Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

OPI_LR2010_ch1

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

21

кліпу. При виконанні обрізання дані не віддаляються з матеріалів джерела. У будь-який час можна видалити точки монтажу, щоб повернути кліп до вихідної довжини. Кліпи можна вмонтовувати лише після їх додавання на розкадровування або шкалу часу. Не можна виконувати обрізання кліпів на панелі вмісту. Перетягнете маркери монтажу, які показані на наступному малюнку, щоб обрізувати непотрібні частини кліпу.

2.2.9 Створення кліпів

Можна також створювати кліпи з відеокліпів після їх імпорту або запису в програмі Windows Movie Maker. Це дозволяє створювати кліпи у будь-який момент при роботі з програмою Windows Movie Maker. Шляхом розділення відеокліпів на невеликі кліпи можна легко знайти певну частину записаного або імпортованого відеозображення

уфільмі.

2.2.10Використання відеопереходів, відеоефектів і назв

Якість фільму можна поліпшити, додавши в нього різні елемен-

ти.

Відеопереходи. Відеоперехід управляє відтворенням фільму при переході від одного відеокліпа або зображення до іншого. Перехід можна додавати між двома зображеннями, відеокліпами або назвами в будь-якому поєднанні на розкадровуванні або шкалі часу. Цей перехід відтворюється перед завершенням одного кліпу, коли починає відтворюватися інший кліп. Програма Windows Movie Maker містить різні переходи, які можна додавати в проект. Переходи зберігаються в теці "Відеопереходи" на панелі вмісту.

Всі переходи, що додаються, відображуються на доріжці переходу шкали часу. Щоб проглянути цю доріжку, необхідно розвернути відеодоріжку. Тривалість відеопереходу визначається мірою перекриття між кліпами. На наступному малюнку показаний проект на шкалі часу з доданим відеопереходом.

Щоб додати відеоперехід треба виконати наступні дії:

на розкадруванні або шкалі часу обрати один з двох відеокліпів чи зображень, між якими необхідно додати перехід;

у меню Сервіс обрати команду відеопереходу;

22

на панелі «Операції з фільмами» в групі «Монтаж фільму» виберіть «Перегляд відео переходів»;

на панелі вмісту клацнути відеоперехід, який необхідно дода-

ти;

у меню «Кліп» вибрати команду «Додати на розкадрування» або «Додати на шкалу часу».

Щоб змінити тривалість відеопереходу треба виконати одну з наступних дій:

щоб збільшити тривалість переходу, треба перетягти початок переходу на початок шкали часу;

щоб скоротити тривалість переходу, потрібнопертягти початок переходу до кінця шкали часу.

Для видалення відеопереходу треба на шкалі часу клацнути перехід, який необхідно видалити. У меню «Правка» обрати команду «Видалити».

Відеоефекти. Відеоефект визначає спосіб відображення відеокліпа, зображення або назви в проекті і готовому фільмі. Відеоефекти дозволяють додавати спеціальні ефекти у фільм. Відеоефект використовується для цілого відеокліпа, зображення або назви у фільмі. Можна додати будь-які з відеоефектів, які є в теці "Відеоефекти" на панелі "Збірки".

Відеоефекти зберігаються при розділенні, вирізуванні, копіюванні або переміщенні відеокліпа або зображення. Наприклад, якщо додати відеоефект "Відтінки сірого", а потім розділити кліп, то цей ефект буде застосований для обох кліпів. Проте, якщо об'єднати два відеокліпи, в новому об'єднаному кліпі будуть застосовані ефекти, наявні в першому кліпі, а відеоефекти, використовувані в другому кліпі будуть видалені.

Щоб додати відеоефект на розкадровуванні або шкалі часу потрібно обрати відеокліп або зображення, в яких потрібно додати відеоефект. У меню «Сервіс» вибрати команду «Відеоефекти». Або на панелі "Операції з фільмами" в групі «Монтаж фільму» вибрати «Перегляд відео ефектів». На панелі вмісту клацнути відеоефект, який необхідно додати. У меню «Кліп» обрати команду «Додати на розкадрування» або «Додати на шкалу часу».

Щоб видалити відеоефект потрібно обрати відеокліп або зображення на розкадровуванні або шкалі часу, з якого необхідно видалити відеоефект. У меню «Кліп» натиснути команду «Відео», а потім виб-

23

рати «Відеоефекти». У області ефекти, що «Відображуються», натиснути ефект, який необхідно видалити, а потім натискуйте кнопку «Видалити».

Назви і титри. Назви і титри дозволяють додавати у фільм текстову інформацію. Можна додавати будь-який текст, але частіше додаються назва фільму, ім'я творця, дата і так далі. Назву можна додавати в різних місцях фільму: на початку або в кінці фільму, до або після кліпу або поверх кліпу. Назва відтворюється протягом вказаного часу, а потім у фільмі відображується відеокліп або інше зображення.

Для того щоб додати назву або титри потрібно в меню «Сервіс» вибрати команду «Назви і титри». Або на панелі "Операції з фільмами" в групі «Монтаж фільму» обрати «Створення назв і титрів». На сторінці «Де додати назву?» клацнути одне із посилань відповідно до того, де потрібно додати назву. На сторінці «Введіть текст назви» треба ввести текст, який повинен відображуватися як назва. Після цього треба натиснути «Змінити анімацію назви», а потім обрати анімацію в списку на сторінці «Виберіть анімацію назви». Клацнути «Змінити шрифт і колір тексту», а потім на сторінці «Виберіть шрифт і колір назви» обрати шрифт, колір шрифту, формат, колір фону, прозорість, розмір шрифту і положення назви. Натиснути «Готово», щоб додати назву у фільм.

Щоб змінити існуючу назву на розкадровуванні або шкалі часу потрібно обрати назву, яку потрібно змінити. У меню «Правка» обрати команду «Змінити назву». На сторінці «Введіть текст назви» ввести текст, який повинен відображуватися як назва. Якщо необхідно змінити анімацію назви, треба клацнути «Змінити анімацію назви». Потім на сторінці «Виберіть анімацію назви» обрати анімацію в списку. Треба натиснути «Готово», щоб додати назву у фільм.

2.2.11 Робота зі звуком

Програма Windows Movie Maker дозволяє виконувати різні операції зі звуком.

Запис коментарю на шкалі часу. Додавання звукового коментаря для відеокліпів і зображень, які відображаються на відеодоріжки шкали часу. Звуковий коментар автоматично синхронізується з відео, і описує дію або подію у фільмі під час його відтворення.

24

Регулювання рівня гучності. Регулювання рівня звуку дозволяє визначити баланс звуку і відтворення, якщо звук з'являється на звуковий або звуковий музичний запис на шкалі часу.

Додавання звукових ефектів. Додавання різних звукових ефектів, наприклад, поява, зникнення або відключення звуку.

Регулювання гучності аудіокліпів. Регулювання гучності для кліпів, які містять тільки звук, або звукового супроводу відеокліпу. Ця функція дозволяє відрегулювати гучність звуку для кліпів, щоб він був чітко чути або не чути, в залежності від зазначеного рівня гучності для аудіокліпу.

Додавання та видалення звукових ефектів

Програма Windows Movie Maker дозволяє додавати в проект основні звукові ефекти. До основних звуковим ефектів належать:

Вимкнути. Звук не відтворюється і не чутно під час відтворення. Поява. Гучність звуку плавно збільшується до остаточного рів-

ня відтворення.

Зникнення. Гучність звуку плавно зменшується, поки звук зовсім не зникне.

Час переходу для цих звукових ефектів становить приблизно дві третіх секунди.

Як і відеоефекти, звукові ефекти зберігаються при поділі, вирізання, копіювання або переміщення частини звуку або музики. Наприклад, якщо додати звуковий ефект "Поява", а потім розділити кліп, то цей ефект буде застосований для обох кліпів. Однак, якщо об'єднати два аудіокліпу, у новому об'єднаному кліпі будуть застосовані ефекти, наявні в першому кліпі, а звукові ефекти другого кліпу будуть видалені.

Щоб додати звуковий ефект потрібно вибрати аудіокліп на звуковий або звуковий музичний запис шкали часу та виконати одну з дій:

щоб плавно збільшити гучність звуку, в меню «Кліп» потрібно обрати команду «Аудіо», а потім «Поява»;

щоб плавно зменшити гучність звуку, в меню «Кліп» обрати команду «Аудіо», а потім натиснути «Зникнення».

Для видалення звукових ефектів на звуковій музичній доріжці шкали часу треба вибрати аудіокліп, в який доданий звуковий ефект.

Уменю «Кліп» обрати команду «Аудіо», а потім відмітити вибраний ефект. Будь-які звукові ефекти, наприклад поява, зникнення, відключення звуку, видаляються з аудіо.

25

Щоб відключити звук на звуковій музичній доріжці шкали часу обрати аудіокліп, для якого необхідно відключити звук. У меню «Кліп» вибрати команду «Аудіо», а потім натиснути «Вимкнути».

2.3 Завдання до роботи

2.3.1Ознайомитися з основними теоретичними відомостями за темою роботи, використовуючи ці методичні вказівки, а також рекомендовану літературу.

2.3.2Створити проект на тему попередньо узгоджену з виклада-

чем.

2.3.3Проект повинен складатись із 20 фотографій та містити: назву і титри, різні відеопереходи і відеоефекти.

2.3.4В початок та кінець проекту додати відео.

2.3.5Весь проект повинен супроводжуватися різними звуковими ефектами.

2.3.6Оформити звіт з роботи

2.3.7Відповісти на контрольні запитання.

2.4 Зміст звіту

2.4.1Тема та мета роботи.

2.4.2Завдання до роботи.

2.4.3Короткі теоретичні відомості.

2.4.4Фрагмент (не менш, ніж 5 с) створеного проекту.

2.3.5 Висновки, що містять відповіді на контрольні запитання (5 шт. за вибором студента), а також відображують результати виконання роботи та їх критичний аналіз.

2.5 Контрольні запитання

2.5.1Призначення програми Windows Movie Maker.

2.5.2Чи можливо використовувати Windows Movie Maker для запису аудіо і відео на комп’ютер?

2.5.3Дайте визначення термінам “сборник”, “проект” и

“фильм”.

2.5.4Які способи зберігання створюваного фільму?

2.5.5Як зняти окремий кадр відео?

26

2.5.6Чи можливо зберігати існуючий файл проекту Windows Movie Maker з новим ім’ям?

2.5.7Як виконати попередній перегляд проекту?

2.5.8Для чого використовується шкала часу?

2.5.9Як добавляти відеоефекти у відеокліпи і зображення?

2.5.10Чи можливе об’єднання кліпів?

2.5.11Як розділити кліп?

2.5.12Як добавити назву і титри у проект?

2.5.13Чим управляє відеоперехід?

2.5.14Як змінювати тривалість відтворення відеопереходу?

2.5.15Як видалити відеоперехід?

2.5.16Які операції зі звуком дозволяє виконувати Windows Movie Maker?

2.5.17Які команди можна виконати за допомогою поєднань кла-

віш?

2.5.18Файли з яким розширенням можна імпортувати для вико-

ристання в проектах Windows Movie Maker?

2.5.19Для чого використовується панель інструментів?

2.5.20В яких видах зображується область, де створюються і монтуються проекти?

2.5.21Як створити новий проект?

2.5.22Як відкрити існуючий проект?

2.5.23Як виконати збільшення або зменшення на шкалі часу?

2.5.24Як відобразити всю шкалу часу на екрані?

2.5.25Як очистити розкадровування або шкалу часу?

2.5.26Чи можливо відмінити виконані дії?

2.5.27Як видалити кліп із проекту?

2.5.28Як змінити вид проекту?

2.5.29Як приховати частини кліпу, які не потрібно відображу-

вати?

2.5.30Переваги та недоліки використання програми Windows Movie Maker.

27

3 ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 3 АРХІВАТОРИ

3.1 Мета роботи

Навчитися працювати з архіваторами WinZip, WinRar, WinArj.

3.2 Основні теоретичні відомості

Архіватор – програмне забезпечення, що використовується для стиснення інформації

При збереженні, резервному копіюванні інформації тощо, якої б місткості не були ваші диски, завжди бажано стиснути файли так, щоб вони займали якомога менше місця. Найпростіше це робиться за допомогою програм, які звуться архіваторами. Ці програми не тільки стискають інформацію в окремому файлі, але можуть й об'єднати в один архів групу (звичайно, споріднених за якоюсь ознакою) файлів.

Існує багато архіваторів. Серед них найбільш відомі: RAR, ZIP, ARJ, DIET, ICE, LHA, LHARC, LZH, LZEXE, NARC, PAK, PKARC, PKLITE, PKXARC, PKPAK, PKZIP, PKUNZIP, ZOO.

Останнім часом з'явилися програми, які, знаходячись у пам'яті комп'ютера резидентно, архівують та розархівовують "на льоту" всі файли, з якими ви працюєте, що дозволяє суттєвим чином заощаджувати простір на жорсткому диску. Такі можливості надають, наприклад, утиліта dblspace для операційної системи MS-DOS та програма

DIET (T.Matsumoto, Японія).

Існує декілька методів стиснення інформації, що міститься у файлах. Мабуть, найпростішим із них є метод Хаффмана, який полягає у заміні стандартних 8-бітових ASCII-кодів бітовими рядками змінної довжини в залежності від частоти використання символу. До речі, легко зрозуміти, що у текстах найбільш часто зустрічається символ "пропуск", ASCII-код якого має номер 32. Можна поширити цю ідею на пари, трійки і т.д. символів. При цьому можна одержати суттєвий виграш. Дійсно, візьміть, наприклад, дві пари символів "по" та "хщ". Ви можете назвати безліч слів із першим сполученням, тоді як інше зустрічається рідще. А при стандартному ASCII-кодуванні на кожне зі сполучень витрачається порівну бітів — по 16. Серед інших

28

методів, які широко застосовуються в архіваторах для стиснення інформації у файлах, назвемо лише метод Лемпела-Зіва.

Зауважимо нарешті, що комп'ютер не "розуміє" ніяких інших кодувань символів крім ASCII-кодування (чи споріднених кодувань). Тому перед використанням архівований файл повинен бути розархівованим!

Багатотомний архів – архів комп'ютерних програм і даних, розбитий на кілька частин (томів).

3.2.1 Архіватор WinZip

WinZip – умовно-безкоштовний файловий архіватор і компресор для Microsoft Windows фірми Corel. PKZIP є основним форматом, хо-

ча підтримуються й інші архівні формати.

3.2.2 Архіватор WinRar

WinRAR – це файловий архіватор для Windows з високим ступенем стиску, є одним із кращих архиваторов по співвідношенню ступеня стиску до швидкості роботи. Поширюється по shareware-ліцензії. Версія для платформи Pocket PC має ліцензію Freeware.

3.2.3 Архіватор WinArj

Працює з командного рядка. Виконує безвиїзно функції згідно обслуговуванню архивов.arj, у таким чином підтримку багатотомних архівів.

Одержати довідку згідно ключам архиватора arj із через команд: arj(звичайна довідка)

arj /?(докладна довідка)

Arj має вкрай велике день ключів. Можна автоматизувати багато дій -і робота резервної копії диска, архивирования починаючи з якийсь дати, додаток до імені архіву поточної дати (arh970821.arj), архивирования файлу з конкретного місця, маломальски рівнів стискання й безпричинно далі. У версії 2.55 можлива делание з довгими іменами.

Переваги: украй велике колличество ключів, що дає дерзати автоматизувати велике день функцій. Захист архіву через ушкоджень.

29

Недоліки: недолік діалогового режиму, якесь незручності роботи бути наявності якогось ключа в змінної оточення (Arj_sw) і рядку запуску -і взаємне знищення.

3.3 Завдання до роботи

3.3.1Ознайомитися з основними теоретичними відомостями за темою роботи, використовуючи ці методичні вказівки, а також рекомендовану літературу.

3.3.2Вивчити основні принципи роботи з архіваторами WinZip, WinRar, WinArj.

3.3.3Запустити WinZip ( Пуск WinZip ).

виконайте команду File New Archive (Файл Створити архів). У діалоговому вікні, що з'явилося, виберіть папку, у якій буде створений архів: З:\Student\номер_групи\Прізвище;

введіть ім'я архіву в поле Ім'я файлу – Archive1 і переконаєтеся, що в поле Files of type (Тип файлу) установлений тип Zip files;

встановити прапорець Add dialog (Відкривати вікно Включення в архів) і натисніть на кнопці ОК;

у діалоговому вікні, що з'явилося, Add (Включення в архів) у списку, що розкривається, Action (Дію) виберіть пункт Add (and replace) files (Додавати й заміняти файли);

у списку, що розкривається, Compression (Ступінь стиску) виберіть пункт Normal (Звичайна);

у групі елементів керування Folders (Папки) установите прапорець Include Subfolders (Включаючи вкладені папки);

виділите файли, які потрібно включити в архів: всі лабораторні роботи за перший семестр і матеріали до них. Натисніть на кнопці Add. Почнеться процес створення архіву Archive1.zip;

переглянете вміст архіву. Для цього дайте команду File Open Archive (Файл Відкрити архів). У діалоговому вікні, що з'явилося, виділите значок файлу у форматі .zip, знайдіть створений архів і Натисніть на кнопці Відкрити. У вікні програми Win-Zip відкриється список файлів, що входять в архів;

переглянете файл Poroch.doc у текстовому редакторі Word. Для цього виділите значок файлу й скористайтеся командою Actions

View (Дії Перегляд). У діалоговому вікні, що розкрилося, вибе-

30

ріть програму, яку варто використати як засіб перегляду для файлів даного типу – Word;

закрийте текстовий редактор Word і поверніться в WinZip.

створіть архів Archive2.zip, захищений паролем і состоящий з тих же файлів, що й Archive1.zip. Для уведення пароля в діалоговому вікні Add натисніть на кнопку Password (Пароль). У вікні, що з'явилося, уведіть пароль. Зверніть увагу на прапорець Mask Password (Не відображати пароль). Якщо він установлений, пароль при уведенні не буде відображатися на екрані, а його символи будуть замінені подстановочным символом "*". Це міра захисту пароля від сторонніх. Однак

уцьому випадку користувач не може бути впевнений у тім, що він набрав пароль правильно. Тому при встановленому прапорці Mask Password система запитує повторний (контрольний) уведення пароля. Натисніть на кнопці ОК. Діалогове вікно Add змінило назву - Add with password (Додавання в архів і захист паролем). Натисніть на кнопці Add – почнеться процес створення захищеного архіву;

відкрийте створений архів командою File Open;

виділить будь-який файл, що входить до складу архіву, і дайте

команду Actions Extract (Дії Витягти). У діалоговому вікні, що з'явилося, Extract (Витяг) виберіть папку-приймач - З:\Student\номер_групи\Прізвище\Archives;

натисніть на кнопці Extract. Процес витягу даних з архіву не запуститься, а замість нього відкриється діалогове вікно для уведення пароля;

переконаєтеся в тому, що уведення неправильного пароля не дозволяє витягти файли з архіву.

переконаєтеся в тім, що уведення правильного пароля дійсно запускає процес;

видаліть створений вами захищений архів і витягнуті файли.

створіть ZIP-архів, що саморозпаковується. Для цього дайте команду File Open і відкрийте раніше створений архів Archive1.zip.

виконайте команду Actions Make.Exe File (Дії Створити здійсненний файл). З'явиться діалогове вікно WinZip Self-Extractor (Генератор архіву, що саморозпаковується);

архів, що саморозпаковується, створюється на базі раніше створеного звичайного архіву. Переконаєтеся в тому, що в поле Create Self-Extracting Zip files from правильно записана адреса вихідного ZIP-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]