Запомнить значение. В наступному вікні вказати підпис для поля зі списком – Прізвище виконавця.

7.Видозмінити форму Ф_Кадри. Додати кнопки для роботи з формами бази даних.

h)створити кнопку для відкриття форми Автоформа_Посади1;

i)створити кнопку для друку форми Автоформа_Посади2;

j)створити кнопку для закриття форми Ф_Кадри.

8.В таблицю Посади додати числове поле – Доплата на дітей.

19

9.Модифікувати форму Автоформа_Посади2. Додати в область даних групу перемикачів для задання значень поля Доплата на дітей. Встановити доплату

на дітей жінкам в 20 грн. – 30 грн., чоловікам – 10 грн. – 15 грн.

Вказівки до виконання: Відкрити створену форму в режимі конструктора. На

панелі елементів вибрати кнопку . Вибрати за допомогою миши в області даних місце для розташування групи перемикачів. На першому кроці роботи майстра створення перемикачів задати значення підписів:

На наступному кроці вибрати перемикач, що буде встановлений по замовчуванню – 10 грн. Далі вказати значення для кожного перемикача:

На наступному кроці вибрати перемикач – сохранить значение в поле та вибрати зі списку поле Доплата на дітей. Далі вибрати наступне оформлення перемикачів. Натиснути Далее.

На останньому кроці вказати підпис – “Виберіть значення поля Доплата на дітейВідкрити форму в режимі перегляду та заповнити значення поля Доплата на дітей за допомогою створених перемикачів. Переглянути вмістиме таблиці Посади і переконатися, що внесені дані збережені у відповідному полі таблиці.

Лабораторна робота №10

Тема: Побудова обчислювальних полів у звітах. Створення кнопочної форми Мета: Закріпити навички створення обчислювальних полів у звітах, навчитися будувати кнопочні форми

Питання для повторення

1.Синтаксис функції IIF().

2.Побудова обчислювальних полів у звітах.

3.Поля зі списками в формах.

4.Побудова та призначення кнопочної форми.

5.Об’єкти панелі елементів.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]