Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodika_vikladannya_ma.doc
Скачиваний:
470
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.82 Mб
Скачать

III. "Риболови".

На набірному полотні розставлені приклади і зверху закриті фігурами рибок. і 45 + 5 23 + 18 78 + 13

і 63 - 25 84-29 58 - 34

Ведучий: На сцену я викликатиму вболівальників (одного — вболіваль-„лка команди "Сонечко", іншого — вболівальника команди "Усмішка"). (Учасників можна визначати за допомогою жеребкування). Вболівальник знімає рибку з дошки і розв'язує приклад, схований за цією рибкою. Якщо приклад він розв'язав правильно, то віддає "зловлену" рибку капітану команди, за яку вболіває. Так викликають 3 пари вболівальників.

Ведучий: Наступний конкурс.

IV. "Розв'яжи задачу-вірш".

Вболівальники команд для своїх суперників підготували по дві задачі-вірші. Зараз ми їх послухаємо. Кожен з учнів розкаже задачу-вірш. Вболі­вальники команди-суперника слухають цю задачу і розв'язують її. Учні, які знайшли відповідь, піднімають руку. Ведучий обирає, хто із вболівальників буде відповідати.

Задачі-вірші Для першої команди Для другої команди

йі Гнав Івась телят до річки лі Сім бичків і три телички. у$„ Хай вони поп'ють води. ■щ Полічи теляток ти.

■?;;' Посадив татусь Миколи "18 штук квасолин.

А сердиті 5 індиків Взули нові черевики. Рипу-рипу, походжають. Скільки всіх, вони не знають.

13 мавпочок у клітках — Дорослі є і мавпи-діти, 304

Розділ XV. Позакласна робота з математики

9 виткнулись з землі. Дорослих мавп у клітці — 5.

Скільки штук ще не зійшли? А скільки там є мавпенят?

Ведучий: Команди відпочили і тепер продовжать змагання. Зараз ми перевіримо, як команди вміють розв'язувати задачі. V. Конкурс команд.

На дошці розміщено короткі записи задач (мал. 169). Для першої команди Для другої команди

Мал. 169

Ведучий: Послухайте уважно задачі (він розповідає зміст кожної задачі).

Кожна задача на дві дії. Гравцям треба записати ці дії, виконати обчислення і пояснити, про що вони дізналися у кожній дії. Капітани команд призначають, хто з гравців їхньої команди буде розв'язувати задачу.

VI. Конкурс уболівальників "Розгадайребус".

Ведучий: Наступний конкурс знову для вболівальників. Потрібно розв'язати ребуси. (Викликають по черзі трьох уболівальників кожної команди, вони дають відповіді з місця).

Для першої команди Для другої команди

7'я (сім'я) -р>^,„..- ЮОляр (столяр)

тіЮО (тісто) V""" 40а (сорока)

акЗса (актриса) ! , віЗна (вітрина)

VII. Конкурс капітанів.

Ведучий: Наступний наш конкурс — конкурс капітанів. Ми з вами визначимо, хто з наших капітанів уважніший. У мене в руках "Загадковий пакет". У ньому знаходяться різні геометричні фігури (круги, квадрати, прямокутники, п'ятикутники). Капітани (по черзі) за моїм завданням, не дивлячись у пакет, а тільки опустивши в нього руку, повинні знайти там відповідну до назви геометричну фігуру. Виграє той, хто дасть більше правильних відповідей. (Пакет з одного боку прозорий, щоб уболівальники могли спостерігати за тим, як капітани виконують завдання).

Методика викладання математики в початкових класах

305

VIII. Конкурс "Жива нумерація".

Ведучий: У цьому конкурсі візьмуть участь змішані команди, бо до команд ми додамо по кілька вболівальників. Всього за кожну команду буде виступати по 10 учасників. Скільки вболівальників треба запросити до кожної команди? (Правильно, ще по 5 учнів).

На грудях у гравця буде одна з десяти цифр (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Гравці команд сідають на спеціально поставлені стільці або лаву відповідно зліва і справа від двох пар стільців, на яких будуть "записуватися" числа. Кожній парі учнів треба буде сісти так, щоб цифри на їх грудях утворювали назване число чи потрібну відповідь. До стільців гравці не біжать, а йдуть після команди ведучого: "Можна йти".

Завдання:

1. Записати числа: 18, 23, 45.

2. Записати числа, кожне з яких на 4 більше від того, яке я скажу: 6, 20, 9.

3. Записати відповіді до названих мною прикладів: 70+10 72-2 14 + 25

Ведучий: Поки судді підраховують кількість балів кожної команди, ми з вами поговоримо про ті написи і задачі, які прикрашають сьогодні наше приміщення. Люди здавна високо цінували значення математики. Про це свідчить велика кількість цікавих і мудрих висловів, присвячених цій науці. Так, стародавні греки називали математику гімнастикою розуму. А видатний український педагог Василь Олександрович Сухомлинський стверджував: "Розумова праця на уроках математики — пробний камінь мислення".

Діти, а хто з вас встиг розв'язати задачі, зображені малюнками? Почнемо із задачі, малюнок до якої зображено ліворуч (мал. 170).

Хто може відповісти, скільки літрів води вміщують банка і бідон окремо, і пояснити свою відповідь? (Відповідають бажаючі).

Добре, спробуйте розв'язати задачу, зображену праворуч (мал. 171).

Скільки слив треба перекласти":

Мал. 170 Мал. 171

Хто знає, скільки слив треба покласти на праву шальку терезів, щоб врівноважити одну грушу? (Відповідають бажаючі).

Ведучий: На цьому наше математичне свято закінчується. Команда "Сонечко" набрала 20 балів, а команда "Усмішка" — 18 балів. Підіб'ємо підсумки змагань. Виграла команда "Сонечко". Ваші оплески переможцям. Вручення призів. 306

Розділ XV. Позакласна робота з математики

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]