Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

-виготовлення продукт у із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), застосування такого продукту, пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого продукту в зазначених цілях;

-застосування процесу, що охороняється патентом, або пропонування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей процес, знає про те, що його застосування забороняється без згоди власника патенту або, виходячи з обставин, це і так є очевидним.

Законом встановлено, що продукт визнається виготовленим із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), якщо при цьому використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу (корисної моделі), або ознаку, еквівалентну їй.

Процес, що охороняється патентом, визнається застосованим, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Будь-який продукт, процес виготовлення якого охороняється патентом, за відсутністю доказів протилежного вважається виготовленим із застосуванням цього процесу за умови виконання принаймні однієї з двох вимог: продукт, виготовлений із застосуванням процесу, що охороняється патентом, є новим;

існують підстави вважати, що зазначений продукт виготовлено із застосуванням даного процесу і власник патенту не в змозі шляхом прийнятних зусиль визначити процес, що застосовувався при виготовленні цього продукту.

Обов'язок доведення того, що процес виготовлення продукту, ідентичного тому, що виготовляється із застосуванням процесу, який охороняється патентом, відрізняється від останнього, покладається на особу, щодо якої є достатні підстави вважати, що вона порушує права власника патенту.

Щодо промислового зразка, то використанням промислового зразка визнається виготовлення виробу із застосуванням запатентованого промислового зразка, застосування такого виробу, пропону-

351

вання його до продажу в тому числі через Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого виробу в зазначених цілях.

Виріб визнається виготовленим із застосуванням запатентованого промислового зразка, якщо при цьому використанні всі суттєві ознаки промислового зразка.

Під використанням компонування ІМС слід розуміти: - копіювання компонування ІМС;

- виготовлення ІМС із застосуванням даного компонування; - виготовлення будь-яких виробів, що містять такі ІМС;

- ввезення таких ІМС та виробів, їх містять, на митну територію України;

- пропонування для продажу,в тому числі через Інтернет,продаж та інше введення в цивільний оборот або зберігання в зазначених цілях ІМС, виготовлених із застосува нням компонування ІМС, та будь-яких виробів, що містять такі ІМС.

ІМС визнається виготовленою із застосуванням зареєстрованого компонування, якщо при цьому використано всі елементи, які визначають компонування ІМС оригінальним.

Необхідно зазначити, що взаємовідносини під час використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка та компонування ІМС, право інтелектуальної власності на які належать кільком особам, визначаються угодою між ними. У разі відсутності такої угоди кожний власник прав може використовувати зазначений об’єкт на свій розсуд, але жоден з них не має права давати дозвіл (ліцензію) на їх використання та передавати право будь-якій іншій особі без згоди решти власників.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід (корисну модель), промисловий зразок, компонування ІМС можуть бути передані володільцем патенту (свідоцтва) на підставі норм ЦК України щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.352

Необхідно зазначити, що статтею 1107 ЦК України встановлено, що розпорядження майновими правами інтелектуальної власності здійснюється зокрема на підставі таких договорів:

- ліцензія на використання об’єкта права інтелекту альної власності;

ліцензійний договір; - договір про створення за замовленням і використання об'єкта

права інтелектуальної власності; - договір про передання виключних майнових прав

інтелектуальної власності; - інший договір щодо розпоряджання майновими правами

інтелектуальної власності.

Договір щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності укладається у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми договору щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності такий договір є нікчемним.

Особа, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензіар), може надати іншій особі (ліцензіату) письмове повноваження, яке надає їй право на використання цього об'єкта в певній обмеженій сфері (ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності). Ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності може бути оформлена як окремий документ або бути складовою частиною ліцензійного договору. Ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності може бути виключною, одиничною, невиключною, а також іншого виду, що не суперечить закону.

Відповідно до частини 3 статті 1108 ЦК України :

- виключна ліцензія видається лише одному ліцензіату і виключає можливість використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуал ьної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта у зазначеній сфері;

353

-одинична ліцензія видається лише одному ліцензіату і виключає можливість видачі ліцензіаром іншим особам ліцензій на використання об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, але не виключає можливості використання ліцензіаром цього об'єкта у зазначеній сфері;

-невиключна ліцензія не виключає можливості використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта у зазначеній сфері.

За згодою ліцензіара, наданою у письмовій формі, ліцензіат може видати письмове повноваження на використання об'єкта права інтелектуальної власності іншій особі (субліцензію).

За ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог ЦК України та іншого закону.

Як вже було зазначено у випадках, передбачених ліцензійним договором, може бути укладений субліцензійний договір, за яким ліцензіат надає іншій особі (субліцензіату) субліцензію на використання об'єкта права інтелектуальної власності. У цьому разі відповідальність перед ліцензіаром за дії субліцензіата несе ліцензіат, якщо інше не встановлено ліцензійним договором. У ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об'єкта права інтелектуальної власності (конкретні права, що надаються за договором, способи використання зазначеного об'єкта, територія та строк, на які надаються права, тощо), розмір, порядок і строки виплати плати за використання об'єкта права інтелектуальної власності, а також інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір.

Вважається, що за ліцензійним договором надається невиключна ліцензія, якщо інше не встановлено ліцензійним договором. Предметом ліцензійного договору не можуть бути права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, які на момент укладення договору не були чинними.

354

Права на використання об'єкта права інтелектуальної власності та способи його використання, які не визначені у ліцензійному договорі, вважаються такими, що не надані ліцензіату. У разі відсутності в ліцензійному договорі умови про територію, на яку поширюються надані права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, дія ліцензії поширюється на територію України. Умови ліцензійного договору, які суперечать положенням ЦК України, є нікчемними.

Ліцензійний договір укладається на строк, встановлений договором, який повинен спливати не пізніше спливу строку чинності виключного майнового права на визначений у договорі об'єкт права інтелектуальної власності.

Ліцензіар може відмовитися від ліцензійного договору у разі порушення ліцензіатом встановленого договором терміну початку використання об'єкта права інтелектуальної власності. Ліцензіар або ліцензіат можуть відмовитися від ліцензійного договору у разі порушення другою стороною інших умов договору.

У разі відсутності у ліцензійному договорі умови про строк договору він вважається укладеним на строк, що залишився до спливу строку чинності виключного майнового права на визначений у договорі об'єкт права інтелектуальної власності, але не більше ніж на п'ять років. Якщо за шість місяців до спливу зазначеного п'ятирічного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на невизначений час. У цьому випадку кожна із сторін може в будь-який час відмовитися від договору, письмово повідомивши про це другу сторону за шість місяців до розірвання договору, якщо більший строк для повідомлення не встановлений за домовленістю сторін.

Власник майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок та компонування ІМС може передавати на підставі договору майнові права інтелектуальної власності будь-якій особі, яка стає його правонаступником.

За договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності одна сторона (особа, що має виключні майнові права) передає другій стороні частково або у повному складі ці

355

права відповідно до закону та на визначених договором умовах. Укладення договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності не впливає на ліцензійні договори, які були укладені раніше.

Умови договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, що погіршують становище творця відповідного об'єкта або його спадкоємців порівняно з становищем, передбаченим ЦК України та іншим законом, а також обмежують право творця на створення інших об'єктів, є нікчемними.

Відповідно до статті 1114 ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності ліцензійні договори, договір про передання майнових прав інтелектуальної власності, не підлягають обов'язковій державній реєстрації. Їх державна реєстрація здійснюється на вимогу ліцензіара або ліцензіата у порядку, встановленому законом. Відсутність державної реєстрації не впливає на чинність прав, наданих за ліцензією або іншим договором, та інших прав на відповідний об'єкт права інтелектуальної власності, зокрема на право ліцензіата на звернення до суду за захистом свого права.

Що стосується факту передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, які відповідно до ЦК України або іншого закону є чинними після їх державної реєстрації, то цей факт підлягає державній реєстрації.

З огляду на те, що відповідно до законів майнові права інтелектуальної власності на винахід (корисну модель), промисловий зразок (права, що випливають з патенту) діють від дати публікації відомостей про видачу патенту, а публікація здійснюється одночасно з державною реєстрацією, то факт передання виключних майнових прав на ці об’єкти має бути зареєстрований у відповідному державному реєстрі. Щодо компонування ІМС, то відповідно до частини 1 статті 16 Закону України “Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем” права, що випливають із реєстрації топографії ІМС діють від дати внесення відомостей про топографію ІМС до Реєстру. Це означає, що і на цей об’єкт факт передання права виключних майнових права інтелектуальної власності має бути зареєстровано у відповідному Реєстрі.

356

Власник майнових прав на винахід (корисну модель) промисловий зразок, має право подати для офіційної публікації заяву про готовність надати дозвіл будь-якій особі на використання винаходу (корисної моделі) (відкриту ліцензію). У цьому разі збір за підтримання чинності майнових прав на винахід (корисну модель) промисловий зразок зменшується на 50 відсотків, починаючи з року, наступного за роком опублікування такої заяви.

Якщо жодна особа не заявила власнику майнових прав на винахід (корисну модель), промисловий зразок про свої наміри щодо використання винаходу (корисної моделі), промисловий зразок не виявила бажання одержати ліцензію або укласти ліцензійний договір, він може подати письмове клопотання про відкликання своєї заяви. У такому разі збір за підтримання чинності майнових прав на винахід (корисну модель) вноситься у повному розмірі, починаючи з року, наступного за роком опублікування такого клопотання.

Форма та порядок подання заяви та клопотання визначається центральним органом виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності.

Відомості про реєстрацію факту передання виключних майнових прав інтелектуальної власності та факту надання дозволу на використання винаходу (корисної моделі), промислового зразка або компонування ІМС публікуються в офіційному бюлетені.

4.1.1. Обов'язки власника права інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі, промислові зразки

та компонування ІМС

Необхідно зазначити, що власник майнових прав інтелектуальної власності крім прав має також і обв’язки. Такими обов’язками - є добросовісне користування своїми правами та підтримання чинності прав, шляхом сплати відповідних зборів за підтримання їх чинності, якщо це передбачено законом.

Порядок сплати зборів на підтримання чинності виключних прав

інтелектуальної власності та їх розміри встановлюються Постановою

Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року №1716 “Про

затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною

прав на об’єкти інтелектуальної власності”.

357

 

Єдине, що обмежує безпосереднє використанням винаходу, корисної моделі, промислового зразка та компонування ІМС самим власником майнових прав інтелектуальної власності, – це охоронювані законом права інтелектуальної власності інших осіб.

Зокрема, якщо винахід, корисна модель є удосконаленнями відповідних об'єктів, права на які належать іншим особам, з ними має бути досягнута згода про використання належних їм розробок. Але власники прав інтелектуальної власності на об’єкти, без використання яких неможливо використовувати такі удосконалення, зобов’язані видати дозвіл (ліцензію) на використання об’єкту, права інтелектуальної власності на які набуті раніше.

Частиною 2 статті 30 Закону “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” встановлено, що власник патенту зобов'язаний дати дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу (корисної моделі) власнику пізніше виданого патенту, якщо винахід (корисна модель) останнього призначений для досягнення іншої мети або має значні техніко-економічні переваги і не може використовуватися без порушення прав власника раніше виданого патенту. Дозвіл дається в обсязі, необхідному для використання винаходу (корисної моделі) власником пізніше виданого патенту. При цьому власник раніше виданого патенту має право отримати ліцензію на прийнятних умовах для використання винаходу (корисної моделі), що охороняється пізніше виданим патентом.

Українське законодавство в сфері охорони прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування ІМС для задоволення потреб суспільства передбачає можливість видачі , так званих примусових ліцензій, або примусове відчуження прав.

Так у разі, якщо винахід, корисна модель, промисловий зразок компонування ІМС не використовується або недостатньо використовується в Україні протягом трьох років починаючи від дати публікації відомостей про видачу патенту (свідоцтва) або від дати, коли використання зазначеного об‘єкту було припинено, то будь-яка особа, яка має бажання і виявляє готовність використовувати винахід, корисну модель, промисловий зразок, компонування ІМС у разі відмови власника прав від укладання ліцензійного договору може звер-

358

нутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка або компонування ІМС.

У разі, якщо власник майнових прав інтелектуальної власності не доведе, що факт невикористання винаходу (корисної моделі) зумовлений поважними причинами, суд виносить рішення про надання дозволу заінтересованій особі на використання винаходу (корисної моделі) з визначенням обсягу його використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди власнику патенту. При цьому право власника патенту надавати дозволи на використання винаходу (корисної моделі) не обмежується.

З метою забезпечення здоров'я населення, екологічної безпеки та інших інтересів суспільства Кабінет Міністрів України може дозволити використання запатентованого винаходу (корисної моделі), промислового зразка або компонування інтегральної мікросхеми визначеній ним особі без згоди власника патенту (свідоцтва) у разі його безпідставної відмови у видачі ліцензії на використання зазначених об’єктів. При цьому:

- дозвіл на таке використання надається виходячи з конкретних обставин;

- обсяг і тривалість такого використання визначаються метою наданого дозволу, і у випадку напівпровідникової технології воно має бути лише некомерційним використанням органами державної влади чи виправленням антиконкурентної практики за рішенням відповідного органу державної влади;

- дозвіл на таке використання не позбавляє власника патенту (свідоцтва) права надавати дозволи на використання винаходу (корисної моделі), промислового зразка, компонування ІМС;

- право на таке використання не передається, крім випадку, коли воно передається разом з тією частиною підприємства чи ділової практики, в якій здійснюється це використання;

- використа ння дозволяється переважно для забезпечення потреб внутрішнього ринку;

359

-про надання дозволу на використання винаходу (корисної моделі), промислового зразка, компонування ІМС власнику патенту (свідоцтва) надсилається повідомлення одразу, як це стане практично можливим;

-дозвіл на використання відміняє ться, якщо перестають існувати обставини, через які його видано;

-власнику патенту сплачується адекватна компенсація відповідно до економічної цінності винаходу (корисної моделі), промислового зразка, компонування ІМС.

Рішення Кабінету Міністрів України про надання дозволу на використання винаходу (корисної моделі), строк і умови його надання, відміну дозволу на використання, розмір та порядок виплати винагороди власнику патенту можуть бути оскаржені в судовому порядку.

4.1.2. Обмеження прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі, промислові зразки та компонування ІМС

Законодавством України у сфері охорони прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі, промислові зразки та компонування ІМС установлені випадки, коли дії третіх осіб не визнаються порушеннями майнових прав інтелектуальної власності на зазначені об’єкти.

Так, не визнається порушенням прав, що випливають з патенту, використання запатентованого винаходу (корисної моделі), промислового зразка або компонування ІМС, на яку видано свідоцтво:

По-перше, в конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що винахід (корисна модель) використовується виключно для потреб зазначеного засобу;

Використання цих об'єктів, що виходить за межі устаткування транспортного засобу, наприклад, його виробництво на борту судна, пропозиція до продажу, продаж і т.п. є порушенням майнових прав інтелектуальної власності його власника. Крім того, зазначена пільга поширюється лише на транспортні засоби інших країн. Вона, наприк-

360

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність