Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Laba 1

.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
172.79 Кб
Скачать

Таблиця 1

Класифікація програмних засобів згідно основних типів методів навчання

Група

Типи

Типи програмних засобів

методів

діяльності

Словесні

Розповідь,

Демонстраційні засоби

методи

пояснення,

Електронні довідники, енциклопедії

шкільна лекція,

Мультимедійні електронні підручники

бесіда;

Наочні

Ілюстрація

Демонстраційні засоби

методи

Електронні довідники, енциклопедії

Мультимедійні електронні підручники

Демонстрац

Демонстраційні засоби

ія

Мікросвіти

Віртуальні лабораторії

Практичні

Письмові

методи

вправи

Розв’ язуван

Експертні системи

ня задач

Імітаційно-моделюючі середовища

Електронні задачники

Вироблення

Програми-тренажери

, тренування та

закріплення

навичок

Лабораторн

Віртуальні лабораторії

і роботи

Методи

Письмовий

контролю і

контроль

самоконтролю

Лабораторн

Віртуальні лабораторії

ий контроль

Машинний

Програми контролю знань, тестування

контроль

Самоконтро

Програми контролю знань, тестування

ль

Для оцінювання якості електронних засобів навчального призначення застосовують показники різних типів, серед яких виокремлюють такі головні групи, як загально дидактичні, психолого-педагогічні, ергономічні та інші [4, 6, 13]. Роль цих показників у процесі оцінювання якості програмних засобів різних типів детально вмсітлена в інших роботах [16, 17]. Серед психолого-педагогічних показників важливе місце займає група тих, що характеризують методичні аспекти якості. Показникам даного типу надають особливої уваги з точки зору добору і виявлення місця конкретного засобу в навчальному процесі, його позиціонування відносно певної предметної галузі, врахування її методів і специфіки використання. Тому на цій групі варто зупинитися більш детально.

Серед даного типу показників деякі автори виокремлюють подані нижче [4,

13].

  1. Подання навчального матеріалу в електронному засобі навчального призначення має спиратися на вербально-понятійні, наочно-образні та діяльнісні компоненти свідомості.

  1. Зміст електронного засобу навчального призначення має адекватно відтворювати систему понять навчальної дисципліни;

  1. Під час роботи з ЕЗНП учневі має надаватися можливість відпрацьовувати різноманітні вміння зі здійсненням контролю на різних етапах засвоєння матеріалу, на рівні, достатньому для здійснення алгоритмічної і евристично-пошукової діяльності.

В оцінюванні методичних аспектів електронного засобу навчального призначення варто звертати увагу також на такі показники, як:

  • якість методичних рекомендацій з використання засобу;

  • відповідність системи завдань, вправ, практичних і лабораторних робіт вимогам до навичок і вмінь, що мають бути сформовані на певному етапі;

  • можливість вибору учнем рівня складності під час опанування

змістом;

  • можливість вибору варіанту змісту залежно від профілю навчання;

    • можливість автоматичного відслідковування процесу вивчення матеріалу;

    • наявність поміжних форм контролю вивчення матеріалу;

    • наявність підсумкових форм контролю;

    • збалансованість викладу теоретичного і практичного матеріалу;

    • врахування рівня інформаційно-комунікаційної підготовки учня.

  • метою вивчення сучасного стану використання програмного забезпечення навчального призначення було проведено дослідження в загальноосвітніх навчальних закладах шляхом збирання, аналізу і систематизації відомостей щодо поширення певних, які можуть бути визнані як визначальні, типів програмних засобів, розроблених в останні роки, способів їх використання. Ці засоби доступні для вчителів і учнів здебільшого завдяки наявності сайтів для їх підтримування і поширення, які супроводжують компанії розробники

http://osvita.ua  Освітній портал "Освіта.UA". http://shodennik.ua Інтернет-проект, метою якого є створення єдиної освітньої мережі для всіх учасників освітнього процесу. http://school.xvatit.com Гіпермаркет знань. http://klasnaocinka.com.ua Класна Оцiнка - безкоштовна інформаційна система для шкіл, дитячих садків та інших організацій. http://www.osvita.org.ua  "Освітній портал" - все про освіту України.  http://ukped.com Українська педагогіка. http://uchiteli.com.ua Сайт учительської взаємодопомоги : методичні матеріали, календарні плани, відеоуроки та інше. http://shkola.ua Новий навчальний портал. http://teacherjournal.com.ua Учительський Журнал он-лайн. http://www.ednu.kiev.ua  "Освіта в Украіні. Цей сайт представляє усі українські інформаційні ресурси, що пов'язані з освітою (за словами власників).

http://myeducation.com.ua

Потужний незалежний освітній ресурс, основною метою якого є допомога у отриманні якісних освітніх послуг кожною людиною протягом життя.

http://window.edu.ru

Єдине вікно доступу до освітніх ресурсів (Росія). http://svitosvit.ua Українська мережа навчальної інформації та освітніх послуг "СвітОсвіт". http://ped.sumy.ua Українська педагогіка. (Неофіційний сайт ГНПУ імені Олександра Довженка.)  http://den-za-dnem.ru Школа: день за днем. Педагогічний альманах. http://www.uroki.net Метою даного сайту, є допомога молодим і починаючим вчителям у складанні поурочно і тематичного планування, сценаріїв шкільних свят, в розробці відкритих уроків з різних шкільних предметів, класних годин. http://www.intellect-invest.org.ua Портал сучасних педагогічних ресурсів.

http://znannya.info

Інформаційний портал "Знання". http://www.obrazovanie.by Освіта і навчання в Білорусі. http://rg-zigzag.com.ua Освітній портал «Репетиторська група «Зигзаг». https://sites.google.com/site/ulejconf Вчитель у мережі. http://adu.by Науково-методична установа «Національний інститут освіти» Міністерства освіти Республіки Білорусь. http://pedsovet.org Всеросійська інтернет-педрада. http://nastaunik.info Сайт знайомить з тенденціями освіти у світі, з новими технологіями і методами викладання, а також результатами їх застосування в Білорусі. Програмна оболонка дозволяє скопіювати інформацію, а такождодати свої розробки. http://metodportal.net Методичний портал. http://pedsovet.su Спільнота взаємодопомоги учителів. http://infourok.ru НОВІТНІ методичні розробки БЕЗКОШТОВНО. http://timo.com.ua Тестування і моніторинг в освіти.

та інші). З метою опису і систематизації зібраних відомостей було складено базу даних, яку розміщено на сайті «Експеримент у навчальному закладі», www.experiment.edu-ua.net. У базі даних зібрані програмні засоби з основних навчальних предметів загальноосвітнього циклу, що були внесені до Переліків електронних засобів навчального призначення, допоміжних засобів навчання та шкільного обладнання, рекомендованих Міністерством для використання в дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах в останні роки.

Для опису властивостей кожного програмного засобу в базі даних використано такі поля, що дають можливість охарактеризувати структуру, призначення та особливості використання цього засобу згідно до основних типів навчальної діяльності:

з/п;

назва навчальної комп'ютерної програми;

тип програми;

предмет;

клас;

анотація;

мультимедійні елементи;

розробник;

адреса розробника;

дозвіл МОНМолодьспорту;

рік;

листа дозволу;

доступ.

.

Зібрані дані можуть бути підставою для аналізу властивостей і функцій програмних засобів у навчальному процесі, їх класифікації, визначення найбільш доцільних шляхів їх застосування

У результаті аналізу розвитку і використання програмних засобів навчального призначення встановлено, що ці засоби застосовують, зокрема, для підтримування таких типів діяльності: набування й аналізу навчальних відомостей у текстовій формі; опанування тверджень, понять, ведення навчального діалогу; здійснення логічних висновків; пошуку довідкових і навчальних відомостей, формування навичок їх систематизації; опанування й дослідження моделей об’ єктів вивчення; моделювання; постановки й опрацювання результатів експериментів; розв’ язування задач, розв’ язування завдань; відпрацювання вмінь, навичок навчальної і професійної діяльності; самопідготовки; оцінювання рівня знань та вмінь.

Класифікація засобів згідно з основними різновидами діяльності може бути підставою для виявлення груп засобів, що найбільше підходять для формування певних типів навчальних компетентностей. У свою чергу, це може бути важливим кроком у напрямку виявлення адекватних показників якості використання даних засобів, виявлення більш доцільних шляхів добору і використання засобів (табл. 2).

Таблиця 2

Фрагмент бази даних електронних засобів навчального призначення

Назва

М

Предме

Розроб

ип

ультиме

ник

навчальної

т

прог

дійні

ла

Анотація

комп'ютерної

ік

з/п

рам

елемент

с

програми

и

и

ЕНМК

Те

Побудова ППЗ дає

4

"Алгебра 11

П

кст,

1

можливість послідовно або

006

кл."

гр

вибірково опрацьовувати

афічні

теоретичний матеріал, що

динаміч

містить тексти, ілюстрації,

"

ні

графічні динамічні моделі.

Укрприборсервис"

моделі,

Крім того, засіб містить

звуковий

приклади розв'язання завдань і

супровід

контрольних робіт,

.

Алгебра

інтерактивні моделі, таблиці.

Зміст ППЗ розкриває основні

теми відповідно чинної

навчальної програми 2001 р. Є

конструктор уроків,

конструктор тестових завдань.

ЕНМК

Те

Побудова ППЗ дає

2

"Алгебра 10

П

кст,

0

можливість послідовно або

006

кл."

гр

вибірково опрацьовувати

афічні

теоретичний матеріал, що

динаміч

містить тексти, ілюстрації,

"

ні

графічні динамічні моделі.

Укрприборсервис"

моделі,

Засіб містить приклади

звуковий

розв'язання завдань і

супровід

контрольних робіт,

Алгебра

інтерактивні моделі, таблиці.

Зміст ППЗ розкриває основні

теми відповідно чинної

навчальної програми 2001 р. Є

конструктор уроків,

конструктор тестових завдань

ППЗ

Те

Тести складено

3

"Іноземна

сти

1

відповідно до вимог чинної

(англійська)

програми з іноземних мов для

мова, тести

Англійська мова

ЗНЗ (2001). Можуть бути

для

використані для підготовки до

незалежного

незалежного оцінювання або в

ЗАТ Мальва

тестування в

процесі самопідготовки. Зміст

11 класі"

тестових завдань передбачає

здійснення контролю,

самоконтролю рівня

сформованості в учнів умінь і

навичок в аудіюванні,

говорінні, читанні, письмі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]