Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUBD_ZAO / метод_СУБД_2010_отредактирован.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
816.13 Кб
Скачать

32

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

Факультет інформатики та обчислювальної техніки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до курсового проекту з дисципліни

“ОРГАНІЗАЦІЯ БАЗ ДАНИХ”

для студентів спеціальностей

6.091501”Комп’ютерні системи та мережі»

6.091503”Спеціалізовані комп’ютерні системи”

напрямку 0915»Комп'ютерна інженерія”

денної форми навчання

2010

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни “Організація баз даних” для студентів з напряму 6.050102 “Комп’ютерна інженерія для студентів всіх форм навчання частина II /Укл. Т.О. Паромова, Г.В. Караневич. - Запоріжжя: ЗНТУ, 2010.-31 с.

Укладачі: Т.О.Паромова, ст.викладач, Г.В, Караневич асистент

Рецензент: Р.К. Кудерметов, доцент, к.т.н.

Відповідальний за випуск: Паромова Т.О.

Затверджено

на засіданні кафедри

“Комп’ютерні системи та мережі»

Протокол №_1____

від “06 09.2009

  1. Загальні положення

Курсовий проект з дисципліни “Організація баз даних»(ОБД) виконується після вивчення теоретичного матеріалу курсу, виконання лабораторних робіт.

Метою курсового проекту є закріплення теоретичних знань з дисципліни «Організація баз даних» (ОБД), навичок, отриманих при виконанні лабораторних робіт, і надбання практичних навичок розробки додатку для обробки інформації з використанням сучасної СУБД.

Кожен студент отримує індивідуальне завдання на розробку інформаційної системи у середовищі СУБД. Предметна область для проектування може бути обрано студентом самостійно за узгодженням або за вказівкою керівника. При виконанні курсового проекту має бути розроблений додаток з обробки бази даних, яка відповідає предметній області згідно завдання.

За результатами курсового проектування студент складає пояснювальну записку, зміст якої наведений у розділі 3. Можливі формулювання основних елементів пояснювальної записки наведені у прикладах.

Навички, яки отримує студент при проектуванні баз даних, необхідні при виконанні дипломного проекту.

  1. Послідовність проектування інформаційної системи

Проектування інформаційної системи – це складний процес, якій вимагає знань у різних галузях інформаційних технологій та досконале знання специфіки функціонування підприємства, для якого створюється інформаційна система. Але при всій різноманітності можна виділити декілька обов’язкових етапів проектування:

  1. Визначення вимог до системи, тобто визначення діапазону дії та меж використання додатку бази даних, складу користувачів їх кваліфікації та галузей застосування системи.

  2. Аналіз вимог користувачів - аналіз тієї інформації про організацію, що підлягає автоматизації. Вимога - це деяка функція, яка має бути включена у створювану систему.

  3. Проектування бази даних.

  4. Вибір СУБД, у середовищі якої буде створюватись додаток.

  5. Розробка додатку – проектування інтерфейсу користувача для роботи з базою даних.

    1. Складання докладного опису предметної області

Проектування будь якої інформаційної системи починається зі складання докладного опису предметної області. Предметна область – область або явища реального миру, інформація про яких зберігається в базі даних, є джерелом зв'язаних даних при проектуванні. Наприклад, деканат, склад, облік робочого часу.

У завданні на курсове проектування визначається тільки предметна область системи. При складанні опису предметної області перш за все з’ясовується мета проектування. Метою проектування може бути:

  1. автоматизація окремих операцій технологічного процесу обробки інформації;

  2. зменшення часу складання звітів з роботи підприємства;

  3. зменшення вірогідності помилок при веденні облікових операцій на підприємстві;

  4. прискорення прийняття рішень на підставі достовірної інформації, яка зберігається у базі даних;

Складання докладного опису предметної області необхідно починати зі збору інформації про діяльність підприємства та потреби користувачів.

При складанні опису предметної області визначаються:

  1. перелік об’єктів та процесів, які підлягають автоматизації та інформація про які зберігається у базі даних.

  2. властивості об’єктів та процесів;

  3. зв’язки між об’єктами та процесами;

  4. види обробки інформації, що виконується за допомогою розроблюваного додатку;

  5. звітувальні документи;

  6. кваліфікація робітників, що користуватиметься розроблюваним додатком.

Цей опис складається шляхом дослідження інформаційних потоків підприємства. У разі якісного складання опису предметної області забезпечується адекватність розроблюваній у подальшому моделі бази даних реальній предметній області, попереджаються можливі помилки проектування.

Приклад1

Інформаційна система "Поліклініка"

В поліклініці працюють дільничні лікарі і фахівці. Розклади лікарів стабільні і задані на тиждень. У розкладі вказані час прийому та кабінет. У одному кабінеті можуть працювати різні лікарі, але тільки в різний час. Лікарі працюють у дві зміни: 1-а зміна з 7:00 до 13:00, 2-а зміна з 13:00 до 19:00. Кількість кабінетів складає 20 шт.

В поліклініці існують 3 спеціальні процедурні кабінети, де наперед розписаний допустимий розклад проведення процедур, в ці кабінети пацієнти мають прямувати або записуватися самостійно. В поліклініці ведеться облік наданих послуг, кожен пацієнт має право на деяке число безкоштовних послуг, якщо він має медичну страховку. При перевищенні ліміту послуги можуть надаватися за плату.

Приклад 2

Готель має в своєму розпорядженні номери з різним рівнем сервісу, комфортності і, відповідно, оплати. Однією з характеристик номера є його тип. У готелі існують наступні типи номерів: люкс - багатокімнатний номер з високим рівнем сервісу, комфортності і обслуговування; напівлюкс - номер меншою, ніж люкс, площі, але з достатнім рівнем сервісу і комфортності; одномісний або двомісний номер з мінімальним рівнем сервісу; багатомісний номер, також з деяким рівнем сервісу. Вартість для номерів типу люкс і напівлюкс встановлюється як вартість всього номера (у добу), незалежно від кількості тих, що проживають в номері. Вартість мешкання в одно-, двух- і багато-місцевих номерах встановлюється для однієї людини (у добу). Номери і місця в номерах можуть бронюватися. За наявності телефону в номері користування міжміським телефоном оплачується окремо по фактичних рахунках.

Всі громадяни, що прибувають і розміщувані в готелі, при вселенні повинні заповнити картку реєстрації. Крім того, для розрахунків з клієнтами адміністрація готелю заводить розрахункові картки, які містять дані про розміщення клієнта, надані послуги і всі розрахунки з ним. Для номерів типу люкс і напівлюкс розрахункова картка може заводитися тільки для одного клієнта, що оплачує номер.

Будь-який номер в готелі має номер, по якому ведеться облік тих, що проживають в готелі. Цю властивість номера в подальших описах називатимемо номером кімнати (незалежно від фактичної кількості кімнат в номері).

При вибутті клієнта дані про нього зберігаються в архіві.

Соседние файлы в папке SUBD_ZAO