Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_shpora.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

48.Сутність та умови макроекономічної рівноваги.

Ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити, називають ринковою рівновагою. Вісь Ox (Q) – обсяг попиту, пропозиції, вісь oY (P) – ціна.

Ціна рівноваги означає, що покупці зорієнтовані продовжувати здійснювати закупівлю товарів у тих обсягах, у яких виробники погоджуються продовжувати постачати їх на ринок.

Розрізняють часткову рівновагу на окремому ринку і загальну рівновагу ринку.

Ціни на товари перебувають у постійному русі: зміна ціни на один товар (часткова рівновага) впливає на обсяг попиту і пропозиції на інший, а це у свою чергу, впливає на рівноважну ціну. Якщо вся система цін виявляється у стані рівноваги, тоді настає загальна рівновага ринку.

Але, стан і часткової, і загальної рівноваги є теоретичною абстракцією. У реальному житті така економічна ситуація виникає лише подекуди і дуже швидко порушується.

49.Причини та механізм циклічних коливань економіки. Короткі, середні та довгі хвилі в економіці.

Економічний цикл-це регулярні коливання рівня ділової активності, за яких після зростання активності настає її зниження, що знову змінюється зростанням. За тривалістю економічні цикли бувають:

Короткі (малі) цикли пов’язані з порушенням та встановленням рівноваги на споживчому ринку. Матеріальною основою є процеси що відбуваються у сфері грошових відносин.

Середні (промислові) цикли пов’язані зі зміною попиту на засоби виробництва. Матеріальною основою є періодичне оновлення основного капіталу.

Довгі цикли або хвилі пов’язані зі зміною базових технологій, джерел енергії та об’єктів інфраструктури.

Матеріальною структурою є структурне техніко-технологічне оновлення капітальних благ. Фазами економічного циклу є: спад, депрессія, пожвавлення, піднесення.

Економічний цикл – це регулярні коливання рівня ділової активності, коли за зростанням активності настає її зниження, яке знову змінюється зростанням.

Економіка, як і будь-яка інша система, розвивається нерівномірно, хвилеподібно. Така форма руху пояснюється значною мірою законом спадної граничної продуктивності всіх факторів виробництва. Запровадження інновацій науково-технічного процесу у виробництво зумовлює спочатку швидке зростання граничної корисності факторів виробництва, потім це зростання повільнішає і, досягнувши певного рівня, починає спадати. Так відбуваються злети і спади в економіці. За тривалістю економічні цикли бувають: -короткі коливання ділової активності – 3-4 роки. Вони пов’язані з відновленням рівноваги на споживчому ринку; середні – коливання ділової активності – 7-11 років. Пов’язані зі зміною попиту на засоби виробництва. Матеріальною основною є оновлення основного капіталу; довгі цикли – періодичність 40-60 років.

Фази економічного циклу:

-спад

-депрессія

-пожвавлення

-піднесення

50. Інфляція: причини, типи та форми прояву.

Інфляція-знецінення грошей, спричинене диспропорціями в суспільному виробництві ц порушенням законів грошового обігу, яке виявляється у стійкому зростанні цін на товари і послуги. Причини інфляції: порушення пропорцій суспільного виробництва; надмірна емісія грошей; дефіцит державного бюджету; мілітаризація економіки; монополізація виробництва; зовнішньоекономічні фактори. Форми прояву : відкрита інфляція розвивається вільно і ніким не стримується. Прихована інфляція-це така інфляція, коли держава вживає заходи, спрямовані на безпосереднє стримування цін на товари і послуги з одного боку, і доходів населення-з іншого. Типи інфляції: залежно від переважаючого впливу факторів-інфляції попиту, інфляція пропозиції; за темпами зростання-повзуча, галопуюча, гіперінфляція; за ступенем прогнозування-очікувана, неочікувана; за співвідношенням темпів зростання цін на товари-збалансована, незбалансована.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]