Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
36.3 Кб
Скачать

17.Закони грошового обігу. Суть та наслідки інфляції

http://ukrlibrary.com.ua/books/22/01-05/5506.html

18.Ринок: суть, функції та основні риси.

http://ukrlibrary.com.ua/books/22/06-09/5601.html

19. Попит та пропозиція, механізм функціонування ринку.

http://buklib.net/component/option,com_jbook/task,view/Itemid,36/catid,67/id,441/

20.Конкуренція та її значення. Типи конкуренції.

http://pulib.if.ua/part/332

21.Монополія: суть причини виникнення та вплив на економічні процеси.

http://www.refine.org.ua/pageid-5336-1.html

22.Види ринків: ринок товарів, ринок капіталів та ринок праці.

http://optikomt.narod.ru/Kurs_lekcij/Economics/082.html

23.Ключові проблеми формування ринку в Україні.

24.Поняття підприємництва, його умови та принципи.

http://www.shkolota.com/ua/index.php?idname=6_008_001

25.Функції підприємництва, його форми та розвиток на Україні.

http://bublik-library.net.ua/show_title.php?id=278

26.Види підприємницької діяльності: виробнича, комерційна, посередницька

http://posibnyky.vstu.vinnica.ua/ekonomika/22.htm

27.Малі підприємства, їх роль, переваги та недоліки

http://knowledge.allbest.ru/economy/2c0b65625b3ad78a5c43a88421306c37_0.html

28.Акціонерні товариства: організація, управління та розподіл прибутку. Акції, їх види та курс

http://www.refine.org.ua/pageid-1252-1.html

29.Види підприємств. Державне підприємство.

http://www.refine.org.ua/pageid-1630-1.html

http://uk.wikipedia.org/wiki/Державне_підприємство

30.Структура фондів підприємства. Основні та оборотні фонди, їх відтворення

http://ukrlibrary.com.ua/books/22/10-15/51303.html

31.Кругообіг фондів. Поняття обороту фондів.

http://osvita.ua/vnz/reports/econom_theory/21534

32.Суть та принципи госпрозрахунку.

http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/748/12/

33.Витрати виробництва. Собівартість, її види і структура

http://pidruchniki.ws/18980507/politekonomiya/vitrati_virobnitstva_pributok

34.Валовий доход і прибуток підприємства. Норма прибутку

http://info-works.com.ua/referats/ekonomika_pidpriemstva/1114.html

35.Маркетинг, його суть та принципи.

http://pidruchniki.ws/18211001/bankivska_sprava/vstup_teoretichni_osnovi_marketingu

36.Менеджмент: поняття, принципи, функції.

http://www.refine.org.ua/pageid-3081-1.html

37.Суть відтворення. Просте і розширене відтворення.

http://www.refu.ru/refs/101/1106/1.html

38.Екстенсивний та інтенсивний типи відтворення. Фактори економічного росту

Розрізняють два головних: екстенсивний та інтенсивний, а також змішаний типи економічного зростання.

Екстенсивний тип економічного зростання досягається за рахунок розширення обсягів виробництва, тобто використання більшої кількості виробничих ресурсів:

• збільшення чисельності зайнятих;

• збільшення обсягу капіталу;

• залучення більшої кількості природних ресурсів. Інтенсивний тип економічного зростання досягається за рахунок більш досконалого використання економічних ресурсів, тобто:

• технологічного прогресу;

• рівня освіти та професійної підготовки кадрів;

• економії за рахунок зростання масштабу виробництва;

• покращення розподілу ресурсів;

• також впливають законодавчі, інституційні та інші фактори.

У процесі розширеного відтворення відбувається поєднання інтенсивного й екстенсивного типів економічного зростання, і утворюється змішаний (реальний) тип економічного зростання. У ньому розрізняють переваж-но інтенсивний або екстенсивний підтипи такого змішаного економічного зростання.

Змішаний (реальний) тип економічного зростання - зростання виробничих потужностей внаслідок збільшення кількості використання факторів виробництва і вдосконалення техніки та технологій.

За темпами розрізняють високий та низький темпи економічного зростання. Але не завжди високий темп є кращим, тому що це може впливати на якість продукції та структуру виробництва, тобто значно перевищувати кількість випуску засобів виробництва над споживчими товарами.

Також економічне зростання повинно бути безперервним та пропорційним.

Існують наступні показники економічного зростання:

• збільшення обсягів реального ВВП (ВНП) або ЧНП чи НД;

• збільшення реального ВВП (ВНП) або ЧНП чи НД на душу населення;

• збільшення реального ВВП (ВНП) або ЧНП чи НД на одного зайнятого.

Також економічне зростання вимірюється річними темпами зростання за наступною формулою:

де Т - темп економічного зростання;

Y1- реальний ВВП (ВНП) (ЧНП або НД) у поточному році;

Y0- реальний ВВП (ВНП) (ЧНП або НД) у базовому році.

Зміни реального ВВП в українській економіці наведено в Додатку 1.

Світова практика свідчить, що нормальні темпи економічного зростання дорівнюють 3-5% (Додаток 2).

Період після війни з 1949 по 1973 pp. для багатьох розвинених країн називався періодом золотого сторіччя економічного зростання. В кінці XX сторіччя найбільш високі темпи економічного зростання спостерігалися у країнах Африки, Азії, у Кореї, Сінгапурі, а наднизькі темпи - у постсоціалістичних країнах[6, c. 351-352].

Екстенсивний тип економічного зростання забезпечується за рахунок кількісного збільшення обсягів функціонуючих факторів виробництва і практично за збереження незмінними їх попередніх техніко-технологічних параметрів. Інтенсивний тип економічного зростання характеризується розширенням виробництва на основі якісного поліпшення всіх його факторів, тобто раціонального використання всього виробничого потенціалу. Як відхилення від закономірного процесу економічного розвитку в окремі періоди для ряду країн може мати (і має) місце регресивний тип зростання, для якого характерне тривале зниження обсягів суспільного виробництва. Зокрема, таке явище спостерігалось протягом 90-х рр. у всіх країнах СНД, у тому числі і в Україні, що в літературі отримало назву трансформаційного спаду.

Щодо основних типів економічного зростання, то на практиці вони не існують в абсолютних формах. У реальному житті вони проявляються або як переважно екстенсивний, або як переважно інтенсивний тип економічного зростання. Нині в розвинутих країнах переважає інтенсивний шлях економічного розвитку. В Україні після тривалого спаду виробництва необхідно підготувати матеріальну базу для інтенсивного економічного зростання. Чим раціональніше функціонує процес відтворення, тим вище ефективність суспільного виробництва.

Екстенсивний тип економічного зростання — це нарощування виробництва товарів і послуг на основі збільшення кількості факторів за попереднього рівня технології. Інакше кажучи, обсяг продукції зростає за рахунок зростання чисельності робочої сили, обсягу інвестицій, використовуваних сільськогосподарських угідь та інших ресурсів. При цьому продуктивність праці залишається незмінною.

Інтенсивний тип економічного зростання — це збільшення виробництва товарів і послуг на основі підвищення ефективності використання ресурсів — підвищення кваліфікації працівників, поліпшення використання фізичного капіталу, застосування принципово нових машин і механізмів, кращої організації господарської діяльності тощо. За цього типу зростання продуктивність праці підвищується.

При екстенсивному типі зростання досягається шляхом кількісного приросту факторів виробництва (виробничих ресурсів) при їх незмінному технічному рівні, тобто при незмінних продуктивності праці і ефективності виробництва. Наприклад, для зростання ВВП у певній пропорції у такій же пропорції необхідно збільшити виробничі ресурси (кількість зайнятих у виробництві, засобів виробництва тощо)[7, c. 274-278].

Інтенсивний тип економічного зростання означає зростання обсягу суспільного продукту на основі якісного удосконалення факторів виробництва. Він базується на застосуванні більш ефективних засобів виробництва та більш досконалій технології і організації праці.

Інтенсивний тип зростання характеризується різними комбінаціями витрат ресурсів, між якими існує взаємозалежність двоякого роду: пряма — збільшення витрат одних ресурсів викликає збільшення витрат інших ресурсів; обернена — збільшення витрат одних ресурсів призводить до зменшення витрат інших. Так, зростання продуктивності Праці вимагає додаткових інвестицій в засоби виробництва (зростання фондоозброєності).

Існує три форми інтенсивного типу зростання, які характеризуються різним поєднанням ресурсів, можливостями їх взаємозаміни та ефективності цієї зміни: фондомістка, фондозберігаюча та нейтральна.

При фондомісткій формі підвищення продуктивності праці досягається за рахунок додаткових витрат основного капіталу (виробничих фондів) на одиницю продукції. При фондомісткій формі темпи приросту фондоозброєності вищі від темпів зростання продуктивності праці та національного доходу.

При фондозберггаючій формі підвищення продуктивності праці супроводжується економією основного капіталу (виробничих фондів) на одиницю продукції. При даній формі приріст фондів (основного капіталу або засобів виробництва) на один процент викликає більший приріст національного доходу (обсягу виробництва), ніж таке ж збільшення зайнятих (кількості людино-годин).

Нейтральна форма характеризується тим, що хоча підвищення продуктивності праці досягається за рахунок додаткових капіталовкладень, проте економія засобів виробництва компенсує ці витрати, і виробничі фонди (основний капітал) зростають тими ж темпами, що й ВСП та національний дохід.

Фондомістка форма зростання має місце в галузях виробництва, де праця людей недостатньо озброєна виробничими фондами, фондозберігаюча форма — в галузях з високою фондоозброєністю, де економічне зростання досягається за рахунок більш раціонального використання наявного виробничого потенціалу.

Проте поділ економічного зростання на екстенсивне та інтенсивне значною мірою умовний, оскільки у чистому вигляді не існує ні того, ні іншого, а реальне економічне зростання залежить від відповідної комбінації екстенсивних та інтенсивних виробничих факторів. Зростання національного доходу у будь-якій економіці визначається витратами та продуктивністю праці. Витрати праці вимірюються кількістю людино-годин, яка визначається добутком кількості зайнятих у виробництві на загальну кількість відпрацьованих ними годин. Продуктивність праці визначається кількістю продукту, виробленого за одиницю часу, або кількістю продукту, що припадає на одного зайнятого.

У реальній дійсності обидва типи економічного зростання співіснують, але здебільшого переважає один із них. Тому в аналітичній економії говорять про переважно екстенсивний або переважно інтенсивний тип економічного зростання. Збільшення значення в національній економіці інтенсивного типу економічного зростання називають інтенсифікацією економіки.

Отже, збільшення темпів економічного зростання є досить важливим і незаперечним завданням. Для населення дуже бідної країни навіть півпроцентне зниження у темпах зростання може означати недоїдання[6, c. 369-371].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]