Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INDZ_Pedagogichna_etika.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
93.7 Кб
Скачать

3. Моральне виховання педагога.

Моральне самовиховання педагога. Кодекс професійної етики педагога.

Серед вимог, що пред'являються до педагогічної культури вчителя, є загальнолюдські, які були вироблені в ході розвитку педагогічної практики. Але в сфері педагогічної праці свої особливості і вплив має і моральна регуляція, невід'ємним елементом якої є моральне самовиховання. Адже багато дій педагога ніким не контролюються. Найчастіше своїм діям і вчинків він сам дає оцінку, сам же їх коректує. Тому моральний «барометр» вчителя - його педагогічна совість - повинен бути чутливим до високого ступеня.

Кодекс професійної етики педагога визначає сукупність моральних вимог, що випливають з принципів і норм педагогічної моралі, і регулює його поведінку і систему відносин в процесі педагогічної діяльності. Однією з основ кодексу професійної етики вчителя є встановлення основних вимог, які визначають ставлення вчителя до самого себе, до педагогічної праці, до учнівському та педагогічному колективам і т.д.

Висновок.

Виділення в системі моральних відносин підсистему «вчитель - батьки учнів» виходить з того, що сім'я є безперечно найважливішим джерелом формування моральних позицій дитини, закріплення його морально-психологічних установок. У сім'ї у дитини формуються початкові уявлення про мету і сенс життя, ціннісні орієнтації, моральні та соціальні потреби і т.д. Тому вчитель повинен знати, які моральні уявлення сформовані у дитини, в яких умовах відбувалося це формування.

Характер взаємин батьків і вчителів не можна представляти як повне взаєморозуміння і безконфліктне співдружність, незважаючи на спільність їхніх цілей і завдань. Педагогу важливо налагодити контакт з батьками учнів, зробити їх союзниками у справі виховання. В оптимальному варіанті педагог повинен стати частиною сімейної мікросередовища (як найближчий порадник батьків у питаннях навчання та виховання їхніх дітей), а батьки учня - частиною його шкільної мікросередовища (як учасники загального педагогічного процесу).

Список літератури

  1.  Чернокозов. Професійна етика вчителя. Київ, 1988

  2.  В. Писаренко, І. Писаренко. Педагогічна етика. Мінськ, 1986

  3. В. Чернокозова, І. Чернокозов. Етика вчителя. Київ, 1973

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]