Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.5 Mб
Скачать

департаменту інтелектуальної власності. ДП УААСП є постійним членом СISАС з грудня 2005 року.

Після прийняття нової редакції Закону України «Про авторське право і суміжні права» активно розпочався процес створення недержавних організацій колективного управління.

Станом на липень 2007 року на обліку в Державному департам енті інтелектуал ьної власності крім ДП УААСП знаходяться ще одинадцять недержавних організацій, які відповідно до своїх статутів мають на меті здійснювати колективне управління правами. зазначені організації мають такі основні види діяльності. Це такі організації:

1) Всеукраїнське об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав «Оберіг», управління на колективній основі майновими правами суб’єктів авторського права, виконавців, виробників фонограм, виробників відеограм.

2) Всеукраїнська громадська організація «Гільдія кінорежисерів «24/1», захист немайнових та майнових авторських прав членів Гільдії на результати їх інтелектуальної, творчої діяльності у сфері аудіовізуального мистецтва.

3) Об‘єднання підприємств «Український музичний альянс», управління на колективній основі майновими правами суб’єктів авторського права та суміжних прав (переважно здійснює управління майновими правами виконавців, виробників фонограм, відеограм).

4) Об‘єднання підприємств «Українська ліга музичних прав», управління на колективній основі майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав (переважно здійснює управління майновими правами виконавців, виробників фонограм, відеограм).

5) Громадська організація «Агентство охорони прав виконавців», управління на колективній основі майновими правами виконавців, суб’єктів авторського права.

6) Асоціація підприємств «Дім авторів музики в Україні», управління на колективній основі майновими правами суб‘єктів авторського права.

201

7)Всеукраїнська громадська організація «Автор», управління на колективній основі майновими правами суб’єктів авторського права.

8)Асоціація «Гільдія виробників відеограм і фонограм», управління на колективній основі майновими правами виробників відеограм, виробників фонограм.

9)Громадська організація «Об’єднання правоволодарів у сфері образотворчого мистецтва та архітектурної діяльності «Статус», управління на колективній основі майновими правами суб‘єктів авторського права у сфері образотворчого мистецтва та архітектурної діяльності.

10)Всеукраїнська громадська організація «Українська Авторська Спілка», управління на колективн ій основі майновими правами суб’єктів авторського права, виконавців, виробників фонограм, виробників відеограм.

11)Всеукраїнсь ка громадськ а організація «Всеукраїнське Агентство з авторських та суміжних прав», управління на колективній основі майновими правами суб’єктів авторського права, виконавців, виробників фонограм, виробників відеограм.

За інформацією Державного департаменту інтелектуальної власності загальна сума зібраної винагороди організаціями колективного управління у 2006 році склала 22 599 тис. грн.. з них ДП УААСП зібрано 11 854 тис. грн.

З метою консолідації діяльності організацій колективного управління та для обговорення питань регулювання відносин у сфері авторського права і суміжних прав, подальшого удосконалення законодавства, його адаптації до міжнародних норм, для спільного вирішення проблемних питань при Державному департаменті інтелектуальної власності в 2003 році створена та діє Координаційна рада з питань авторського права і суміжних прав. До складу Координаційної ради входять представники всіх організацій колективного управління.

202

9. ПРАВОВІ ОСНОВИ ЗАХИСТУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА І СУМІЖНИХ ПРАВ

9.1. Поняття та порядок захисту авторського права та суміжних прав

Суть авторського права та суміжних прав полягає не тільки в тому, що за суб’єктами авторського права та суміжних прав визнано комплекс прав особистого немайнового і майнового характеру, а й в тому, що законодавство забезпечує їм можливість застосовувати заходи з метою визнання та відновлення порушеного права.

Розрізняють охорону прав і захист прав.

Під охороною прав слід розуміти встановлення державою загального правового режиму, відповідно до якого за авторами творів науки, літератури і мистецтва та суб’єктами суміжних прав закріплюють особисті немайнові і майнові права, визначають механізми, що забезпечують їх реалізацію та захист у разі порушення.

Захист прав – це сукупність заходів, метою яких є відновлення та визнання прав у разі їх порушення, що включає передбачену законодавств ом діяльність відповідн их державних органів поновлення та визнання прав, а також усунення перешкод, що заважають реалізації прав та законних інтересів їх суб’єктів.

Право на захист визначено як надана особі можливість застосування заходів правоохоронного характеру для відновлення її порушених чи оспорююваних прав. Дане право є суб'єктивним правом, яке з'являється у суб'єкта авторського права чи суміжних прав лише в момент порушення або оспорювання його прав та охоронюваних законом інтересів.

Предметом захисту відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України є особисті немайнові або майнові права та інтереси особи, що охороняються законом.

Порушником авторського права чи суміжних прав може бути будь-яка фізична або юридична особа, яка не виконує вимог чинного законодавства, що регулює авторсько-правові відносини.

203

Для забезпечення ефективної охорони та захисту авторського права та суміжних прав будь-яка держава має вжити таких заходів:

- встановити рівень правової охорони, який відповідає нормам основних міжнародних договорів у сфері авторського права та суміжних прав, зокрема, Бернської конвенції про охорону літературних та художніх творів, Договорів Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право та виконання і фонограми;

- рішуче і безумовно засудити незаконне використання об’єктів авторського права та суміжних прав;

- ввести норми, що передбачають відповідну компенсацію суб’єктам авторського права та суміжних прав за завдану їм шкоду;

- ввести до національного законодавства норми, які передбачають досить суворі заходи кримінального покарання за незаконне використання об’єктів авторського права та суміжних прав;

- ввести норми щодо конфіскації та знищення контрафактних примірників, а також обладнання, що використовувалося для їх виготовлення;

- розробити процедури, що забезпечують виявлення та доказ випадків незаконного використання об’єктів авторського права та суміжних прав;

- забезпечити ефективну реалізацію зазначених санкцій та процедур.

Захист авторського права та суміжних прав та інтересів, що охороняються законом, здійснюєт ься шляхом застосування передбачених законом форм, засобів і способів захисту.

Під формою захисту розуміється комплекс внутрішньо погоджених організаційних заходів щодо захисту суб’єктивних прав та інтересів, які охороняються законом.

Розрізняють дві основні форми захисту – неюрисдикційну і юрисдикційну.

204

Неюрисдикційна форма захисту охоплює дії громадян і організацій стосовно захисту авторського права та суміжних прав та інтересів, що охороняються законом, які вони здійснюються ними самостійно, без звернення за допомогою до державних або інших компетентних органів. Згідно зі статтею 19 Цивільного кодексу України самозахистом є застосування особою засобів протидії, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Способи самозахисту мають відповідати змісту права, що порушене; характеру дій, якими воно порушене, а також наслідкам, що спричинені цим порушенням. Суб’єкт авторського права або суміжних прав, чиї права порушені, може сам обирати способи самозахисту, або ці способи самозахисту можуть встановлюватися договором. Наприклад, важливим способом забезпечення захисту прав є переговори між суб’єктом авторського права або суміжних прав і особою, яка є передбачуваним порушником цих прав, під час яких можна переконати порушника припинити порушення прав та укласти договір на правомірне використання об’єкта авторського права або суміжних прав. Переговори та компроміс у багатьох випадках продуктивніші, ніж розгляд у суді або інших компетентних органах.

Юрисдикційною формою захисту є діяльність уповноважених державою органів щодо захисту порушених або оспорюваних суб’єктивних авторського права і суміжних прав.

Суть її полягає в тому, що особа, права і законні інтереси якої порушені неправомірними діями, звертається за захистом до компетентних державних органів, наприклад, до суду або правоохоронного органу, які уповноважені вживати необхідних заходів для відновлення порушеного права та припинення правопорушення.

Згідно із статтею 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права» за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб’єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції. Захист особистих немайнових і майнових прав суб’єктів авторського права та суміжних прав

205

здійснюється у порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавств ом (стаття 51 Закону України «Про авторське право і суміжні права»).

В рамках юрисдикційної форми захисту розрізняють загальний і спеціальний порядки захисту порушених авторського та суміжних прав.

За загальним порядком захист авторського права і суміжних прав здійснюється через суд. Засобом судового захисту авторського права та суміжних прав є позов.

Спеціальною формою захисту авторського права та суміжних прав та інтересів, що захищаються законом, є адміністративний порядок їх захисту. Він застосовується як виключення із загального правила в прямо визначених законодавством випадках. Потерпілий може на свій розсуд звернутися за захистом своїх порушених прав та інтересів, що охороняють ся законом, до вищого органу відповідача, до творчої спілки, уповноваженого органу державної влади. Засобом захисту у цьому випадку є скарга.

У рамках спеціальної юрисдикційної форми реалізується також кримінально-правовий порядок захисту прав.

Цивільно-правові способи захисту прав - це передбачені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких здійснюється визнання або відновлення порушених прав та інтересів суб’єктів авторського права та суміжних прав, припинення порушень, а також майновий вплив на порушників. Основна мета цивільно-правової відповідальності - не покарання за недотримання встановлен ого правопорядку, а відшкодування заподіяної шкоди.

Кримінальноправова та адміністративноправова відповідал ьність відрізня ється від цивільно-правової тим, що порушник несе відповідальність перед державою, а не безпосередньо перед автором чи суб’єктом суміжних прав.

206

9.2. Види порушення авторського права та суміжних прав

Порушення авторського прав та суміжних прав може відбутися у рамках договірних і позадоговірних відносин.

При порушені умов договору щодо використання об’єктів авторського права або суміжних прав застосовують санкції, передбачені договором.

У разі позадоговірного порушення, а також тоді, коли в договорі

не зазначено

конкретні санкції, особа чиї права порушені, може

скористатися

 

тими засобами захист у, які встановлені

законодавством.

 

Відповідно до статті 50 Закону України «Про авторське право і суміжні права» визначено види порушення авторського права чи суміжних прав, що дають підстави для судового захисту, а саме:

1) Піратство у сфері авторського права і суміжних прав – це опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюд ження контрафактних примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм і передач (програм) організацій мовлення.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права» контрафактн ий примірн ик твору, фонограми, відеограми - це примірник твору, фонограми чи відеограми , відтворен ий, опублікований і (або) розповсюджуваний з порушенням авторського права і (або) суміжних прав, у тому числі примірники захищених в Україні творів, фонограм і відеограм, що ввозяться на митну територію України без згоди автора чи іншого суб'єкта авторського права і (або) суміжних прав, зокрема з країн, в яких ці твори, фонограми і відеограми ніколи не охоронялися або перестали охоронятися.

Істотною ознакою піратства є те, що несанкціоновані дії здійснюють з метою одержання комерційної вигоди. Піратство часто здійснюється організовано. Останні технологічні досягнення призвели до того, що піратство набуло великих розмірів і стало

207

загрожувати нині самим основам авторського права та суміжних прав, зачіпаючи інтереси всіх, хто бере участь у створенні інтелектуальних творів, їх виконанні, відтворенні та розповсюдженні, тобто зачіпає права, передбачені системою авторського права та суміжних прав. Тому боротьба з піратством є одним з основних завдань, які стоять перед світовим співтовариством. Термін «піратство» також використовують в більш широкому розумінні, коли в повсякденному житті характеризують будь-які порушення авторського права та суміжних прав.

2) Плагіат - оприлюднення (опублікув ання) повністю або частково чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору.

Особа, яка вчинила подібні дії, називається плагіатором. Плагіат слід відрізняти від вільного використанням думок, ідей або способів, запозичених з іншого твору для створення нового оригінального твору. Плагіат у звичному розумінні не обмежується випадками формальної подібності. Зробити твір доступним для загального відома у вигляді переробки змісту твору іншого автора у новій формі літературного або художнього вираження і видати його за свій власний оригінальний твір - також є плагіатом.

3) Ввезення на митну територію України без дозволу осіб, які мають авторське право і суміжні права, примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм, програм мовлення.

Враховуючи те, що суб’єкти авторського права і суміжних прав володіють виключним правом дозволяти імпорт примірників творів, фонограм та відеограм, має місце порушення авторського права та (або) суміжних прав, коли твори та інші об’єкти, захищені в Україні, ввозяться в Україну з держави, де ці твори та інші об’єкти не захищаються, і у випадку, коли примірники творів, фонограм та інших об’єктів, які були розповсюджені поза межами України за згодою законного володільця прав, імпортують в Україну без його згоди.

4) Вчинення дій, що створюють загрозу порушення авторського права і суміжних прав.

208

Наявність у законодавстві відповідних тимчасових (стримуючих) заходів є невід’ємним елементом будь-якого ефективного механізму забезпечення захисту авторського права і суміжних прав. Важливим завданням таких заходів є попередження актів порушення та конфіскації контрафактних копій, обладнання для їх відтворення, які становлять важливі докази і можуть бути знищені, якщо їх не взяти під контроль суду.

5) Будь-які дії для свідомого обходу технічних засобів захисту авторського права та суміжних прав, зокрема, виготовлення, розповсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для такого обходу.

Положення про визначення дій свідомого обходу технічних засобів захисту авторського права і суміжних прав вперше на міжнародному рівні були включені до Договору про авторське право (стаття 11) та Договору про виконання і фонограми (стаття 18) укладених в рамках Всесвітньої організації інтелектуальної власнсоті. Відповідно до зазначених статей договірні держави передбачають відповідну правову охорону та ефективні засоби правового захисту від обходу існуючих технічних засобів, якими користуються автори, виконавці або виробники фонограм у зв’язку зі здійсненням своїх прав, та які обмежують дії щодо їх творів, виконань і фонограм, що не дозволені авторами, виконавцями або виробниками фонограм або не допускаються законом. Визнаються незаконними імпорт, виготовлення або розповсюдження протизахисних пристроїв, або пропозиція чи надання послуг, що мають аналогічну дію. Протизахисний пристрій - це будь-який пристрій, виріб або компонент, включений у пристрій або виріб, основним призначенням або основним результатом застосування якого є обхід будь-якого способу,режиму, механізму або системи, які запобігають або перешкоджають будь-яким правомірним діям. Умовою заборони є той факт, що особа, яка здійснила зазначені дії, знає або має достатні підстави знати, що такий пристрій або послуга будуть використані або використовуються для цілей недозволеного використання авторського права і суміжних прав. Вимога знання сфокус ована на цілі, для якої використовуватиметься такий пристрій або послуга.

209

6)Підроблення, зміна чи вилучення інформації, зокрема, в електронній формі, про управління правами без дозволу суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав чи особи, яка здійснює таке управління.

7)Розповсюдження, ввезення на митну територію України з метою розповсюдження, публічне сповіщення об'єктів авторського права і (або) суміжних прав, з яких без дозволу суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав вилучена чи змінена інформація про управління правами, зокрема, в електронній формі.

Інформація про управління правами - це інформація , що позначає твір або інший матеріал, який знаходиться під охороною, автора, виконавця, виробника фонограми або будь-якого іншого володільця прав, або інформація про умови використання твору, фонограми або виконання, будь-який номер або код, який представляє таку інформацію, коли будь-яке з вищенаведеного є прикладен им до копії твору, фонограми (відеограми) або зафіксованого виконання, або з’являється у зв’язку з програмою мовлення, сповіщення або наданням публіці твору, фонограми або зафіксованого виконання.

Підроблення, зміна, вилучення, розповсюдження без дозволу інформації про управління правами авторів, виконавців, виробників фонограм також вперше на міжнародному рівні визначені як порушення прав в Договорі про авторське право (стаття 12) та Договорі про виконання і фонограми (стаття 19).

У цілому закон не обмежує перелік дій, які можуть бути визнані як порушення авторського права та суміжних прав і встановлює норму, що вчинення будь-якою особою дій, які порушують особисті немайнові права та майнові права суб'єктів авторського права і суміжних прав, надає цим суб’єктам право судового захисту.

9.3. Цивільно-правовий порядок захисту авторського права та суміжних прав

Найбільшу практичну значимість і ефективність серед названих порядків захисту авторського права і суміжних прав має цивільноправовий, що реалізується в рамках юрисдикційної форми захисту.

210

Соседние файлы в папке 10 семестр Интел_власн