Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ОСНОВИ БУДОВИ АРТИЛЕРІЙСЬКИХ

.pdf
Скачиваний:
873
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
16.95 Mб
Скачать

+120 С. Герметичність за відсутності тиску досягається за рахунок монтажного стиснення гумових кілець у прямокутних канавках.

З появою тиску в системі кільця додатково деформуються і створюють щільний контакт з поверхнею, що ущільнюється. Монтаж кілець у канавки здійснюється з розтягненням їх по внутрішньому діаметру. Крім того, при встановленні кільця в агрегат воно деформується по перетину з утворенням контактної поверхні.

Рисунок 4.66 – Схема дії ущільнення гумовими кільцями

Під дією тиску середовища, що ущільнюється, відбувається подальше деформування кілець зі збільшенням контактних поверхонь, чим і забезпечується надійна герметизація з’єднання.

Якщо тиск досягає 100 кг/см2 і більше, в ущільненнях встановлюють фторопластові захисні шайби з боку, протилежного напрямку тиску. Це робиться для того, щоб уникнути видавлювання гумових кілець з канавок у зазор, що ущільнюється. Якщо тиск можливий з двох боків, встановлюють шайби з двох боків гумового кільця.

Ці ущільнення мають такі переваги: простоту будови, простоту монтажу і експлуатації, малі габарити, малі сили тертя.

Недолік такого ущільнення порівняно з манжетами – більш низька довговічність.

Ущільнення гумовими кільцями круглого перетину з двома захисними шайбами використовуються в накатниках

401

ПВП 2С1 і 2С3М. Крім того, такі ущільнення використовуються у сполученні з V-подібними манжетними ущільненнями в ГВЧ ПВП 2С1. Гумові ущільнювальні кільця використовуються також і для ущільнення нерухомих з’єднань з тиском робочого середовища до 300 кг/см2 і більше.

Лабіринтні ущільнювальні пристрої у сполученні з методом точної пригонки належать до безконтактного типу ущільнень і використовуються для ущільнення деталей зворотно-поступального руху, наприклад, сорочки поршня і циліндра або сорочки модератора і порожнини штока гальм відкотних частин практично усіх ПВП.

Під час руху поршня рідина не повинна пробризкуватися у зазор між поршнем і циліндром. При цьому для зниження тертя сорочка поршня виготовляється із бронзи, яка має більш високий коефіцієнт розширення, ніж сталь. При розігріванні діаметр сорочки збільшується інтенсивніше, ніж діаметр циліндра. Отже, щоб уникнути натягу між ними, треба передбачити гарантований зазор (не менше 0,02 – 0,03 мм), достатній для відносної зміни розмірів поршня і циліндра у робочому діапазоні температур. Але через цей зазор під час виконання перших пострілів зможе витекти значна кількість рідини, що спотворює закон гальмування. Для збільшення гідравлічного опору зазору перетіканню рідини на поверхні сорочки поршня роблять прямокутні канавки, розміщені одна за одною. Ці канавки служать розширювальними камерами для рідини, яка витікає у зазор. Потрапляючи в них, рідина втрачає швидкість, тиск рідини збільшується. Отже, в канавках утворюється зона підвищеного тиску, що зменшує витікання рідини через зазор внаслідок зменшення перепаду тиску і великих гідравлічних втрат у канавках.

Аналогічно працює і лабіринтне ущільнення сорочки модератора у порожнині штока ГВЧ ПВП.

402

Кільцеві канавки

Рисунок 4.67 – Схема лабіринтного ущільнювача

Рідина ПОЖ-70

Рисунок 4.68 – Схема диференціального ущільнення

Позитивними якостями лабіринтних ущільнень є простота конструкції, мале тертя і можливість використання при високих температурах рідини і газів, а недоліком – відсутність повної герметизації.

Диференціальне ущільнення – це мультиплікатор на-

катника, який призначений для замикання газу в накатнику рідиною під тиском більшим, ніж тиск у ньому.

У таких ущільненнях використовується принцип некомпенсованих площ, які дозволяють отримати тиск з боку рідини на плаваючий поршень більший, ніж з боку газу. Це досягається тим, що площа плаваючого поршня, який розділяє рідину і газ, буде більшою з боку газу, ніж з боку рідини. Отже, при рівновазі сил, діючих на поршень з боку газу і рідини, тиск буде більшим з боку рідини. Цим забезпечується надійність замикання газу у циліндрі.

403

При цьому перепад тиску може вибиратися за бажанням конструкторів. Отже, в диференціальному ущільненні використовується принцип, аналогічний до принципу дії пластичного обтюратора поршневого затвора.

Пристрої для захисту ущільнювальних пристроїв

Ущільнювальні пристрої рухомих деталей повинні бути надійно захищені від шкідливого впливу навколишнього середовища, бо пил і особливо пісок сприяють швидкому спрацюванню ущільнень деталей, виготовлених із м’яких матеріалів.

Як захисні пристрої ущільнень широко використовуються повстяні сальники, які забезпечують очищення штоків від пилу, бруду та піску під час входу їх до циліндрів ПВП, а також гумові і поліхлорвінілові манжети.

Повстяні сальники можуть надійно працювати у діапазоні температур від -50 С до +120 С, а у разі використання синтетичних волокон – до +200 С. Повсть гарно адсорбує мастило, забезпечує змащення робочих поверхонь і очищення їх від абразивних частинок, чим захищає поверхню штоків від спрацювання і полірує її без утворення задирок.

Еластичність повсті і малий коефіцієнт тертя дозволяють ущільненню зберігати постійною ущільнювальну силу, незважаючи на спрацювання. Повстяні кільця діаметром до 60 мм виготовляються цілими, а більших діаметрів – зшивними. Кільце встановлюється в трапецієподібні канавки натискних гайок. Крім того, для підвищення працездатності у конструкціях ущільнювальних пристроїв передбачають наявність елементів, які забезпечують центрування і напрямлення зворотнопоступального руху штоків, що здійснюється за допомогою бронзових втулок. Використання бронзових деталей в ущільнювальних пристроях пояснюється антикорозійними і антифрикційними властивостями бронзи.

404

4.3.Лафети артилерійських гармат

4.3.1.Призначення і типи лафетів, вимоги до них як до бойових станків гармат

Лафет – це складова частина гармати, яка виконує функцію бойового станка під час стрільби і засобу транспортування у поході.

Лафет як бойовий станок гармати призначений для опори ствола під час стрільби і зміни його положення при наводці.

Лафет сприймає сили, які виникають у каналі ствола під час пострілу, і надає гарматі таких якостей, як стійкість і нерухомість. Механізм і будова лафета складають бойовий станок гармати.

До конструкції лафета як до бойового станка ставлять такі основні вимоги:

-стійкість і нерухомість гармати під час стрільби;

-наведення гармати в заданих межах без її переста-

новки;

-зручність і простота бойової роботи з гарматою;

-надійність і безпека стрільби з гармати.

Стійкість і нерухомість гармати – це здатність її складових частин зберігати початкове положення під час дії моментів і сил, які прагнуть викликати їх кутове або лінійне переміщення.

Гармата вважається стійкою, якщо вона при пострілі не перекидається навколо сошників станин і її передня опора не втрачає зв’язку з ґрунтом, а нерухомою – якщо вона при пострілі не переміщується вздовж горизонтальної осі.

Стійкість і нерухомість гармати визначають її швидкострільність, кучність бою, влучність стрільби і досягаються як конструктивними (збільшення маси гармати, довжини станин і довжини відкоту; зменшення висоти лінії вогню, плеча динамічної пари, використання дульного

405

гальма, ПВП), так і експлуатаційними заходами (ведення стрільби з використанням зменшених зарядів, правильною установкою і кріпленням гармати на вогневій позиції).

Горизонтальне і вертикальне наведення повинно бути легким, плавним, простим, швидким і точним, а його межі повинні забезпечувати можливість великої вогневої маневреності як за напрямком, так і за дальністю стрільби. З метою збільшення вогневої маневреності створені лафети з багатостанинними станками, які дозволяють розширити сектор горизонтального обстрілу, навіть до кругового (360 ), наприклад, у Д-30.

Зручність і простота бойової роботи з гарматою повинні забезпечувати зручне і легке переведення її з похідного положення в бойове і навпаки, перезаряджання, наведення, розбирання, складання, чищення і змащення, особливо вночі.

Надійність і безпека стрільби з гармати забезпечуються раціональною конструкцією її елементів, підбором матеріалів відповідної міцності для виготовлення деталей лафета, захистом обслуги і основних агрегатів гармати від вогню противника.

Лафети сучасних гармат – різні за конструкцією і складом механізмів, але за найбільш загальними і характерними ознаками вони можуть бути поділені на такі типи: за способом з’єднання зі стволом - за способом транспортування.

Якщо ствол під час пострілу не рухається відносно лафета, то такий лафет називається жорстким (наприклад, М-120, 2С4), а якщо рухається – пружним, наприклад,

МТ-12, Д-30, 2С3).

Пружний лафет з’єднаний зі стволом пружним зв’язком (противідкотні пристрої – ПВП), який допускає під час пострілу значне переміщення ствола відносно лафета.

406

Рухомі лафети – це такі лафети, які забезпечують переміщення гармати на власному ходу.

Самохідні лафети – це такі лафети, які пристосовані рухатися самостійно, бо на них встановлений двигун. Гармати із самохідними лафетами називаються самохідними гарматами.

І. За способом з’єднання зі стволом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

жорсткі

 

 

 

 

 

 

пружні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. За способом транспортування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рухомі

 

 

 

 

 

 

стаціонарні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

самохідні

саморухомі

причіпні

Рисунок 4.69 – Класифікації лафетів

Саморухомі лафети – це лафети, які переміщуються на невелику відстань завдяки двигуну, встановленому на лафеті, а на великі відстані вони переміщуються за допомогою тягача (наприклад, СД-44).

Причіпні лафети відрізняються тим, що вони можуть пересуватися тільки за допомогою спеціального тягача.

Стаціонарні лафети використовуються в конструкціях берегових артилерійських установок та артилерії укріпрайонів.

Лафет сучасної гармати складається з таких основних частин: люльки, верхнього станка, механізмів наведення, зрівноважувального механізму, приладів наведення (прицілів), бойового щита, нижнього станка зі станинами, ходової частини, допоміжних пристроїв.

407

Розглянемо призначення і принцип будови люльки, верхнього і нижнього станків зі станинами, бойового щита і ходової частини з допоміжними механізмами та пристроями. Решта частин лафета будуть розглянуті в окремих розділах.

4.3.2. Люлька

Люлька – це частина лафета, яка призначена для опори ствола і спрямування його руху під час відкоту і накату, а також для з’єднання лафета з противідкотними пристроями і забезпечення повороту ствола у вертикальній площині.

Конструкція люльки повинна забезпечувати надійне спрямування ствола під час відкоту і накату з мінімальним тертям, а також бути достатньо міцною і жорсткою.

Конструкція люльки складається з таких основних частин: корпусу, цапфової обойми, з’єднувальної обойми, напрямних.

Корпус люльки може бути різної форми, але для надійності спрямування руху ствола під час відкоту і накату він повинен мати довжину напрямної частини не менше ніж величина максимального відкоту відкотних частин, а для міцності і жорсткості його висота повинна дорівнювати 1/8 – 1/10 довжини. З цією ж метою він має ребра жорсткості і посилюється різного виду зв’язками.

Цапфова обойма люльки призначена для розміщення цапф і має різну форму залежно від конструкції корпусу. Використання цапфової обойми необхідно ще й тому, що вона збільшує жорсткість корпусу, і до неї кріпиться зубчастий сектор механізму вертикального наведення та інші частини гармати. Цапфову обойму, наприклад, має гармата Д-30. Деякі люльки не мають цапфової обойми, бо в таких люльках цапфи приварюються безпосередньо до корпусу.

408

З’єднувальна обойма призначена для з’єднання люльки з противідкотними пристроями або іншими частинами гармати. Вона також збільшує жорсткість люльки.

Цапфова і з’єднувальна обойми приварюються до корпусу люльки.

Напрямні люльки – це напрямна частина люльки, яка призначена для спрямування руху ствола під час відкоту і накату. Напрямні мають вигляд вкладиша люльки, який виготовлений із бронзи або латуні для зменшення коефіцієнта тертя.

Люлька цапфи з’єднується з підцапфовими гніздами верхнього станка гармати і за допомогою підйомного механізму може повертатися у вертикальній площині.

Ствол, ПВП, люлька із закріпленими на ній частинами і деталями складають хитну частину гармати, яка може повертатися відносно осі вертикального наведення.

В сучасних гарматах використовуються люльки різних конструкцій, але за найбільш важливими ознаками їх можна поділити на такі типи:

1 За способом спрямування руху ствола:

-полозкова люлька – це люлька з полозками для спрямування руху ствола (Д-30); позитивні якості – гарні умови ведення ствола, простота кріплення ПВП та їх захист; недолік – збільшення висоти лінії вогню;

-обоймова люлька – це люлька з обоймами для спрямування руху ствола (Д-48, Т-12); позитивні якості – компактність, більша жорсткість і технологічність виготовлення; недоліки – погіршення умов охолодження і необхідність ретельної обробки та змащення ствола;

-комбінована люлька – це люлька з полозками і обоймами для спрямування руху ствола.

2 За формою корпусу:

-коритна люлька – полозкова люлька з корпусом коритоподібної форми (Д-30, М-46);

-циліндрична люлька – люлька з корпусом циліндричної форми (Д-48, 2С1).

409

Циліндрична люлька порівняно з коритною більш міцна, жорстка і компактна, але вона погіршує умови охолодження, вимагає ретельної обробки поверхні ствола і змащення.

4.3.3. Верхній станок гармати

Верхній станок – це частина лафета, яка призначена для опори хитної частини гармати і забезпечення повороту її у вертикальній і горизонтальній площинах за допомогою механізмів наведення.

Конструкція верхнього станка забезпечує надійне закріплення хитної частини і можливість її повороту відносно цапф у вертикальній площині в заданому діапазоні кутів підвищення ствола. Конструкція верхнього станка повинна бути достатньо міцною і жорсткою за умови мінімальної маси. Конструкція верхнього станка має складну форму і складається з таких основних частин: основи, лодиг (стінок або щок), кронштейнів, бойового штиря або гнізда під нього.

Основа верхнього станка жорстко зв’язує між собою лодиги і для підвищення міцності і жорсткості посилюється ребрами. У центрі основа має бойовий штир або гніздо під бойовий штир нижнього станка.

Лодиги – це бокові стінки (щоки) з підцапфениками і наметками для з’єднання з цапфами хитної частини гармати. Відстань між лодигами визначається розмірами люльки, а їх висота повинна забезпечувати можливість повороту хитної частини відносно осі цапф у межах заданих кутів підвищення ствола. Підцапфеники для зниження тертя мають підшипники кочення або ковзання.

Опори кочення з роликами або голчастими підшипниками - це основний вид з’єднання підцапфеників верхнього станка з цапфами люльки.

Бойовий штир або гніздо під нього, якщо він зв’язаний з нижнім станком, забезпечує з’єднання верх-

410