Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_shpora.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

18. Товар та його властивості-цінність ,корисність,вартість зміст та сучасне трактування.

Економічне благо в умовах товарного виробництва набуває форми товар. Товар- це економ.благо,що задовольняє певну потребу людини і використовується для обміну. Найважливішими х-ками товару є його вартість та споживча вартість. Споживча вартість-здатність тов.задовольняти будь-яку потребу людини..Вартість тов.-цеуречевлена в тов.сусп.праця виробника. Мінова вартість є певним кількісним співвідношенням ,в якому товар одного роду обмінюється на інший..Ця концепція наведена відома як теорія трудової вартості. У сучасній неокласичній теорії існують інші підходи.Введені такі поняття,як корисність,цінність та рідкість. У класиків споживча вартість –це природна корисність товару взагалі ,безвідносно до потреб конкретної людини. У неокласиків корисність показує ступінь задоволення або приємності ,які отримує конкретна людина від споживання того чи іншого товару або послуги.один і той самий товар може мати різну корисність для різних людей.Люди купуючи той чи інший товар ніби оцінюють ступінь їхньої корисності для себе. Цінність у неокласиків категорія суб’єктивна.Цінність має лише те,що є цінним в очах покупця,чиї суб’єктивні оцінки і є основою для визначення виробленого блага як вартості. Також з позиції неокласиків цінність благ залежить також і від їхньої рідкості.

19.Теорії виникнення та сутність грошей.

Гроші це складний та найважливіший елемент ринкової економіки.Існують дві основні концепції виникнення грошей. Раціоналістична:пояснює виникнення грошей як результат домовленості між людьми про введення спеціального інструмента для здійснення обміну товару.Панувала до кінця 18ст..має прихильників і серенд сучасників. Еволюційна концепція сформульована А.Смітом та Д.Рікардо. Довели,що гроші мають товарне походження і виникли в результаті тривалого розвитку суспільного поділу праці,товарного виробництва,обміну та послідовної зміни форм власності і не залежно від волі людей. Сутність грошей проявляється в єдності трьох їхніх властивостей:1.гроші виконують роль загального еквівалента, за допомогою якого всі інші товари вимірюють свою вартість2.гроші набувають загальної споживчої вартості ,яка полягає у їхній здатності обмінюватися на всі інші товари ,тобто вони мають абсолютну ліквідність3.гроші виражають певні економічні відносини,які виникають між товаровиробниками з приводу обміну продуктами праці через ринок. Отже,гроші-це особливий товар,який виконує роль загального еквівалента,виступає посередником в обміні тов.і виражає економ.відносини між людьми з приводу в-цтва та обміну тов. Існують три теорії грошей:1.металева:представниками були Т.Ман, У.Стаффорд та ін.- визнавали лише металеві гроші. 2.Номіналістична:представниками були Дж.Берклі, Дж.Стюард –вважали гроші суто умовними знаками,номінальними розрахунковими одиницями.3.кількісна:представники- Дж.Локк,Д.Юм – стверджували,що вартість грошей та рівень тварних цін визначається кількістю грошей в обігу.

20.Функції грошей та їх еволюція в сучасній ринковій економіці.

Функції грошей-це дії,які вони виконують у ринковій економіці. Міра вартості-здатність грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших тов.надаючи їм форму ціни. функції засобу обігу – гроші виконують роль посередника в обміні тов.і забезпечують їхній обіг.Цю функцію вони виконують у формі монет та паперових грошей. Функція засобу платежу полягає в обслуговуванні грошима погашення різноманітних грошових заборгованостей,між суб’єктами економ.відносин. Функція утворення скарбу виконують ті гроші,які виходять з обігу ,тимчасово переривають свій рух,нагромаджуються і перетворюються на скарб і своїй золотій або срібній «плоті». Функція світових грошей полягає в обслуговування грошима міждержавних економ.відносин ,пов’язаних із розрахунками за

зовнішньоторговельні операції,надання кредитів та ін.угодами.Еволюція функції міри вартості:сучасні гроші виконують функцію порівняльної вартості обмінюваних тов. ,виступають як рахункові одиниці ,за допомого яких визначаються ціни ,ведеться грошовий облік національного продукту.Еволюція функції утв.скарбу:паперові та кредитні гроші тепер виконують функцію нагромадження.Вони обслуговують потреби відтворення і потреби населення у придбанні житла,дорогих тов.,а також потреби у відпочинку.

Евол.ф-ції грошей як засобу платежу:ця функція розширюється .Розвиток кредитних грошей справляє вплив на всі сторони економ. І суп.життя,що свідчить про переростання товарно-грошової форми господарства у тов.-кредитну. Еволюція світових грошей:цю функцію виконують вільно конвертовані національні валюти розвинених країн і міжнародні грошові одиниці.Однак золото виконує ф-цію централізованого резерву країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]