Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoria.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
375.3 Кб
Скачать

23. Вартість і ціна: взаємозв’язок та альтернативні теорії.

Ціна (Ц)грошовий вираз варт-ті, кількість грошей, або ін. товарів і послуг, що сплачуються та отримуються за 1-цю товару або послуги. Одночасно Ц відображає споживчі властивості (корисність) товару, купівельну спроможність грошової 1-ці.

Для того, щоб прослідкувати взаємовідносини між Ц і варт-тю, зупинимось на основних теоріях вартості.

1) Теорія трудової варт-ті.

Бере початок вiд класичноi полiт. економii i була продовжена в роботах К. Маркса. Основоположники: А. Смит, В. Петти, Д. Рикардо. В основі: розмір вартості як основа мінової вартості і ціни визначається витратами праці на вир-во товару.

Довгий час домiнувала. Вiдповiдно до неї вартiсть товару визначаеться витратами абстрактноi працi на вир-во даного товару. Виникає таке поняття як сусп.-необх-ий робочий час, який потрiбен для виготовлення певноi спож. варт-тi при iснуючих суспiльних норм. умовах i при середньому в даному суспiльствi рiвнi прод-тi та iнтенсивностi працi. Сусп.-необх-й робочий час буде визначатися сусп. варт-ть продукту.

К. Маркс, виходячи з розробленої їм теорії двоїстого хар-ру праці, визначив, що конкретна праця створює споживчу варт-ть, а абстрактна - вартість, також розрізняв просту працю і складний (кваліфіковану), індивідуальні витрати робочого часу і суспільні);

  1. Теорія трьох факторів вир-ва і витрат вир-ва.

Основне положення: вартість у процесі пр-ва формується додаванням витрат його трьох основних факторів: праці, капіталу і землі. Основоположники: Ж.-Б. Сей і Ф. Бастиа. Згідно з цією теорією всі фактори беруть однакову участь у процесі створення вартості, а прибутки від їхнього використання (з/плата, відсоток, земельна рента) - яв-тся ціною виробничих факторів);

3) Теорія граничної корисності.

Граничну корисність – задоволення, яке отримує окрема людина від споживання одної додаткової 1-ці товару. Це саме стосується й послуг. Отже, Ц окремого товару згідно з цією теорією безпосередньо залежить від ступеня насичення потреби у ньому. Виходить, що за вихідний пункт визначення варт-ті товару береться суб'єктивна мотивація, суб'єктивна оцінка ек-ної поведінки індивідів, а не об'єктивні фактори, т.б. сусп необхідні затрати праці.

Отже, основою цінності товару теорія граничної корисності вважає ступінь корисного ефекту, який він приносить споживачу. Цей напрям ек-ної теорії виник у останній третині минулого століття. Найбільш відомими його представниками були У. Джеванс, А. Маршалл, К. Менгер, Ф. Візер, Є. Бем-Баверк, Д. Кларк.

Головна ідея їхнього підходу полягає у тому, що зведення варт-ті до витрат (самої праці чи праці, землі, капіталу) є неприйнятною, тому що не дає змоги врахувати корисність товару. Варт-ть, визначається суб'єктивною граничною корисністю останньої реальної 1-ці певного блага. Якщо благо є в достатній кількості, то якою б не була його сукупна корисність, корисність останньої 1-ці дорівнюватиме 0. Оскільки ж немає значення, яку саме 1-цю вважати останньою, то 0 дорівнюватиме будь-яка 1-ця цього блага. І навпаки, якщо сукупна корисність усіх наявних благ не дуже велика, то їхня обмежена кількість робить цінність граничного (останнього) екземпляра дуже високою. Звідси висновок: останній екземпляр певного блага, що задовольняє «граничну потребу», має і граничну корисність, яка визначає ринкову цінність.

Правильність теорії граничної корисності переконливо доводить добре відоме нам явище «дефіциту». Цінність речі, виробленої з тими самими витратами, що й ін. блага, підвищуватиметься залежно від суспільної потреби в ній. Перевищення По над Пр сприятиме зростанню Ц над варт-тю — і навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]