Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_shpora.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

34. Кругооборот промислового капіталу проходить 3 стадії:

1) Підприємство, насамперед, авансує кошти для придбання необхідних факторів виробництва, тобто елементів постійного та змінного капіталу. Отже, капітал починає свій рух у сфері обігу як грошовий капітал.

2) За наявності засобів виробництва та робочої сили починається виробничий процес. Капітал тут виступатиме як виробничий капітал, функцією якого є виробництво товару і додаткової вартості.

3) Для одержання вартості і додаткової вартості у грошовій формі треба реалізувати на ринку вироблений товар. Капітал набуває форми товарного капіталу, функцією якого є реалізація товару і одержання додаткової вартості у грошовій формі.

35. Оборот капіталу та його швидкість.

Оборот капіталу- це безперервно повторюваний кругооборот капіталом, в результаті якого авансовані кошти повністю повертаються до своєї початкової форми.

Швидкість обороту капіталу- відрізок часу, протягом якого до підприємця, у вигляді виручки повертається вся грошова сума авансового капіталу,що зросла на величину прибутку. Основний капітал – частина промислового капіталу, яка функціонує в натуральній формі засобів виробництва протягом кількох виробничо-технічних циклів.

Оборотний капітал- частина промислового капіталу, що функціонує у вигляді предметів праці, незавершеного виробництва, готової продукції, грошових коштів,обертаючись і переносячи на новостворену продукцію протягом одного науково-технологічного циклу.До складу входять предмети праці та змінний капітал.

36. Амортизація та відтворення основного капіталу

Механізм відтворення основного капіталу включає три взаємопов’язані процеси:Знос поділяють на фізичний та моральний. Фізичний знос пов’язаний з самим використанням елементів основного капіталу та впливом стихійних сил природи.

Моральний знос пов’язаний із здешевленням виробництва старих зразків техніки та виготовленням технічно більш досконалих і більш рентабельних машин аналогічного призначення.

Амортизація основного капіталу- процес поступово перенесення вартості основного капіталу на новостворену продукцію в міру його зношування. Норма амортизації- відношення річного обсягу амортизаційних відрахувань до середньорічної вартості елементів основного капіталу.

Заміщення.Амортизаційний фонд є тим джерелом, з якого (при нормальному функціонуванні економіки) беруться кошти для капітального ремонту діючих знарядь праці, а також повного їх заміщення в разі фізичного та морального зносу.

37. Корисність економічного блага

Корисність блага - це задоволення, яке отримують споживачі при споживанні благ і послуг. Корисність не можна виміряти в будь-яких одиницях, оскільки це суто суб'єктивна категорія, про неї можна судити, лише інтерпретуючи дії споживача. Загальна(сукупна) корисність блага — сума корисності окремих частин блага.Вона зростає зі збільшенням кількості блага, яким розпоряджається споживач. Гранична корисність- це додаткова корисність, отримана від споживання додаткової одиниці блага,абл приріст сукупної корисності при зміні кількості блага на одиницю.Закон спадної граничності блага- при споживанні кожної наступної або додаткової одиниці товару, величина задоволення, що отримує споживач зменшується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]