Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
36.3 Кб
Скачать

9.Поняття власності. Суб'єкти та об'єкти власності.

http://www.refine.org.ua/pageid-5275-1.html

10. Сучасні форми власності. Еволюція відносин власності на Україні.

Власність та її історичні типи, види, форми.

Власність - сукупність відносин окремих індивидів, груп людей та їх асоціацій до речей, як до своїх, і відносин між людьми з приводу приналежності речей.

Власність як економічне явище являє собою сукупність неіснуючих поза зв'язком між собою таких елементів: 1) об'єкти власності; 2) суб'єкти власності; 3) відносини власності.

Об'єкти (матеріально-речовий зміст) - присвоювані, такі що знаходяться в розпорядженні людей речі: фактори виробництва життєвих благ.

Суб'єкти або носії відносин власності - це люди, їх різні об'єднання та асоціації, які присвоюють, володіють та розпоряджаються об'єктами власності.

Відносини власності - сукупність відносин між людьми з приводу приналежності речей та інших об'єктів власності.

По об'єктам власності розрізняють: 1) власність на фактори виробництва, в тому числі на засоби виробництва, робочу силу; 2) власність на предмети споживання; 3) інтелектуальну власність.

По суб'єктам розрізняються такі її соціальні форми: 1) індивідуальна; 2) колективна; 3) державна.

Приватна - особиста власність, що формується за рахунок трудових доходів, а також від коштів, які вкладені у кредитні заклади, акції, тощо; в-ть трудових господарств (членів сім'ї та інш, які спільно ведуть трудове господ); в-ть селянського та особистого підсобного господарства. Суб'єкти - гром Укр., інозем гром та особи без гром.

Колективна - в-ть орендного п-тва (виробнича продукція, одержані доходи);в -ть колективного п-тва (в тому випадку коли майно держ п-тва переход у в-ть труд колективу шляхом викупу орендного майна аюо придбання майна іншим законним шляхом); в-ть кооперативу (майно і кошти, які створені тільки членами цього кооперативу); в-ть акціонерного тов (майно, придбане за рахунок проданих акцій); В-ТЬ ГОС АСОЦІАЦІЙ І ОБЄДНАНТ; В-ТЬ ГРОМАД ОРГ-ЦІЙ; В-ТЬ РЕЛІГІЙНИХ ОРГ-ЦІЙ.Суб'єктом є відповідні трудові колективи, що є юр особами.

Держ в-ть - загальнодерж; комунальна( амін- терит утвор); в-ть держ п-тв.

Трансформація форм власності

Історії відомі дві основних типи власності :приватна і суспільна.

Приватна характ. тим,що засоби вир-ва,а отже,і вироблений продукт належать приватним особам.Вони можуть привласнювати продукт як своєї так і чужої праці.Тому розрізняють приватну власність:трудову і нетрудову.Суспільній власності притаманне спільне привласнення засобів вир-ва і вироблення продукту її можна представити у двох основ.видах як власність народу вцілому і як власність окремих колективів у господарській практиці вона виступає у формах державної і колективної власності.

Державна власність за цієї форми

володарем засобів виробництва виступає у формах державної і колективної власності.Державна власність - за цієї форми володарем засобів виробництва виступає держава :

-загальнодержавна власність -майно органів вл.управління

- комунальна власність

- майно держав.під-в

Колективна вл-сть

- вл. Орендного під-ва

- вл.колек.під-ва

- вл.кооперативу

- вл.акц.товариства.

- вл.господ.асоціацій(об"єднань)

- вл.громад.організацій

- вл.громад.організацій.

- вл.релігійних орг-цій

Індивід.вл.громадян:

- особиста вл.

- вл.трудового господарства

- вл.селянського та особистого

підсобного гос-ва.

Влісність спільних під-в,іноз,громадян,організацій і держав.

Приватна власність.

До поч.90р.перевага надавалася сусп. Власності в 2-х осн.формах державній і колгоспно- кооперативній .Державна вл.останім часом істотно зменшилась як в основ. Фондах так і у валютному сусп. Продукті Одержавлення вл.що здійснюв.у нащій країні не маючи наукового підгрунтя і суперечию потребам сусп. розвитку.отже об"єктивною необхідністю є існування різних форм господарювання ,а отже і форм привласнення.Даний висновок підтверджується і досвідом розвинутих капіт.країн який свідчить що МТР не лише не виключає різноманітності форм господарювання а й навпаки - вимагає підтримання такої різноманітності Все це свідчить про те що відносили вл.в Україні мають бути докорінно перебудовані ВР були прийняті закони "Про власність" Про приватизацію майна держав.підприємств"Проприват.невеликих держ.під-в" Про приватизаційні папери"

http://osvita.ua/vnz/reports/law/9838

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]