Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalna_programa(2).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Передмова

Український народ, відновивши свою державність отримав можливість повернення своєї історії, національної пам’яті, які століттями спотворювалися, фальсифікувалися. В українському суспільстві все більше виникає інтерес до свого історичного минулого, постають питання про повернення до витоків української державності, виникає необхідність, через вивчення історії всього народу, знайти відповідь на питання про місце українського етносу в історії розвитку людства.

Незважаючи на те, що історія українського народу є складною, під час трагічною, вона насичена яскравими сторінками як блискучих перемог визволення, прикладами самовідданої боротьби за свою незалежність, за своє “право самому розпоряджатися своїм життям у своєму краї”, так і поразками, що повертали його до попереднього стану.

Історичні факти переконливо свідчать, що український народ протягом кількох століть мав свою державність, відстоював її в боротьбі за рівність з іншими народами в політичному, соціально-економічному та культурному розвитку. Розбудова самостійної держави, національне відродження українського народу потребує висококваліфікованих спеціалістів, національно свідомих патріотів свого народу, здатних продовжувати кращі традиції українства, його державності.

Важливим напрямом вивчення історичного минулого свого народу є не тільки знання історичних етапів, подій, державних та політичних діячів української історії, а головним чином, знання того, що корисного чи поганого зробив кожен із них для свого народу, позитивні та негативні наслідки тієї чи іншої історичної події.

Аналізуючи історію розвитку свого народу кожен громадянин зможе сам розібратися у тому чому сьогодні так живемо, чому не враховуються помилки предків, які можуть бути наслідки коли не використовується історичний досвід.

Визначаючи необхідність вивчення історичного досвіду минулого М.Драгоманов писав про те, що той хто не знає що діялося з їх батьками на їх землі “...той не розумітиме того, від чого тепер так, а не інакше все на світі робиться, не знатиме й того, що треба робити, щоб далі було краще жити людям.”

Таким чином, засвоєння історичного досвіду допоможе кожному громадянину України, а особливо майбутньому працівнику освіти, зайняти чітку громадську позицію, розібратися у складностях сучасного життя, особливо коли у суспільстві відбувається різкий підхід до оцінки історичного минулого нашого народу, його визвольних змагань.

Навчально-методичний посібник, підготовлений доцентом кафедри історії України та історичних дисциплін , кандидатом історичних наук, доцентом О.І. Якименком, містить у собі основні навчально-методичні матеріали з курсу “Історія України”: навчальну програму, плани семінарських занять, самостійної роботи студентів, тематику контрольних робіт, рекомендації щодо їх написання та короткий курс лекцій з актуальних проблем вітчизняної історії. У посібнику вміщено орієнтовані екзаменаційні питання, визначено перелік історичної літератури до тем семінарських занять, рефератів і контрольних робіт, які повинні готуватися студентами в процесі оволодіння курсом історії України.

Автору посібника вдалося у стислому вигляді висвітлити основний спектр наукових питань історії України. Важливо, що у своїх лекціях він аналізує широке коло історичних джерел, наукової літератури, зіставляє різні погляди вітчизняних та зарубіжних істориків на ту чи іншу наукову проблему, дає її власне бачення.

Висновки автора з багатьох складних питань курсу виважені, об’єктивні, вони побудовані на ґрунтовних знаннях предмета. Курс лекцій написаний на високому науково-методичному рівні і водночас доступно і зрозуміло для студента.

Даний навчальний посібник – результат практичної роботи автора з учителями шкіл та студентами вищих закладів освіти. Він буде корисним для студентів вищих учбових закладів в процесі вивчення курсу вітчизняної історії.

П.П. Панченко, доктор історичних наук, професор, заслужений

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]