Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для екзамену.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
577.54 Кб
Скачать

Морфологія

  1. Іменник. Множина іменників. Відмінювання іменників.

  2. Артикль. Основні випадки вживання артиклів.

  3. Прикметник. Ступені порівняння прикметників. Переклад речень.

  4. Числівник. Кількісні й порядкові числівники.

  5. Займенник. Особові, присвійні, вказівні, неозначені, заперечні, питальні, сполучені, зворотні займенники.

  6. Дієслово. Особові форми дієслова. Способи дієслова: дійсний, наказовий,умовний. Самостійні (смислові, допоміжні) дієслова. Утворення та вживання дієслівних часів Indefinite, Perfect, Continuous, Perfect Continuous, Passive. Наказовий спосіб. Модальні дієслова та їх еквіваленти.

  7. Прислівник. Ступені порівняння прислівників.

  8. Прийменник. Найбільш уживані прийменники

  9. Сполучник. Найбільш уживані сполучники.

Синтаксис

Просте поширене речення. Члени речення. Порядок слів у стверджувальному, питальному та заперечному реченнях. Безособове речення. Інфінітив. Складносурядні та складнопідрядні речення.

Методичні рекомендації до самостійної роботи над навчальним матеріалом

Щоб досягнути успіху у вивченні англійської мови за професійним спрямуванням необхідно розпочати роботу над мовою з перших днів занять та займатися мовою щоденно. Особливістю вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням є те, що більша частина мовного матеріалу має вивчатися самостійно. Послідовна робота над матеріалом - запорука успіху. Звертайтеся до граматичного довідника, якщо вам незрозумілий той чи інший матеріал. Навчальний матеріал треба засвоювати не механічно, а свідомо, практично оволодіваючи кожним правилом граматики, вимови, читання.

Правила читання

Перш за все необхідно навчитися правильно вимовляти та читати слова і речення. Опануйте правила вимовляння букв та буквосполучень а також правила наголосу в словах та реченнях. Вивчіть правила читання неголосних. Радимо постійно слухати радіо, записи, телепрограми англійською мовою, що допоможе вам краще оволодіти навичками правильної вимови.

Для того, щоб розуміти тексти мовою, треба оволодіти новим запасом слів та виразів. Для цього рекомендується регулярно читати англійською мовою навчальні тексти, газети та літературу з фаху. Добре завчіть алфавіт: це полегшить пошук слів у словнику. Тренуйте свою пам'ять на засвоєння нових слів. Нові слова та вирази записуйте у зошит чи на окремих картках. Доцільно на такі картки заносити по 5-10 слів чи виразів. Звертайтеся до цих карток якомога частіше, доки не запам'ятаєте їх зміст.

Як працювати над текстом.

Робота над текстом має здійснюватися у такій послідовності:

  • працюючи над текстом, виписуйте та запам'ятовуйте в першу чергу основні слова.

  • перед тим, як виписувати слово та шукати його значення у словнику, потрібно встановити, якою частиною мови воно є.

  • виписуючи слова відкидайте закінчення та знаходьте початкову форму слова, тобто для іменників форму загального відмінка однини; для прикметників та прислівників - форму звичайного ступеня; для дієслів - неозначену форму (інфінітив).

  • уважно прочитайте текст, намагаючись зрозуміти його загальний зміст;

  • випишіть нові слова у словниковий зошит, вивчіть їх. Читання кожного слова перевірте за транскрипцією, яка дається в словнику. Якщо слово читається не за правилами, запишіть його транскрипцію. Поряд запишіть рідною мовою значення іноземного слова, яке найбільше підходить до даного контексту;

  • прочитайте текст ще раз, намагаючись зловити не тільки його загальний зміст, а й деталі;

  • опрацюйте кожне слово тексту, щоб зрозуміти його зміст. У важких випадках проаналізуйте речення: зверніть увагу на порядок слів в реченні, формальні ознаки слів тощо. Найважчі речення або їх частини перекладають на рідну мову. Виконайте письмово після текстові завдання.

Важливим елементом самостійної робота над текстом є вміння стисло розповісти суть тексту. Щоб оволодіти цим умінням, ви повинні навчатися швидко переглядати текст, відшукуючи потрібну інформацію. Для успішного виконання завдань з реферування потрібно:

  • насамперед чітко усвідомити, яку конкретно інформацію необхідно відшукати;

  • швидко прочитати ту частину тексту, яка пов'язана з потрібною інформацією.

Не відхиляйтеся від виконання поставленого завдання. У разі потреби знайдена інформація виписується рідною або іноземною мовою.