Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб.роб 9(Форми оцінювання).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Предмет

Інформаційні технології та ТЗН

Лр №9

Тема заняття

Створення методичних матеріалів для вчителя за допомогою текстового редактора. Створення форм оцінювання учнівських прикладів в текстовому редакторі Microsoft Office Word.

Мета заняття

Начити створювати форми та критерії оцінювання діяльності учнів щодо створення мультимедійної презентації, публікацій та веб-сайтів;сприяти розвитку мислення, уваги, уяви, старанності, наполегливості; виховувати культуру мови та письма

Вид заняття

Лабораторна робота

Література

Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г. Інформатика: експерим. підручник для 10 кл./ Під ред. Н.В. Морзе. – К.: Корбуш, 2008. - 592 с.

Гаєвський О.Ю. Інформатика: 7-11 кл.: Навчальний посібник. – К.: А.С.К., 2005.- 512 с.

Intel® Навчання для майбутнього. – К.: Видавництво «Нора-прінт», 2006.

www.iteach.com.ua.

Тема: Створення методичних матеріалів для вчителя за допомогою текстового редактора. Створення форм оцінювання учнівських прикладів в текстовому редакторі Microsoft Office Word.

Мета: Начитися створювати форми та критерії оцінювання діяльності учнів щодо створення мультимедійної презентації, публікацій та веб-сайтів

План

1. Аналіз прикладів форм оцінювання діяльності учнів щодо створення мультимедійної презентації.

2. Розробка Форми та критеріїв оцінювання діяльності учнів щодо створення мультимедійної презентації.

3. Аналіз прикладів форм оцінювання діяльності учнів щодо створення публікації.

4. Розробка Форми та критеріїв оцінювання діяльності учнів щодо створення публікації.

5. Аналіз прикладів форм оцінювання діяльності учнів щодо створення веб-сайту.

6. Розробка Форми та критеріїв оцінювання діяльності учнів щодо створення веб-сайту.

Хід роботи

1. Перегляньте та проаналізуйте загальні критерії оцінювання мультимедійного проекту, які подані в розділі Модуль 4/ Домашня робота на програмному компакт-диску або на сайті www.iteach.com.ua

2. Перегляньте та проаналізуйте приклади форм оцінювання діяльності учнів щодо створення мультимедійної презентації, які подані в розділі Модуль 4/ Домашня робота на програмному компакт-диску або на сайті www.iteach.com.ua. Дайте аргументовані відповіді на такі запитання:

  • Що спільного і які відмінності можна виділити у формах оцінювання презентації? Спробуйте поділити запропоновані форми на групи за виділеними вами ознаками, аргументуйте свою думку.

  • Які із запропонованих форм прийнятні для оцінювання учнів молодших класів, середніх класів, старших класів?

  • Коли вчителю доцільно ознайомлювати учнів з формою та критеріями оцінювання їх презентації?

3. Розробіть Форму оцінювання діяльності учнів щодо створення мультимедійної презентації. Існують різні методи оцінювання та форми оцінювальних засобів (наприклад, таблиця для перевірки конкретних результатів діяльності, шкала, нарахування балів). Кожному вчителю необхідно вибрати форму, найбільш прийнятну для його учнів та їх проектів. При використанні системи нарахування балів за вміст презентації доцільно призначити більшу кількість балів, ніж за техніку її виконання. При розробці форми та критеріїв оцінювання доцільно звернути увагу на такі аспекти.

Зміст

Зміст залежить від мети створення презентації. У цьому випадку засоби оцінювання ви­значаються в контексті відповідної теми презентації, наприклад:

        • незаперечність доказів, наведених у роботі щодо того, чому, наприклад, окремий твір мистецтва представляє напрям імпресіонізму;

        • точна інтерпретація інформації, створення принаймні трьох прогнозів розвитку си­туації;

        • визначення принаймні трьох структур у будові, скажімо, амфібій або рептилій та роз'яснення того, як ці структури сприяють виживанню виду;

        • аналіз стану популяції, наприклад, форелі упродовж п'яти останніх років у місцевій річці та розробка гіпотез щодо того, які фактори навколишнього середовища мог­ли викликати певні.зміни;

        • наявність оригінальних малюнків, що точно відтворюють життєвий цикл метелика.

Грамотність викладу і достовірність інформації

  • У роботі немає орфографічних і граматичних помилок.

  • робота містить точні, повні, корисні та сучасні дані, що повністю розкривають тему.

Оформлення

  • Естетичний аспект. При розробці презентації учень дотримувався певної логічної схеми викладу, зробив свою роботу цікавою і привабливою. Оформлення узгоджується зі зміс­том та акцентує увагу на важливих його моментах.

  • Діаграми та малюнки. Зображення виконані на високому рівні, вдало розташовані, сто­суються теми проекту і допомагають розкрити його зміст.

  • Текст, кольорове оформлення та фон. Текст легко читається. Фон неяскравий і добре пасує до кольору тексту і графіки.

  • Списки і таблиці. Списки та таблиці правильно розроблені і вдало розташовані.

  • Гіперпосилання. Усі гіперпосилання у презентації працюють.

4. Перегляньте та проаналізуйте приклади форм оцінювання діяльності учнів щодо створення публікацій, які подані в розділі Модуль 5/ Домашня робота на програмному компакт-диску або на сайті www.iteach.com.ua. Дайте аргументовані відповіді на такі запитання:

  • Що спільного і які відмінності можна виділити у формах оцінювання публікацій? Спробуйте поділити запропоновані форми на групи за виділеними вами ознаками, аргументуйте свою думку.

  • Які із запропонованих форм прийнятні для оцінювання учнів молодших класів, середніх класів, старших класів?

  • Коли вчителю доцільно ознайомлювати учнів з формою та критеріями оцінювання їх публікацій?