Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Тема 2. Психіка і організм

Сутність психіки. Розвиток психіки у філогенезі. Взаємозв'язок рівнів розвитку психіки та форм поведінки живих істот.

Біологічні основи психіки. Типи нервової системи. Нейрофі­зіологічні механізми вищої нервової діяльності людини.

Центральна нервова система. Мозок, його функції. Організація роботи мозку. Функціональна асиметрія мозку людини. Домінуюча півкуля та специфіка активності людини.

Природна і соціальна детермінація психологічного розвитку.

Структура і функції психіки. Психічні процеси, психічні стани, психічні властивості. Свідомість та неусвідомлюване в психіці, їх характеристика. Сон та його роль у функціонуванні психіки.

Механізми захисту психіки. Навчання як формування нового індивідуального досвіду.

Психофізіологічні основи діяльності. Залежність психічного функціонування людини від об'єктивних умов її проживання. Психіка і стан здоров'я. Проблеми психологічної залежності. Внутрішня гармонія та психічне здоров'я людини.

Тема 3. Психічні форми освоєння дійсності

Психологічні особливості процесів відчуття та сприйняття. Проблема співвідношення фізичного і психічного. Види відчуттів. Чуттєвість та її пороги - нижній, верхній та поріг розрізнення. Закон Вебера-Фехнера. Сенсорна депривація та її наслідки для людини.

Сприйняття, його сутність та види. Сприйняття глибини та віддаленості предметів. Сприйняття форми руху. Особливості сприйняття людьми один одного.

Проблема уваги в психології. Критерії, якості уваги. Види уваги. Класифікація уваги. Фактори, що визначають ефективність уваги. Керування увагою.

Уява та її роль в життєдіяльності людини. Розвиток уяви.

Загальне уявлення про пам'ять. Дискретний і континуальний підходи дослідження пам'яті. Процеси пам'яті. Запам'ятовування. Збереження. Відтворення. Забування. Моделі пам'яті у коґнітивній психології.

Класифікація видів пам'яті. За характером активності суб'єктів: мимовільна, довільна; за типами і формами інформації: образна і словесно-логічна; за специфікою матеріалу, який запам'ятовують: рухова, емоційна, образна, словесно-логічна; за тривалістю збереження інформації: сенсорна, короткочасна, оперативна, довготривала.

Вікова динаміка та універсальні особливості пам'яті. Продуктивність пам'яті та умови її підвищення. Пам'ять і організація знань. Розвиток пам'яті. Мнемонічні техніки.

Мислення, його природа, основні форми та індивідуальні характеристики. Етапи процесу мислення. Процес вирішення задач за Г. Саймоном.

Продуктивне і репродуктивне мислення. Теорія творчого мислення за Я. Пономарьовим. Визначення креативності за поглядами Дж. Гілфорда, П.Терстоуна. Розвиток творчого мислення.

Інтелект людини, його самоусвідомлення. Факторні когнітивні моделі інтелекту. Передумови та детермінанти інтелекту. Індивідуальні особливості інтелекту. Діагностика інтелекту. Тести інтелекту та їх практичне застосування. Коефіцієнт інтелекту (IQ). Розвиток інтелекту.

Тема 4. Емоційно-вольова сфера людини

Визначення поняття емоції. Природа і теорії емоцій. Теорія Джеймса-Лагне. Теорія У. Кеннона. Дослідження П. Барда. Гіпотеза П. Сімонова. Види емоції: почуття, настрої, афекти. Індивідуальні особливості прояву емоцій. Вплив особливості прояву емоцій на поведінку та діяльність людини. Керування емоціями. Взаємозв'язок емоцій, мотивації і волі.

Поняття про психічний стан людини. Фізіологічні основи станів. Характеристика типових позитивних та негативних станів. Негативні психічні стани та їх попередження, причини виникнення.

Стан психічного напруження. Тривожність як особистісна риса і психічний стан. Типові ситуації, що викликають тривогу. Дестабілізуючий ефект тривожності. Діагностика тривожності.

Поняття стресу і фрустрації в психології. Складові частини і динаміка стресу. Типи реакції на стрес. Стрес та дистрес. Методи діагностики стресу. Правила його запобігання у діловому та особистому житті.