Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_5_Sotsialna_filosofiya_2015.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
82.22 Кб
Скачать

Семінар 5.

Тема: Соціальна філософія.

Суспільство як форма людського співбуття

Мета: представити провідні соціальні теорії щодо філософського осмислення суспільства та здійснити спробу аналізу дієвості запропонованих для аналізу концептів на теренах нинішнього українського соціуму.

Провідна ідея: різнобічний критичний соціально-філософський аналіз суспільства є необхідним для кожної мислячої особистості.

Основні проблеми: класичні (Ф.Тенніс, Г. Маркузе) і сучасні (Д. Белл) соціальні теорії; поняття суспільства та суспільного буття; діада «спільнота» (Gemeinschaft) / «суспільство» (Gesellschaft) як репрезентація ґенези філософських уявлень про суспільство та його структуру; проблема типологізації суспільства; еволюція філософських уявлень про суспільство: концепція постіндустріального суспільства; актуальність запропонованих для аналізу теорій на теренах українського суспільства.

Ключові поняття: ґенеза, громадянське суспільство, воля, влада, демократія, «інтелектуальна відмова», «інтелектуальна технологія», нововведення, постіндустріальне суспільство, правова держава, проблема, рабство, спільнота (Gemeinschaft), суспільство (Gesellschaft), суспільні відносини, структура, «сфера послуг», тоталітаризм.

Практичне значення: опрацювати на прикладі першоджерел класичні (Ф.Тенніс, Г. Маркузе) і сучасні (Д. Белл) соціальні теорії для цілісного соціально-філософського аналізу суспільства і у такий спосіб спробувати сформувати у студентів практичну здатність екстраполяції теоретичного матеріалу на нинішню соціальну ситуацію в Україні.

Теоретичні завдання:

- Звернути увагу на поняття суспільства та суспільного буття крізь призму діади «спільнота» (Gemeinschaft) / «суспільство» (Gesellschaft) (Ф.Тенніс).

- Проаналізувати необхідні передумови функціонування суспільства та фундаментальні (базові) засади суспільних відносин, звернувши увагу на ґенезу філософських уявлень про суспільство та його структуру.

- Розкрити проблему типологізації суспільства, акцентувавши увагу на принциповому значенні свободи для суспільного поступу (Г. Маркузе).

- Висловити власне ставлення щодо актуальності концепції постіндустріального суспільства (Д. Белл) у контексті нинішніх соціальних зрушень в Україні.

План семінарського заняття

І. Поняття суспільства та суспільного буття. Діада «спільнота» (Gemeinschaft) / «суспільство» (Gesellschaft) як репрезентація ґенези філософських уявлень про суспільство та його структуру.

…Суспільство, цей заснований на конвенції і природному праві агрегат, можна розуміти як скупчення природних і штучних індивідуумів, чиї волі … складаються з багаточисельних стосунків і зв'язків один з одним, але при цьому залишаються незалежними і не чинять один на одного якихось внутрішніх впливів

(Фердинанд Тенніс)

Опрацювавши запропоноване першоджерело: Тенис Ф. Общность и общество / Фединанд Тенис. - СП-б., 2002. - С. 9-12; 81-88. - Електронний ресурс: [Режим доступу]: http://philosophy.knlu.kiev.ua, дайте відповіді на наступні питання:

  1. Розкрийте основні характеристики понять «спільнота» і «суспільство».

  2. Чому, за Ф.Теннісом, уможливився поділ соціальних груп на два типи? Що його спричинило? Детально проаналізуйте відмінні риси зазначеної (у питанні 1) діади.

  3. Як визначає суспільство мислитель? Відтворіть його думку.

  4. Прокоментуйте тезу: «Кожна людина – торговець». Про який еквівалент (еквіваленти) йдеться? Наведіть приклади згідно тексту.

  5. Простежте співвідношення між наступними поняттями: «суспільний прогрес - світовий ринок - капітал». Висловіть власне ставлення до позиції мислителя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]